Wat gebeurt er met je lichaam en geest tijdens de seks?

wat gebeurt er tijdens de seks met je lichaam en geest

Je kent die momenten wel: je kijkt je partner aan en ineens zie je het vuur in zijn of haar ogen. Eén korte blik is het startschot voor een passievolle vrijpartij. Je hart bonkt tegen je borstkas, je wangen gloeien en je lichaam wordt hypergevoelig. Tijdens het moment suprême denk je hier niet over na. Des te interessanter om nu stil te staan bij wat er met je lichaam en geest gebeurt tijdens de seks.

Loslaten door te begrijpen

Om je volledig te laten gaan tijdens een vrijpartij, is het raadzaam je lichaam en brein te begrijpen. De kans is namelijk aanwezig dat jij je druk maakt om zaken die eigenlijk normaal zijn. Denk daarbij aan een duizelig gevoel, slappe benen, tintelingen en langdurig voorspel voordat je pas écht opgewonden raakt. Het lichaam is een complexe machine dat tijdens de seks op volle toeren draait. Daarnaast werkt elk lichaam iets anders. Een kijkje in ons brein tijdens de seks is daarom geen overbodige luxe. Lees en leer!

De eerste fase: verlangen naar seks

Alles begint bij een sterk seksueel verlangen. Zo sterk dat je overgaat tot actie. Maar waar komt dat verlangen vandaan? Daar zijn grofweg twee redenen voor: de bewuste prikkel en de onbewuste prikkel. Een onbewuste prikkel is bijvoorbeeld een blik of opmerking dat iets met je lichaam doet. Soms zonder dat je het door hebt. Een bewuste – ook wel directe prikkel genoemd – is een aanraking. Bijvoorbeeld een zoen, een sexy Whatsappbericht of een pornavideo (vrouwvriendelijke porno).

Je hersenen reageren op deze seksuele signalen. Na verloop van tijd maakt het verlangen plaats voor seksuele opwinding. Bij de een gaat dit proces sneller dan bij de ander. Neem dus vooral de tijd om verlangen op te wekken als je dat nodig hebt.

De tweede fase: seksuele opwinding

Je hersenen weten inmiddels dondersgoed wat er gebeurt: er zijn al dan niet directe prikkels geweest waardoor je lichaam de nodige impulsen krijgt. In rap tempo worden de hormonen oxytocine en vasopressine aangemaakt. Deze stoffen zorgen voor een gevoel van verbinding met je (seks)partner. Je bloed begint sneller te stromen, je bloeddruk stijgt en je krijgt blosjes op je wangen. In zuurstofarme ruimtes kun jij je hierdoor iets lichter in je hoofd voelen, maar vaak zit je zo in het moment dat je het niet door hebt.

”Je bloed begint sneller te stromen, je bloeddruk stijgt en je krijgt blosjes op je wangen.”

Je lijf maakt stikstofoxide aan wat onder andere zorgt voor de zwelling van je vagina, borsten (tot wel 25%) en bij mannen het stijf worden van de penis en het omhoog trekken van de balzak. Daarnaast worden intieme delen zoals je schaamlippen, tepels of ballen veel gevoeliger.

De derde fase: plateau

‘Wat is plateau?’ hoor ik je denken. De plateaufase heeft alles te maken met de seksuele responscyclus. Simpel gezegd is dit de fase waarin je lichaam zich compleet klaar maakt voor seks en zijn/haar best doet om zo lang mogelijk in die modus te blijven. Alle lichaamscellen zijn bij wijze van spreken bezig met maar één ding: seks. Je doorbloeding wordt nóg beter, je vagina natter, je begint snel te ademen en je kunt niet wachten om over te gaan tot dé daad. Bij heren komt voorvocht vrij.

plateau; seksuele opwinding

De vierde fase: SEKS!

Nu je compleet in het moment opgaat, werkt je lichaam extra hard om je een handje te helpen. Er komt nog meer oxytocine (knuffelhormoon) en dopamine vrij. Het laatstgenoemde hormoon is vooral bekend om de pijnverlichtende en stressreducerende werking. Daarom wordt het ook wel het gelukshormoon genoemd. Vandaar dat seks meestal ontzettend fijn is.

Je hersenen zijn zó met jou in de weer dat het voor een natural high zorgt. Met andere woorden: je komt in een roes terecht dat vergelijkbaar is met een lichte dosis geluksdrugs zoals xtc. Hoe intenser je de vorige fases door bent gekomen, hoe heviger de hele seksbeleving tijdens de vrijpartij.

De vijfde fase: dit gebeurt er tijdens een orgasme

Vaak voel je het aankomen: je hartslag en bloeddruk bereiken een maximum. Je begint te zweten, je hoofd wordt roder en je kan je lichaam en gezicht niet langer beheersen. De vagina en bekkenspieren trekken in hoog tempo samen en bij mannen staat het sperma in het scrotum klaar om gelanceerd te worden. Tijdens het orgasme – dat bij vrouwen ongeveer 25 seconden duurt – komt er nog meer dopamine, adrenaline en oxytocine vrij.

Het samentrekken van je baarmoeder door oxytocine is biologisch gezien nuttig. Het zorgt ervoor dat het sperma beter door de baarmoederhals kan zwemmen. Vrijwel niets in alle fases gebeurt zonder reden.

Lees ook: Say yes! Geef toe aan je orgasme met deze tips

De zesde fase: herstel

Het schokken, zweten, hijgen en kreunen is plots voorbij. Moegestreden liggen jullie gestrekt bij te komen van een passievol avontuur. Je hartslag herstelt, je ademhaling stabiliseert en je spieren ontspannen. Na verloop van tijd wordt je hoofd minder rood en voor je het weet ben je weer helemaal hersteld van een intense vrijpartij.

”Je hartslag herstelt, je ademhaling stabiliseert en je spieren ontspannen.”

Mannen worden slaperig na seks aangezien er na het klaarkomen een chemische reactie van prolactine, oxytocine en vasopressine plaatsvindt. Dit bevordert slaap! Vandaar dat veel mannen compleet uitgeblust lijken na de seks. Bij zowel mannen als vrouwen zorgt de endorfine voor een psychisch en lichamelijk kalmerende werking. Meer weten over naspel? Laat je inspireren door dit artikel.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?