Huidhonger: waarom we fysieke aanraking nodig hebben

huidhonger pabo magazine

Aangeraakt worden is belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat er bij de afwezigheid van aanraking iets ontstaat wat we huidhonger noemen. Huidhonger omschrijft het verlangen naar aanraking. Ook hier omschrijft verlangen het smachten naar iets dat er niet of in onvoldoende mate is.

Innerlijke rust door aanraking

Al vanaf de geboorte is het belangrijk dat kinderen aangeraakt worden, maar ook daarna is het van essentieel belang dat er voldoende lichamelijk contact is. Fysieke aanraking stimuleert de zenuwuiteinden in onze huid waardoor er endorfine wordt aangemaakt. Endorfine staat ook wel bekend als het gelukshormoon en zorgt dat we ons verbonden en geliefd voelen.

Daarnaast heeft het een gunstige werking op ons immuunsysteem, onze spijsvertering en onze stofwisseling. Het zorgt ervoor dat we vrijer kunnen ademen en dat ons bloed beter stroomt. Het bloed neemt meer zuurstof op en spieren ontspannen. Wanneer dit er niet is kan men hieronder lijden en zowel emotionele als fysieke klachten ontwikkelen. Denk daarbij aan agressieproblemen, somberheidsklachten, maar ook aan een verminderde weerstand en een verstoring van genezingsprocessen in het lichaam.

Primaire levensbehoefte

Eigenlijk is dit niet zo gek: het gaat immers om een primaire levensbehoefte die onvervuld blijft. Een knuffel van een bekende of een streling over de rug van een meelevende collega kan fijn zijn, maar het tekort aan fysieke aanraking van een partner wordt hiermee onvoldoende gecompenseerd. Huidhonger komt meestal voor bij:

  • Mensen die een partner hebben verloren
  • Senioren
  • Mensen in gevangenschap
  • Verwaarloosde baby’s
  • Partners die een tekort aan fysieke aanraking ervaren in hun relatie

Binnen onze westerse samenleving lijkt er een telkens grotere groep mensen eenzaam te worden. Ze hebben een tekort aan intieme en betekenisvolle relaties, waardoor de druk op de partnerrelatie toeneemt wat betreft het vervullen van de behoefte naar lichamelijk contact.

Lees ook: Menselijke aanraking: het effect op je mentale gezondheid

Fysieke aanraking vs. Seks

Als we huidhonger nader omschrijven wordt ook duidelijk dat de behoefte aan aanraking – en daarmee een vorm van fysieke intimiteit – een andere behoefte is dan het hebben van seksueel contact. Het hebben van seksueel contact kan een vorm van lichamelijk contact zijn, maar het is onvoldoende om het verlangen naar fysieke aanraking te vervullen.

Ook het hebben van goede gesprekken en het ondernemen van gezamenlijke activiteiten is onvoldoende om het verlangen naar fysieke aanraking te vervullen. Deze laatste twee kunnen ook vallen onder intimiteit, mits ze zo bewust ervaren worden. Toch zal deze intimiteit fysieke aanraking niet kunnen vervangen. Dat maakt het lastig voor partners die in een relatie zitten met een partner die het moeilijk vindt om fysieke aanrakingen aan te gaan.

Lees ook: Van intimiteit naar seksualiteit

Oxytocine

Naast endorfine, is er nog een hormoon dat een belangrijke rol speelt bij aanraking. Ken je dat gevoel dat de wereld even stil lijkt te staan als je na een drukke periode tegen je partner aanligt op de bank? Je hartslag daalt, je bloeddruk neemt af, je fysieke spanning glijdt van je af en je voelt dat je rustiger wordt.

Of als je een fijne vrijpartij hebt gehad en je juist na het krijgen van een orgasme nog even wil knuffelen of verder wil vrijen? In beide situaties hebben we behoefte aan verbondenheid. Dit is te danken aan de aanmaak van oxytocine. Het bijzondere van oxytocine is dat het op meerdere manieren met ons lichaam kan communiceren: doordat het een hormoon is communiceert het met ons organen zoals het hart, je hersenen of je huid. Omdat het daarnaast een neurotransmitter is, communiceert het ook met ons zenuwstelsel.

Oxytocine komt niet alleen tijdens een bevalling, het krijgen van borstvoeding en een orgasme vrij; ook elke keer als we op een fijne manier aan onze geliefden denken. Net zo goed als wanneer we onze geliefde zien.

Knuffelhormoon

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, maar het doet nog veel meer voor ons dan alleen dat. Het maakt dat we ons hechten aan een persoon, dat ons vertrouwen groeit en we risico’s minder groot achten. Onze angsten worden minder en ons lichaam vertoont een kleinere stressreactie. Hierdoor durven we dingen te doen, zoals ons kwetsbaar opstellen wanneer we net iemand hebben ontmoet waar we verliefd op worden. Maar hierdoor voelt het ook zo rustig en goed als we samen met onze partner zijn: we maken dan meer oxytocine aan waardoor we als het ware bijkomen van de onrust en stress om ons heen.

Daarnaast heeft oxytocine invloed op sociale vaardigheden die erg gunstig zijn. Denk daarbij aan je aandacht er beter bij houden in het contact met iemand en het nauwkeuriger kunnen interpreteren van verbale en non-verbale communicatie.

Oxytocine zou hetzelfde circuit in de hersenen activeren als cocaïne en heroïne. Het zou dan ook door sommigen mensen vergeleken worden met een drugs waarvan je telkens je dagelijkse dosis wil hebben, of in sommige gevallen zelfs moét hebben om je goed te voelen.

Raak elkaar aan

Aanraking verbindt, verlaagt het stresshormoon cortisol en vermindert de kans op agressie. Aanraking helpt om de rust te bewaren, het draagt bij aan de intimiteit én het is een primaire levensbehoefte die we nauwelijks kunnen vervangen door een andere behoefte.

Het is dan ook belangrijk om het verlangen naar aanraking van je partner serieus te nemen. Want enkel en alleen liefdevolle en bewuste aanraking zou er voor kunnen zorgen dat de kwaliteit van een relatie gewaarborgd blijft en een relatiebreuk voorkomen wordt.

Meer lezen over hoe jij jouw relatie verbetert? Bestel dan De Relatie APK

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?