Ik verlies mijn seksdrive in een relatie, wat nu?!

seks drive

We weten allemaal dat je seksleven, als je een paar jaar een relatie hebt, vaak anders is dan toen jullie elkaar net leerden kennen. De omstandigheden veranderen en de behoefte om elkaar constant te bespringen ook. Maar wat nu als je je seksdrive helemaal verliest in een relatie? Wat zijn de oorzaken van een lager libido? Kun je daar overheen komen en hoe dan?

Geen zin in seks in een relatie

Als je net bevallen bent of jonge kinderen hebt, in de overgang zit of bepaalde medicijnen gebruikt, dan kan het zijn dat je seksdrive tijdelijk minder is. Dit heeft een duidelijk aanwijsbare reden: de medicatie heeft bijvoorbeeld invloed op je hormoonhuishouding en met jonge kinderen ben je doodmoe. Maar wat nou als je je libido verliest zonder dat er sprake is van deze dingen? Het komt vaak voor, blijkt uit onderzoek uit de VS. Zo’n vijf tot 13 procent van de vrouwen in de de VS zou last hebben van een lage seksdrive. Andere onderzoeken schatten het nog hoger in: zo’n 20% van de vrouwen zou een (zeer) laag libido hebben.

Een lage seksdrive onder jonge vrouwen

Het is een illusie om te denken dat een lage seksdrive alleen voorkomt bij oudere vrouwen. Dat merk ik ook als ik over het onderwerp praat met vrienden en bekenden.

“Mijn seksleven heeft jarenlang op een laag pitje gestaan. Eigenlijk was er niks meer. Tot ik – met medeweten van mijn man – een dom/sub relatie begon met een andere man. Sindsdien is ook mijn gewone seksleven met mijn man weer opgeleefd.” – Priscilla (28)

“Ik heb helemaal geen zin meer in seks. Als ik nooit meer seks zou hebben, zou ik daar helemaal oké mee zijn. De huisarts dacht dat mijn lage libido door medicijnen werd veroorzaakt, dus ben ik overgestapt op een andere soort. Maar daar ging ik me alleen maar slechter van voelen en de seksdrive kwam niet terug. Nu gebruik ik mijn oude medicijnen weer. Ik vind het voor mezelf niet erg, maar voel me wel schuldig ten opzichte van mijn man. Hij weet dat ik hem een slippertje wel zou vergeven, want helemaal geen seks voelt ook oneerlijk voor hem.” – Caroline (35)

“Ik heb helemaal geen zin meer in seks. Als ik nooit meer seks zou hebben, zou ik daar helemaal oké mee zijn.”

Het probleem van een laag libido

Een laag libido hoeft geen probleem te zijn. Iedereen is anders en als jij en je partner beiden tevreden zijn over jullie seksleven, dan is er niet per se een reden om iets te willen veranderen. Het wordt lastiger als de seksdrive van je partner hoger is dan die van jou en het voor problemen in de relatie zorgt. 85% van de ondervraagde vrouwen uit het eerder genoemde Amerikaanse onderzoek zegt dat hun lage seksdrive de intimiteit met hun partner aantast. Intimiteit, de sterke verbondenheid met je partner, wil je natuurlijk liever niet verliezen.

“85% van de ondervraagde vrouwen uit het eerder genoemde Amerikaanse onderzoek zegt dat hun lage seksdrive de intimiteit met hun partner aantast.”

Tips om je seksdrive op te krikken

#1. Praat erover

Praat over je lage seksdrive. Eerst met je partner. Het is belangrijk voor jullie relatie dat de ander weet waarom jullie seksleven op een laag pitje staat. Het is voor je partner ook prettig om te weten dat het niet komt omdat jij hem of haar niet (meer) aantrekkelijk vindt. Vervolgens kan jij (of kunnen jullie) besluiten om er over te praten met een professional. Je huisarts bijvoorbeeld of een seksuoloog. De huisarts kan samen met jou achterhalen waar het verlies van je libido door wordt veroorzaakt. Naast eerder genoemde redenen zijn ook stress, depressie, een laag zelfbeeld of sommige chronische ziektes een oorzaak van een lagere seksdrive. Een professional zoals een seksuoloog kan je helpen om je libido naar een hoger niveau te tillen.

#2. Neem tijd voor het voorspel

Het wordt nog steeds te vaak overgeslagen: een goed voorspel. Dit is noodzakelijk voor een vrouw om in de stemming te komen. Zonder goed voorspel is het bijna onmogelijk om een vochtige vagina te krijgen. Er zijn allerlei soorten van voorspel: zoenen, strelen en aanraken, maar bijvoorbeeld ook samen porno kijken of elkaar een erotisch verhaal voorlezen. Een goed voorspel kan wel twintig minuten duren.

#3. Een sextoy kan helpen

Een seksspeeltje kan echt helpen om het plezier terug te brengen in de slaapkamer. Het is een oplossing voor vrouwen die lastig klaarkomen bijvoorbeeld. Bereik je lastig een orgasme met je handen of weet je partner het goede plekje niet te vinden? Een luchtdrukvibrator die je clitoris stimuleert kan uitkomst bieden. En ook de wandvibrator is heel geschikt: deze vibrator gebruik je om jouw clitoris te stimuleren met krachtige vibraties. Daarnaast is een seksspeeltje natuurlijk ook gewoon iets leuks en spannends om te gebruiken. Door ermee te experimenteren verandert er iets in de slaapkamer en dat is altijd leuk.

#4. Gebruik glijmiddel

Als jullie uitgebreid de tijd nemen voor het voorspel, maar het jou niet lukt om een vochtige vagina te krijgen, dan is er gelukkig nog glijmiddel. Gebruik het vooral, want het voorkomt een pijnlijke vagina. Er zijn meerdere soorten glijmiddel. De meestgebruikte zijn glijmiddelen op waterbasis en siliconenbasis. De laatste blijft langer glad, maar kan niet gebruikt worden in combinatie met siliconen seksspeeltjes. Waterbasis glijmiddel kan met elk speeltje worden gebruikt en laat geen vlekken achter in je beddengoed.

#5. Neem je hele seksleven op de schop

“Vroeger was ik dol op seks. Toen ik kinderen kreeg was het een tijdje helemaal over. Daarna zal het wel beter gaan, dacht ik. Maar dat was niet zo. Ik moest er actief aan werken. Het eerste wat ik heb aangepakt is mijn man onderwijzen op het gebied van orgasmes en het vrouwelijk lichaam. Ik wilde me nooit meer gebruikt voelen, wanneer hij zich voldaan van me afrolde, zonder dat ik een orgasme had gekregen. Ook zijn we meer gaan experimenteren. Zo konden we een eind maken aan het saaie, altijd maar hetzelfde riedeltje. Daarnaast hebben we ons seksleven verrijkt met een aantal sextoys: met name luchtdrukvibrators die ik solo, maar ook met hem gebruik. En soms, heel soms, doe ik het met mijn ex. We appen elkaar dan wat we allemaal met elkaar gaan doen en dat is zo geil dat ik al nat ben als hij voor de deur staat. De eerste keer is zo voorbij. Daarna doen we het nog een keer, langzamer.” – Britt (38)

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?