Is weinig seks in een relatie slecht?

weinig seks in relatie

Als je het hebt over een goede relatie, dan denken mensen al snel aan een relatie met veel seks. En hoewel dat helemaal prima is, wil het niet zeggen dat een relatie met weinig seks per definitie een slechte relatie is. Heb jij een lage seksdrive en hebben jij en je partner weinig seks? Dat is helemaal niet erg!

Zoveel seks hebben mensen gemiddeld

We geven het misschien liever niet toe, maar er zijn heel veel mensen die na een drukke dag liever direct gaan slapen dan nog een potje te moeten seksen. En nee, dat geldt niet alleen voor ouders met jonge kinderen. Al in 2017 blijkt uit onderzoek van sekskenniscentrum Rutgers dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen in Nederland niet opgaat. The International Society for Sexual Medicine deed ook onderzoek naar de hoeveelheid seks die mensen hebben. Zij komen met de volgende getallen, waarbij jongeren als uitzondering op de regel gelden:

  • 18-29 jarigen hebben gemiddeld 112 keer per jaar seks, wat neerkomt op twee keer per week;
  • 30-39 jarigen hebben gemiddeld 86 keer per jaar seks, dit is zo’n anderhalf keer per week;
  • 40-49 jarigen halen het gemiddelde nog verder naar beneden: zij hebben zo’n 69 keer per jaar seks, ongeveer een keer per week.

Volgens één van de onderzoekers, Justin Lehmiller, is het logisch dat mensen minder zin in seks krijgen als ze ouder worden. Dit komt onder meer doordat je dan meer kans hebt op chronische ziekten. Dit is van invloed op de frequentie en kwaliteit van de seks.

Een relatie met weinig seks kan een prima relatie zijn

Vertrouwen, voor elkaar klaarstaan in goede en slechte tijden, met elkaar kunnen lachen: allemaal dingen die je nodig hebt in een goede relatie. En ja, voor veel mensen hoort seks daar ook bij. Seks is een manier om jullie intimiteit te vergroten en een diepe connectie te voelen. Maar dat wil niet zeggen dat je elke dag – of elke week – seks moet hebben. Andersom geldt hetzelfde: ook al heb je elke dag seks, dat wil nog niet zeggen dat je dan een goede relatie hebt. Is de ander niet emotioneel beschikbaar voor je? Misschien is hij dan niet de ware voor je. Als jij en je partner heel verliefd zijn, of veel van elkaar houden, en ook nog eens best tevreden zijn over jullie seksleven, dan is er niks aan de hand.

“Ook al heb je elke dag seks, dat wil nog niet zeggen dat je dan een goede relatie hebt”.

Als je beiden een lage seksdrive hebt

Sommige mensen hebben veel zin in seks, sommigen heel veel zin en anderen veel minder. Vergelijk het met sporten: sommige mensen zijn heel gemotiveerd en staan vier keer per week in de sportschool of op het voetbalveld. Anderen wagen zich er niet aan. Het zou fijn zijn als het wordt genormaliseerd dat niet iedereen hetzelfde libido heeft. Daarnaast is het natuurlijk volkomen normaal dat je, naarmate je langer in de relatie zit, elkaar minder vaak zomaar bespringt. In het begin van een relatie gaan de meeste mensen vaker met elkaar naar bed. Maar ook als dat niet zo is, dan is dat helemaal oké. En dat dat minder wordt in een normale relatie is volkomen normaal. Wat wel prettig is, is om een partner te treffen die dezelfde lage seksdrive heeft als jij hebt. Hierdoor voorkom je dat er onvrede ontstaat bij een van beide partners. Maar uiteindelijk kun je daar elkaar natuurlijk niet op uitzoeken.

“Het zou fijn zijn als het wordt genormaliseerd dat niet iedereen hetzelfde libido heeft”.

Seks is voor jou bijzaak

De eigenschappen die jij in een relatie zoekt, hebben niks met seks te maken. Zo is het voor jou bijvoorbeeld super belangrijk om je partner te kunnen vertrouwen. Om je vrijheid te hebben. En om lol met elkaar te hebben. Maar seks? Nee, dat is bijzaak. Geloof ons; er zijn genoeg mensen die daar zo over denken. Alleen hoor je daar nooit zoveel over. Dat je daar weinig behoefte aan hebt, zegt niks over hoe aantrekkelijk jij je partner vindt.

Tijdelijke lagere seksdrive

Stress, depressie, vermoeidheid, pijn bij het vrijen, een pasgeboren baby: allemaal redenen waarom mensen (tijdelijk) minder zin hebben. Is jouw behoefte aan seks minder groot dan dat van je partner op dit moment? Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het is wel verstandig om het te bespreken met elkaar. Zo kun je aan je partner vertellen dat je minder zin hebt in seks, wat daar (waarschijnlijk) de oorzaak van is en eventueel samen zoeken naar een oplossing als jullie daar behoefte aan hebben.

Weinig seks in een relatie is dus helemaal niet erg. Maar wil jij wat tips om te kijken of je jouw libido omhoog kan krikken? Lees dan dit artikel.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?