International Women’s Day: wat wordt er gevierd?

international womans day

Internationale vrouwendag: een dag speciaal om vrouwen te vieren. Wat vieren we dan op die dag? In tegenstelling tot bijvoorbeeld Valentijnsdag, is IWD geen commerciële dag. Het initiatief hoopt met International Women’s Day sneller gelijkheid tussen mannen en vrouwen te bereiken.

Wat is IWD?

Op 8 maart wordt wereldwijd International Women’s Day gevierd. Op deze internationale vrouwendag zijn vier dingen belangrijk:

  • Ten eerste worden de successen van vrouwen gevierd op sociaal-, economisch-, cultureel- en politiek gebied.
  • Tegelijkertijd wordt er ook aandacht gevraagd voor de ongelijkheid die nog tussen mannen en vrouwen heerst. In sommige landen worden er al grote stappen gemaakt, maar in heel veel landen nog bijna niet.
  • Door te lobbyen hoopt IWD bovendien sneller gelijkheid tussen de genders te bereiken.
  • De vierde pijler is het doneren van geld aan goede doelen die zich focussen op vrouwen.

break the bias

Een korte geschiedenis

International Women’s Day is niet nieuw: het bestaat al sinds begin 1900. Het waren roerige tijden, toen in 1908 15.000 vrouwen besloten te demonstreren in New York City voor kortere werkdagen, een beter loon en stemrecht. In 1909 viert de VS voor het eerst landelijk IWD. Tot 1913 is dit nog op de laatste zondag van februari.

“Het bestaat al sinds begin 1900.”

De Duitse Clara Zetkin stelt in 1910 voor, tijdens de tweede International Conference for Working Women in Kopenhagen, om International Women’s Day wereldwijd te vieren. Een jaar later gebeurt dat inderdaad in Oostenrijk, Denemarken, Duitsland en Zwitserland. Rond de jaren 2000 verstomd het feminisme. Dit was voor het platform internationalwomensday.com de reden om de website op te zetten en hier meer aandacht voor te vragen.

2011 was het honderdjarige bestaan van IWD. Zowel de Amerikaanse president Barack Obama en zijn minister van Buitenlandse zaken, Hillary Clinton, besteden hier veel aandacht aan.

“International Woman’s Day bestaat al meer dan 110 jaar.”

Vrouwen anno nu

In de huidige tijd eisen steeds meer vrouwen (en ook mannen voor hen) emancipatie en gelijkheid. Hoewel de meeste vrouwen nog steeds minder verdienen dan mannen, is het ook goed om te benadrukken hoe ver we al gekomen zijn. Steeds meer vrouwen bereiken de top van de politiek en het zakenleven. Steeds meer vrouwen zijn vocaal als een man hun grenzen over gaat. We hebben vrouwelijke astronauten, vrouwelijke artsen én vrouwelijke wereldleiders. Je hoeft niet langer klein te dromen als vrouw. Nee, wij kunnen alles wat we willen (helaas moeten we er alleen soms nog wel nét wat harder voor vechten).

“We hebben vrouwelijke astronauten, vrouwelijke artsen én vrouwelijke wereldleiders.”

revolution

Wie organiseert IWD?

International Women’s Day is een collectief: er is niet één specifieke organisatie, instituut, overheid, goed doel, netwerk of groep exclusief verantwoordelijk voor. Om wereldwijde acties en activiteiten te helpen, is er de IWD website. Hierop staat bijvoorbeeld welke goede doelen jij kunt steunen of wat je zelf kunt doen om een actie te organiseren.

Lees ook: Internationale vrouwendag: ode aan Beate Uhse

International Women’s Month

Naast internationale vrouwendag op 8 maart bestaat er in sommige landen International Women’s Month. Tijdens de maand maart besteden deze landen extra aandacht aan de verdiensten van vrouwen. In de VS bestaat IWM bijvoorbeeld al sinds 1987. Ook in Canada (sinds 1992) en Australië (2000) kent een International Women’s Month.

International Women’s Day 2022: doorbreek de vooroordelen

Het thema van IWD 2022 is: break the bias, oftewel: doorbreek de vooroordelen. Want of het nou bewust is of niet: er zijn nog heel veel vooroordelen over vrouwen, die het voor hen moeilijk maken om vooruitgang te boeken. IWD schrijft het volgende:

  • Stel je een wereld voor waarin genders gelijk zijn.
  • Een wereld zonder vooroordelen, stereotypes en discriminatie.
  • Een diverse, onpartijdige, inclusieve wereld.
  • Een wereld waar verschillen worden gewaardeerd en gevierd.
  • Samen kunnen we de gelijkheid van vrouwen bewerkstelligen.
  • Samen kunnen we #breakthebias

Het symbool wat IWD heeft bedacht: kruis je armen voor je, om de #breakthebias pose te symboliseren. Zo laat jij zien dat je voor gelijkheid en tegen vooroordelen bent.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?