Shere Hite: seksonderzoeker in de 20e eeuw

Shere Hite seksonderzoeker

09-10-2020 Een maand geleden is Shere Hite overleden. Shere is bekend vanwege haar baanbrekende seksonderzoek. Door tegenstanders (veelal mannen en christelijke vrouwen) werd ze bestempeld als anti-man. Wie was deze vrouw en wat heeft ze gedaan voor de vrouwelijke seksuele emancipatie?

Shere Hite: feministe en seksonderzoeker

Shere Hite is geboren als Shirley Diana Gregory in Missouri (Verenigde Staten) op 2 november 1942. Ze studeerde geschiedenis in Florida en werkte vervolgens aan haar Ph. D. aan Columbia University in New York. Wanneer ze haar dissertatie niet over vrouwelijke seksualiteit mag schrijven stopt ze met deze studie. Tijdens haar studie poseerde ze topless voor Playboy en voor een typemachinemerk. Toen ze de foto bij de tekst zag (The typewriter so smart she doesn’t have to be (de typemachine zo slim, dat zij het niet hoeft te zijn)) sloot ze zich aan bij de protesterende vrouwen die tegen de advertentie waren.

Grondlegger seksuele revolutie

Hite viel op bij de New Yorkse afdeling van de National Organization for Women na haar protesten tegen de typemachineadvertentie. Tijdens een vergadering over het vrouwelijk orgasme en de vraag of iedereen wel een orgasme kreeg, opperde iemand dat Shere Hite dat zou gaan onderzoeken. Dit leidde tot The Hite Report.

The Hite Report: A Nationwide Study of Female Sexuality

Haar meest baanbrekende werk, The Hite Report: A Nationwide Study of Female Sexuality, kwam in 1976 uit. Er werden 48 miljoen exemplaren van verkocht. Voor het onderzoek zijn 3.500 vrouwen ondervraagd over hun seksleven. De belangrijkste conclusie uit het rapport: de meeste vrouwen (70%) komen niet klaar door enkel penetratie. Bovendien gaven de ondervraagde vrouwen aan dat zij makkelijker klaarkomen door masturbatie dan door penetratie. Omdat het rapport zich vooral richt op seks vanuit vrouwelijk oogpunt, worden het rapport én Hite door vele mannen als ‘anti-man’ gezien. Playboy noemt het rapport zelfs The Hate Report.

Hite: “Researchers should stop telling women what they should feel sexually and start asking them what they do feel sexually” oftewel: Vertel vrouwen niet wat ze moeten voelen, maar vraag naar wat ze zelf voelen.

Tip: Koop The Hite Report bij Bol.com

Shere Hite wordt gezien als de grondlegger van de seksuele revolutie voor vrouwen. Zij zette het vrouwelijk genot op de eerste plek en dat was nieuw. Ook gaat ze met haar onderzoek in tegen eerdere onderzoeken van mannelijke onderzoekers als Kinsey en Masters en Johnson.

Kritiek op Hite

Natuurlijk is er ook kritiek op de boeken en rapporten van Hite. Conservatieve christenen zien haar ideeën over seksueel genot voor vrouwen als een gevaar voor het gezinsleven. Vanwege de enorme kritiek op Hite spreken twaalf prominente feministen, waaronder Gloria Steinem en Barbara Ehrenreich, zich uit over de manier waarop de media haar aanvalt als een ‘conservatieve weerslag tegen de rechten van vrouwen overal’.

Ook wetenschappers hebben kritiek op Hite. Zo zouden haar steekproeven niet representatief zijn. Voor het onderzoek voor Women and Love zijn honderdduizend enquêtes verstuurd, waarvan er 4.500 zijn geretourneerd. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat 95% van de respondenten zich emotioneel en fysiek misbruikt voelt doen hun man. Volgens The Washington Post was dat vooral omdat ‘waarschijnlijk alleen ongelukkige vrouwen de tijd nemen om de 127 essayvragen te beantwoorden’.

Vertrek naar Europa

In 1995 geeft Hite haar Amerikaans staatsburgerschap op nadat haar werk en zijzelf onophoudelijk worden bedreigd. Ze schrijft daar later over: “Ik heb mijn burgerschap laten intrekken in 1995. Na een decennium aanhoudelijk te zijn aangevallen op mijn persoon en werk, met name mijn rapporten over vrouwelijke seksualiteit, voelde ik me niet vrij meer om mijn onderzoeken uit te voeren in mijn geboorteland.” Ze wordt Duitse en gaat samen met haar Duitse echtgenoot, pianist Friedrich Horicke, in Keulen wonen. Na haar scheiding gaat ze met haar nieuwe echtgenoot in Londen wonen. Daar overlijdt ze op 77-jarige leeftijd op 9 september 2020.

Lees ook: Ode aan Beate Uhse

Lezen: werk van Shire Hite

Alle onderzoeken zijn te lezen in boekvorm. Dit zijn haar werken:

  • Sexual Honesty, by Women, For Women (1974)
  • The Hite Report on Female Sexuality (1976, 1981, opnieuw gepubliceerd in 2004)
  • The Hite Report on Men and Male Sexuality (1981)
  • Women and Love: A Cultural Revolution in Progress (The Hite Report on Love, Passion, and Emotional Violence) (1987)
  • Flying with Jupiter (1993)
  • The Hite Report on the Family: Growing Up Under Patriarchy (1994)
  • The Hite Report on Shere Hite: Voice of a Daughter in Exile (2000) (autobiografie)
  • The Shere Hite Reader: New and Selected Writings on Sex, Globalization and Private Life (2006)

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?