Je partner heeft ruimte nodig. Hoe ga je daarmee om?

‘Ik heb ruimte nodig’. Vier simpele woorden met een enorm effect op het zenuwgestel van vrouwen wereldwijd. We zijn in verwarring, we raken in paniek en we voelen ons keihard afgewezen. Soms terecht, soms minder terecht. Mannen zijn complexe wezens en soms hebben ze die ruimte nodig om te ontdekken wat ze nu eigenlijk écht voelen. Maar ja, hoe ga je ermee om als hij zo’n bom laat vallen?

 

Wat betekent het als hij ruimte nodig heeft?

Dat ligt een beetje aan de situatie. Als jullie nog maar kort samen zijn, kan het betekenen dat hij nog niet klaar is voor een relatie. Of dat jullie relatie nét eventjes te snel gaat voor hem. Sommige mannen vinden het namelijk erg ingewikkeld om zich open te stellen. Ze voelen zich ongemakkelijk als dingen te serieus worden en nemen afstand wanneer gevoelens te sterk worden.

Het absolute doemscenario? Dan ziet hij het stiekem niet meer zitten, maar heeft hij geen idee hoe hij het jou moet vertellen. Maar zover zijn we nog niet. Even relativeren.

Aantrekken en afstoten

Elke relatie bestaat uit de tegenstellingen aantrekken versus afstoten en afstand versus samenzijn. Binnen een gezonde relatie leer je al snel om hier tussen te laveren om gevoelens van afwijzing te vermijden. Natuurlijk zijn er mannen die om ruimte vragen omdat ze klaar zijn met jullie relatie, maar je niet keihard durven af te wijzen. Maar als dat niet zo is, en je partner wil wel met je verder, doe dan een klein vreugdedansje.

Want je hebt een vent in je netten gestrikt die het aandurft om zijn grenzen te bewaken en daar eerlijk over te zijn. Twee succesfactoren voor een gezonde relatie. Sommige mensen hebben nu eenmaal meer ruimte nodig dan anderen. Introverte types laden zichzelf bijvoorbeeld op door tijd alleen door te brengen. Ze hebben vaker afstand nodig, omdat ze snel overprikkeld raken. Probeer de behoeften aan me-time dus niet persoonlijk op te vatten.

Ruimte is gezond

Misschien is jouw ideaalbeeld wel dat je lekker aan elkaar vastgekleefd zit, maar veel mensen worden daar kriebelig van. Een sterke band met je partner is mooi, maar ruimte voor andere dingen in je leven is net zo belangrijk. Ook je relatie groeit door de ervaringen die jullie los van elkaar opdoen. Wanneer die eerste, smoorverliefde weken voorbij zijn, is het goed om de buitenwereld weer binnen te laten.

Tenslotte komt er altijd een moment waarop je weer buiten je bubbel van eindeloze bed-ins, verliefde staarcompetities en urenlange telefoonsessies gaat kijken. Dat heb je nodig om je weer een individu te voelen, zodat je jezelf niet kwijtraakt. Jezelf ontdekken en ontwikkelen doe je nu eenmaal niet altijd samen, dat doe je vooral alleen. Een beetje ruimte is daarom alleen maar gezond.

Gevoelens onderzoeken

Maar wat als je vriend aangeeft dat hij ruimte en afstand wil omdat hij twijfelt over jullie relatie? Dat is natuurlijk een minder florissant scenario. Waarschijnlijk is er een kleine kortsluiting ontstaan in zijn hoofd. Aan de ene kant weet hij niet zeker of hij met je door wil gaan. Maar aan de andere kant voelt hij genoeg voor je om het niet meteen af te willen kappen.

Helaas zijn mannen niet zo sterk in het duiden van tegenstrijdige gevoelens, dus hebben ze eventjes tijd nodig om alles op een rijtje te zetten. En om hun diepste gevoelens en gedachten te onderzoeken. Jammer genoeg doet hij dat vervolgens liever niet in jouw bijzijn, maar trekt hij zich terug om in zijn eentje te gaan zitten piekeren en prakkeseren.

Ga hem vooral niet overspoelen met appjes, telefoontjes en dramatische smeekbedes op peperduur schrijfpapier. Daarmee jaag je hem alleen maar weg. Gun hem de tijd om te ontdekken wat hij wil en voelt.

Wat doet het met jou als hij ruimte nodig heeft?

De ene vrouw is de andere niet. En de ene vrouw reageert anders op een naar ruimte happende man dan de andere.

Wijn en chocola

Zo zijn er vrouwen die zich bovenop de arme kerel werpen en hem uit alle macht bij zich proberen te houden. Andere vrouwen vragen zich vertwijfeld af waarom ze altijd van die bindingsangstige types aantrekken en verbreken de relatie voordat hij het kan doen. En weer andere types trekken zich terug met dozen chocola, flessen wijn en een hulpbrigade vriendinnen die de komende weken eindeloos naar zelfmedelijdend gejammer mag luisteren.

Gemene deler? We zijn boos, verward, gekwetst en verdrietig. Vervolgens verspillen we onze dagen met het tot op het bot analyseren van alles wat hij gezegd en gedaan heeft in de weken vóór de gewraakte onheilstijding. Ontpoppen we ons tot een bonafide Sherlock Holmes? Yep, we spenderen dagen aan het afstruinen van zijn sociale media en weten de sluiproutes langs zijn huis opeens opvallend vaak te vinden.

Cool en sophisticated

Maar er is een andere manier om zijn terugtrekkende manoeuvres te verwerken. Niet als een Bridget Jones in overdrive, maar meer cool en sophisticated. En wat meer geworteld in de realiteit. Natuurlijk is het emotioneel moeilijk te behapstukken als je lover opeens aan de noodrem trekt. Je voelt je paniekerig, angstig en bruut afgewezen. Je wilt huilen, schreeuwen en middenin de nacht naar zijn huis rijden om heel hard ‘Maar waarom dan?!’ te gillen voor zijn deur.

Al die gevoelens zijn normale reacties op een geliefde die opeens afstand neemt. Tegelijkertijd moet je zijn behoeften respecteren en hem die ruimte gunnen. Het is belangrijk om ook zelf de pauzeknop in te drukken, te reflecteren op jouw gevoelens en deze emotionele achtbaan rationeel te benaderen. Lastig? Zeker. Maar het is wel de beste weg, zowel voor hem als voor jou. Word dus niet extra aanhankelijk, ga hem niet dumpen om hem voor te zijn en verspil vooral geen tijd aan de vraag wat jij fout zou hebben gedaan. Laat het elastiekje los. En kijk of hij bij je terugkomt.

Binnen een redelijke tijd, natuurlijk. We zijn wel goed, maar niet gek.

partner heeft tijd nodig

Wat moet je doen als hij ruimte nodig heeft?

Positiviteit, positiviteit, positiviteit. Al voelt het alsof je hart eruit wordt gerukt, probeer de dingen in een hoopvol licht te blijven zien. In het ergste geval verbreekt hij de relatie, maar ook dat biedt weer ruimte voor iets nieuws. Duurt even, maar this too shall pass. Echt waar.

Een klein stappenplan voor iedereen die van zijn sokken wordt geblazen door een man die vraagt om ruimte:

  1. Blijf rustig: reageer niet meteen defensief of paniekerig. Misschien twijfelt hij niet aan jullie relatie, maar is hij simpelweg gestrest of wil hij meer tijd aan zijn vrienden of hobby’s besteden. Luister dus goed naar de redenen die hij geeft en probeer zijn gevoelens te begrijpen. Val hem niet in de rede, maar wacht tot hij is uitgepraat. Schiet daarna niet direct in de verwijtmodus, maar vertel rustig wat zijn verhaal met jou doet. Skip the drama.
  1. Vraag om duidelijkheid: blijft je vriend vaag en deelt hij weinig over zijn beweegredenen? Dan mag je best om meer opheldering vragen. Vraag of hij eerlijk en concreet kan zijn over zijn behoeften, zodat jij weet waar je aan toe bent. En zodat jullie samen een balans binnen jullie relatie kunnen vinden. Misschien wil hij weer gaan voetballen, wil hij een keer per week chillen bij zijn vrienden of vindt hij het vervelend dat jullie zo vaak appen en bellen. Het is belangrijk dat je begrijpt wat je partner met ‘meer ruimte’ bedoelt. Het betekent heus niet per se dat hij het uit wil maken, misschien wil hij gewoon ietsje meer tijd voor zichzelf, zijn vrienden en zijn hobby’s. Dat is alleen maar gezond.
  2. Niet appen: dankzij moderne technologie staan we continu in contact met elkaar. Maar de hele dag appen zorgt er heus niet voor dat je band sterker wordt. Integendeel, het kan er ook voor zorgen dat de ander zich benauwd en opgesloten voelt. Een makkelijker manier om je partner wat meer ruimte te gunnen is dus een drastische inperking van je appgewoonten. Ben jij zo’n fanatieke apper? Vraag je dan af waarom je de behoefte voelt om elk klein dingetje met je partner te delen. Ben je bang dat hij anders niet aan je denkt? Wil je dat hij continu met jou bezig is, ook als hij bij anderen is?
  3. Vrienden en familie: veel vrouwen sluiten de buitenwereld buiten als ze net verliefd zijn. Ze laten alles vallen als hun kersverse vriend belt en wijnovergoten vriendinnenavondjes worden al snel een blast from the past. Als je vriend om meer ruimte vraagt, of een korte adempauze voorstelt, is dat het perfecte moment om die verwaarloosde banden weer aan te halen. Met mensen die je energie geven, omdat je met hen andere dingen doet en ze andere kanten van jezelf aanboren dan je vriend. Je vrienden en familie geven je bovendien een ander perspectief, waardoor je jezelf beter leert kennen en betere keuzes kunt maken. Ook als het om je relatie gaat. Ze vormen een fantastisch netwerk, zonde om dat te laten versloffen!
  4. Zorg voor jezelf: grijp deze tijd aan om goed voor jezelf te zorgen. Besteed je energie aan jezelf, in plaats van je wanhopig af te vragen wat je vriend allemaal aan het doen is. Sterker nog: vergeet je vriend maar eventjes. Plan gezellige kookavondjes, ga dansen, rennen of zwemmen of probeer yoga en mindfulness om tot rust te komen. Zie deze periode als een kans om te groeien als persoon en vergeten hobby’s weer op te pakken. Of spring uit je comfortzone en daag jezelf uit om nieuwe dingen te proberen. Dan zul je merken dat je je op den duur sterker en zelfverzekerder gaat voelen. Dat is niet alleen goed voor je huidige relatie, maar ook voor je liefdesleven erna: mocht je partner besluiten dat hij niet met je verder wil.

Ook een fijne tijdsbesteding: check dit artikel over de relatie tussen mindfulness en masturberen!

Final thoughts 

Uiteindelijk blijft elke relatie een delicate koorddansact tussen jezelf aan iemand overgeven en jezelf niet kwijtraken. Veel vrouwen krijgen de zenuwen als het woord ‘ruimte’ van hun partners lippen rolt, maar eigenlijk is een gezonde dosis ruimte juist een belangrijke indicator van een bloeiende relatie.

Vermoed je dat zijn adempauze betekent dat jullie relatie op sterven na dood is? Probeer dan vanuit je eigen perspectief over jullie relatie na te denken. Hoe voel je je wanneer je alleen bent? Mis je hem of mis je het idee van een relatie? Voel je je onafhankelijk genoeg om verder te gaan zonder hem? Besteed tijd aan jezelf, de mensen om je heen en de dingen die je graag doet. Dat helpt je eraan herinneren dat je, ook binnen een relatie, nog altijd een eigen leven hebt.

Komen jullie weer bij elkaar? Mooi, dan is het balanceerkoord als vanzelf wat meer in balans gekomen. Zet hij er definitief een punt achter? Ook mooi, want dan weet je precies wie je bent, wat je wil en hoe jij je toekomst vorm wil geven. Alleen of met een ander.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?