Masturberen is het nieuwe mediteren

Masturberen is het nieuwe mediteren

Mediteren op een Perzisch tapijt met wolken wierook om je heen? Nergens voor nodig, sinds de explosieve opkomst van mindfulness zijn we tegenwoordig overal ‘zen’ en ‘in het moment’. Maar wist je dat masturberen net zo meditatief kan zijn als een ademhalingsoefening?

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een stroming in de psychologie die de laatste jaren steeds vastere grond onder de voeten heeft gekregen. Van magazines tot apps en van cursussen tot lesplannen op basisscholen: steeds meer mensen houden zich bezig met het leven in het hier en nu.

Leven met volle aandacht

Want dat is waar mindfulness voor staat. Het gaat om ‘leven met volle aandacht’ en om het uitschakelen van prikkels, afleidingen en storende gedachten die continu door onze hoofden razen. We zijn eraan gewend geraakt om altijd in ons hoofd te leven, waar plannen voor de toekomst de hele tijd over elkaar heen buitelen. Daarmee doelen we niet op dat vijfjarenplan dat we stevig in elkaar hebben getimmerd, maar vooral op die kleine, alledaagse plannetjes en gedachten die ons afleiden van wat er op dit moment voor onze snufferd gebeurt.

Want wat doe jij als je in de auto of trein zit? Concentreer je je dan op de geluiden en beelden om je heen of dwaal je af naar het moment waarop je uit die trein of auto stapt? Meestal doe je het laatste. Je moet straks nog boodschappen doen, eten koken, afwassen. De kinderen op bed leggen, die fijne serie bingewatchen, nog even een rapportje afmaken en je mail checken. Ondertussen dendert het heden razendsnel voorbij.

Concentreren op je zintuigen

Wanneer je mindful bent, richt je je aandacht juist op dat heden. Gedachten aan later laat je varen en je focust je op dit moment. Je luistert dus bewust naar het zoeven van de auto, het geroezemoes om je heen of de muziek in je oortjes. Je voelt je handen om het stuur, de zachte stof van de treinstoel tegen je arm en de wind die door de autoramen naar binnen stroomt. Ben je een snoepje of een boterham met pindakaas aan het verorberen? Dan kauw je niet smakkend door, zonder op de smaak of de textuur te letten. Integendeel, dan sta je stil bij elke smaaksensatie die je tong bereikt.

Mensen die aan mindfulness doen, geven vaak aan dat ze zich kalmer en minder opgejaagd voelen. Door meer stil te staan bij het heden leren ze bovendien te genieten van de kleine dingetjes en dat maakt ze gelukkiger.

Kun je mindful masturberen?

Als mindfulness een simpel treinritje al kan omtoveren tot een contemplatieve meditatiesessie, wat kan het dan met andere activiteiten doen? Zoals masturberen?

Pussy connaisseur

De Britse wetenschapper Keeley Olivia besloot de proef op de som te nemen. Als zelfverklaarde ‘pussy connaisseur’ startte ze een onderzoek waarbij ze maandenlang een uur per dag masturbeerde. Daarbij ging het niet om plat rampetampen met zichzelf, maar om werkelijk contact maken met haar vagina en haar eigen seksualiteit.

Dat lukte. Tijdens het onderzoek merkte Olivia dat ze meer van zichzelf en haar lichaam ging houden. Haar zelfvertrouwen groeide en ze leek zelfs seksueel herboren. Vóór haar meditatieve masturbatiesessies was ze de connectie met haar seksualiteit verloren, voelde ze zich onzeker over haar lichaam en was ze teleurgesteld in haar seksleven. Door deze vorm van zelfbevrediging leerde ze weer van haar lichaam te houden en te genieten.

Fel criticaster

Na haar experiment schreef ze haar masturbatiememoires onder de titel ‘Unleashing the Female O’ en gaf ze een baanbrekende TedX-lezing over haar ontdekkingen. Haar motto? Masturberen is het nieuwe mediteren. Haar missie? Vrouwen leren dat de vagina gevierd en bejubeld moet worden.

Olivia is namelijk fel criticaster van een cultuur waarin vrouwen geparfumeerde inlegkruisjes dragen en schaamlipcorrecties uitvoeren om aan een vaginaal ideaalbeeld te voldoen. Die schaamte voor het eigen lichaam moet overboord en mindful masturberen is volgens haar dé manier om dichter bij jezelf te komen. Waarom? Omdat masturbatie volgens Olivia verder gaat dan traditionele meditatie, juist omdat je door zelfbevrediging een diepere, kwetsbaardere laag van jezelf aanboort.

Positieve effecten

Vice-journaliste Kristen Dold zat op hetzelfde pad. In 2019 onderzocht ze op welke manieren meditatie en masturbatie het lichamelijke en mentale welzijn positief beïnvloeden. Voor haar artikel werkte ze samen met Lorin Roche, een meditatielerares die onderzoekt hoe je met mindful masturberen een meditatieve toestand kunt bereiken.

De resultaten? Ze concludeerden dat het plezierige ritme van masturberen overeenkomt met het ritme van meditatie. En dat masturbatie en meditatie dezelfde positieve effecten hebben op lichaam en geest, zoals een vermindering van stress, onzekerheid en pijn.

Pornhub? Nah

Die positieve effecten verschenen overigens niet bij een snelle foezelsessie met een amateurfilmpje van Pornhub op het beeldscherm. Het echte masturbatie-Nirwana bereik je alleen met langzame, kwalitatieve en intense zelfbevrediging, waarbij je je aandacht richt op élke tintelende zenuwbaan in je lichaam. Niet alleen op die in je seksorgaan.

In die zin is er dus weinig verschil tussen mindful afwassen en mindful spelen met jezelf. Ook bij meditatieve masturbatiesessies gaat het erom dat je je bewust bent van wat je voelt. Dat je je gedachten uitschakelt en volledig gefocust bent op de sensaties die op dat moment loskomen in je lichaam. Op alles wat je voelt, hoort, ziet, ruikt en proeft.

Mindful masturberen stappenplan

Soloseks is dus een prima manier om met mindfulness te experimenteren. Door de combinatie kan je ervaring namelijk nóg beter en nóg intenser worden. Tot je bijna tantrische toestanden bereikt. En dat is iets heel anders dan de alledaagse snelle wip met jezelf.

Hoe je dat doet? Een stappenplan!

1. Bepaal je intenties

Mindful masturberen draait nooit om klaarkomen. Het gaat vooral om het exploreren van je seksuele energie. Vervolgens kun je dat koppelen aan de persoonlijke behoeften die op dit moment bij jou leven. Voel je bijvoorbeeld seksuele schaamte? Dan is jouw intentie om je meer op je gemak te voelen met je sensuele zelf. Ben je gestrest? Dan is jouw intentie om stress te verminderen en kalmte te omarmen. Vraag je zowel af wat je zou willen loslaten in je leven als wat je zou willen verwelkomen.

2. Zorg voor een prettige omgeving

Een ritueeltje is altijd fijn, ook wanneer het om zelfbevrediging gaat. Doe een kaarsje aan, zorg voor een aangename temperatuur en verspreid een sensueel luchtje door je kamer voor de perfecte slaapkamersetting. Dat soort dingen zijn een feestje voor je zintuigen en dus voor jouw mogelijkheden om het heden los te laten en op te gaan in het hier en nu. Tip? Maak een seksnestje met zachte kussens, dekens en lakens, waarin je heerlijk weg kunt zakken. Een relaxt muziekje is ook nooit weg.

3. Let op je ademhaling

Jezelf bewust zijn van je ademhaling is zo ongeveer de belangrijkste pijler van meditatie. Ook tijdens meditatieve soloseks is het nogal een dingetje. Je ademhaling zorgt er tenslotte voor dat energie door je lichaam kan stromen: ook seksuele energie. Het is belangrijk dat je niet oppervlakkig gaat hijgen, maar dat je je bewust bent van elke diepe, volle ademteug die je neemt. Concentreer je op het gevoel dat je ademhaling geeft: hoe de zuurstof je longen bereikt, hoe de lucht je neusvleugels verlaat en warmte achterlaat op je huid. Op die manier zorg je ervoor dat je gedachten niet afdwalen. Je blijft in het moment.

4. Raak je gevoelige plekken aan

Je erogene zones hunkeren ernaar om aangeraakt te worden. Op deze seksueel geladen plekken komen talloze zenuweindjes uit, wat ze extra gevoelig maakt voor strelen, likken en kussen. Natuurlijk kun je je direct op je clitoris storten, maar dan ben je niet erg mindful bezig. Er zijn genoeg andere, minder voor de hand liggende, plekken op je lichaam die je in vuur en vlam kunt zetten. Zoals je handen, ellebogen, knieën, liezen en enkels. Gebruik je vingers om deze secondaire erogene zones zachtjes te strelen en te masseren. Experimenteer met de intensiteit van je aanrakingen en blijf uiteindelijk bij de plekken die lekker aanvoelen om het tempo op te voeren. Op die manier wordt je hele lichaam bij je masturbatiesessie betrokken en ervaar je met een beetje geluk uiteindelijk een full-body orgasm.

5. Masturberen in slow-motion

Wanneer je vingers eindelijk de weg naar je vulva weten te vinden, is het niet de bedoeling dat je obsessief aan het soloscharen slaat. Ook dan ga je lekker langzaam te werk en vermijd je al te harde, gejaagde aanrakingen. Nogmaals, je masturbeert niet om snel klaar te komen, maar om je hele lichaam in extase te brengen. Die dingen kosten tijd. Streel jezelf dus zachtjes en langzaam, alsof je alle tijd van de wereld hebt. En ben je bewust van elke tinteling en sensatie die je aanrakingen oproepen. Voel je dat je te snel gaat? Dan breng je je aandacht terug naar de secondaire erogene zones en naar bijvoorbeeld je borsten, billen en buitenste schaamlippen.

6. Orgasme? Blijf ademhalen!

Wanneer je orgasme nadert, heb je de vaak neiging om heel snel te gaan ademen of te hijgen. Doe dat eens een keertje niet. Probeer in plaats daarvan diep en regelmatig te blijven ademhalen. Je zult merken dat dit je orgasme uiteindelijk nóg intenser maakt.

Tip! Massageolie maakt je huid lekker glad, wat voor een extra sensuele dimensie kan zorgen. Tenslotte voelt zo’n gladde, glibberige en geurende huid net een tikkeltje sensueler. Toch?

Tip! Ook bij meditatieve soloseks kunnen seksspeeltjes de boel extra intensiveren. Je vibrator of kraaltjes zijn dus welkom, maar zorg er wel voor dat ze je ervaring verbeteren en je niet opjagen. Laat je vibrerende vriend dus langs je lichaam glijden, in plaats van hem direct op je hotspot te positioneren. O ja, en overweeg een G-spot-vibrator, voor een extra intense ervaring!

Voordelen van mindful masturberen

De voordelen van een meditatieve masturbatiesessie zijn legio. Doordat je dieper in contact staat met jezelf leer je je lichaam niet alleen veel beter kennen, je orgasmes worden ook een stuk krachtiger. Vrouwen die het kunstje tot in de finesses beheersen, ervaren op den duur zelfs meerdere intense orgasmes na elkaar of voelen hun orgasme in elke vezel van hun lichaam exploderen. Zeker het effect van ademhaling kan enorm heftig zijn op de intensiteit van je hoogtepunt.

Daarnaast kan mindful soloseks voelen als een bijna spirituele ervaring. Zelfs wanneer je daar doorgaans nogal sceptisch tegenover staat, kun je je na zo’n climax lichter of completer voelen. Al was het maar omdat je met deze manier van zelfbevrediging de stressverlagende kwaliteiten van zowel meditatie als masturbatie naadloos met elkaar vermengt. Zeg nou zelf, dat móet wel tot een ontlading van jewelste leiden. Uitproberen maar!

Lees ook: de self-pleasure gids voor een regenachtige dag

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?