Kink en fetisjisme? Hartstikke normaal, express your true self!

Kink en fetisjisme: bij de meeste mensen roepen deze termen ongetwijfeld spannende associaties op. Misschien denk je wel aan zwart leer of negentiende-eeuwse korsetten. Of misschien zie je wel een zwiepende zweep of een stel tepelklemmen voor je. Maar wat houden deze termen eigenlijk in? En waarom is het eigenlijk doodnormaal als je opgewonden raakt van een voet of een spelletje bondage?

Wat is het verschil tussen kink en een fetisjisme?

Hoewel veel mensen de termen fetisj en kink door elkaar gebruiken, is er wel degelijk een verschil. Zo definieert onderzoeker Samuel Hughes een kink als een ‘consensuele, niet-traditionele seksuele, sensuele en intieme activiteit, zoals BDSM en erotische rollenspellen’. Een kink is dus iets wat je opwindt, maar wat buiten alle ‘mainstream’ seksuele activiteiten valt. Bekende kinks zijn bijvoorbeeld spanking, bondage of een zweepje erover.

Een belangrijk verschil met een fetisj is dat je een kink leuk en lekker vindt, maar dat je het niet altijd nodig hebt om seksueel opgewonden te raken. Natuurlijk blijft het subjectief en veranderen de ideeën over kinks met de jaren. Zo vindt je oma seksspeeltjes misschien erg kinky, terwijl het voor jou doodnormaal is om een vibrator of een buttplug in je nachtkastje te hebben liggen. Een kink kan zich in de kindertijd ontwikkelen, maar ook tijdens de puberteit ontstaan, wanneer je gaat experimenteren met seks en gaandeweg ontdekt wat je lekker vindt.

Van voetfetisj tot latex in bed

We stipten het al aan. De fetisj is voor de fetisjist noodzakelijk om opgewonden te raken en van seks te kunnen genieten. Het kan een specifieke seksuele activiteit zijn of juist een seksuele fascinatie voor een bepaald object of lichaamsdeel. Mensen met een voetfetisj worden bijvoorbeeld opgewonden van voeten of schoenen, maar er zijn ook mensen voor wie een sekssessie zonder anaal spel geen bevredigende sekssessie is.

Seks in het openbaar, erotische hypnose of ballonfetisjisme zijn andere veel voorkomende voorbeelden van fetisjen. Voor sommige fetisjisten is het al voldoende om tijdens de seks over hun fetisj te fantaseren, maar andere fetisjisten hebben het object of de activiteit nodig om überhaupt seks te kunnen hebben. Die worden bijvoorbeeld alleen opgewonden wanneer hun partner lingerie of latex draagt.

Nog even scherp stellen: stel dat je in bed ligt, je hoort de buren rampetampen en je wordt daar best een beetje opgewonden van. Dan is dat kinky. Heb je altijd seksgeluiden van anderen nodig om in the mood te raken? Dan heb je een fetisj.

Voorbeelden van kinks en fetisjismen

  • BDSM: als we aan kink denken, dan denken we meestal aan BDSM. Dat is een erotisch machtsspel waarbij dominantie en onderwerping een grote rol spelen. Impact play, zoals spanking, flogging, paddling en andere vormen van consensueel slaan, is een manifestatie van BDSM. Het kan variëren van een lichte tik op de billen tot een ‘geseling’ met de zweep. En alles ertussenin. Spanking is de laagdrempeligste vorm van BDSM en een prima manier om deze spannende wereld voorzichtig te ontdekken.

Andere BDSM-praktijken? Orgasm control, bijvoorbeeld. Daarbij bepaalt je partner hoe en wanneer je klaarkomt en word je gedwongen te stoppen nét op het moment dat je orgasme in zicht is. Of sensation play, waarbij iemand je blinddoekt, met een ijsblokje of kaarsvet bewerkt of kietelt met een veer.

Belangrijk! Een kink bestaat altijd bij de gratie van wederzijdse instemming en wederzijds genot. Zoals bij elke kink of fetisj, is het dus belangrijk dat je elkaars grenzen kent. Praat vooraf over de intensiteit, gebruik een safe word als je wil stoppen en ontdek eerst hoe je lichaam reageert op bepaalde handelingen. Begin bijvoorbeeld met de hand, in plaats van met zwepen of paddles.

  • Rollenspel: erotische rollenspelletjes zijn perfect voor iedereen die zijn seksleven een beetje bruisend wil houden. Je hoeft echt niet meteen op een draf naar de carnavalswinkel of een uitgebreid scenario in elkaar te flansen. Misschien vind je het sexy om zomaar een cafeetje binnen te stappen en een totale vreemde het bed in te praten. Als jullie geen open relatie hebben, kan je partner in zo’n geval de mysterieuze vreemdeling spelen. Zo zijn er nog talloze scenario’s te bedenken waarin je je seksuele fantasieën uit kunt leven.

Natuurlijk kan het ook spannend zijn om jezelf in een bepaalde outfit te hijsen. Stel dat je opgewonden raakt van medische fantasieën. Komt heel vaak voor, schaam je niet! Dan kun je je partner vragen om zich te verkleden als verpleger of arts. Of je trekt zelf een paar scrubs of een sexy verpleegsterpakje aan. Kijk goed naar wat bij jou past. Misschien heb je helemaal geen zin om de onderdanige secretaresse te spelen, om er maar eens een cliché tegenaan te gooien. En krijg je er juist een kick van om het dominante personage te omarmen. Je fantasie kent geen grenzen, leef je uit!

  • Voetfetisj: een voetfetisj is een van de bekendste en meest voorkomende fetisjismen. Zo komt professionele dominatrix Goddess Aviva ontzettend veel voetfetisjisten tegen en heeft ze een speciale voetroutine om haar voetjes poezelig te houden voor haar vele Wat een voetfetisj is? Mensen met een voetfetisj verlangen naar voeten. Ze aanbidden ze, door ze te masseren, te kussen, te likken en eraan te ruiken. Ze worden seksueel opgewonden van de aanblik en de aanraking ervan, of het nu om blote voeten of om voeten in speciale kousjes, schoenen of slippers gaat.

 

Binnen het voetfetisjisme zijn er verschillende variaties te bespeuren. De ene voetfetisjist heeft meer belangstelling voor de voetzool, terwijl de andere zweert bij de tenen of de boog aan de binnenzijde van de aanbeden voet. Sommige mensen worden opgewonden van een zogenaamde footjob. Daarbij trekt iemand de man met de voeten af of zet iemand de voeten op de borsten van een vrouw.

  • Bondage: vastbinden is een vorm van dominantie en onderwerping en valt daarom onder de paraplu van BDSM. Je kunt je partner vastbinden met dingen die je al in huis hebt liggen, zoals een riem of een sjaaltje. Maar je kunt ook special kink-items kopen, zoals fluffy of strenge handboeien. Of een speciale bondageschommel voor het serieuzere werk.

Ook bij bondage is het verstandig om duidelijke grenzen af te spreken en om goed te blijven communiceren tijdens het spel. Een afgesneden adem of bloedcirculatie is niet iets waar je per se op zit te wachten. Doe ook eerst wat onderzoek, voordat je lukraak met bondage begint. En wacht met ‘bondage voor gevorderden’ als je nog niet precies weet wat je lekker vindt en hoe je dat veilig kunt doen.

  • Voyeurism: ben je een beetje een ‘gluurbuur’? Niks geks aan, want volgens een studie over fetisjisme is voyeurisme een van de meest voorkomende fetisjen. Bij voyeurisme word je seksueel opgewonden van het kijken naar anderen die naakt zijn of seks hebben.

Het spreekt vanzelf dat je niet gaat gluren, maar dat je dit doet in een setting waarbij alle betrokkenen toestemming hebben gegeven en zich er bewust van zijn dat ze bekeken worden. Bijvoorbeeld op een seksfeest. De andere kant van voyeurisme? Dat is exhibitionisme, waarbij je er juist opgewonden van raakt als anderen naar je sekscapriolen kijken.

Is een kink of een fetisj normaal?

Word je opgewonden van kinks of heb je een fetisj? No worries. Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer de helft van alle mensen geïnteresseerd is in seksuele activiteiten buiten het traditionele plaatje. Je bent dus zeker niet de enige.

Helaas wordt er nog altijd een beetje meesmuilend over kinks en fetisjismen gedaan. Sterker nog, het duurde tot 2013 voordat de definities van fetisjisme en BDSM in het DSM (het wereldwijde classificatiesysteem van psychische stoornissen) opnieuw onder de loep werden gelegd. Daarvoor schaarde de psychiatrie alles wat afweek van een gangbaar sekspatroon onder de noemer ‘seksuele stoornis’. En was je dus ‘geestesziek’ als je een voorkeur voor machtsspelletjes of spanking sessions had.

Steekje los

Doordat kink en fetisjisme zolang in het verdomhoekje zaten, zijn er heel wat misvattingen rondom deze seksuele fenomenen ontstaan. Zo zat aan mensen die van kinky seks hielden een steekje los. Of ze waren vast en zeker misbruikt als kind. Kink zou dus voortkomen uit trauma, wat simpelweg niet klopt, stelt de al eerder aangehaalde Samuel Hughes.

Zeker, er zijn mensen die door hun trauma’s in de wereld van BDSM zijn gedoken. Voor hen is kink of fetisjisme een manier om dat trauma te herbeleven, maar dan met een gevoel van heling en controle. Sommige mensen uit zijn onderzoek stelden zelfs dat BDSM hen hielp om depressies en andere mentale problemen te overwinnen.

Mentaal gezonder

Tegelijkertijd stelt Hughes dat dit bij lange na niet de meerderheid van de BDSM’ers betreft. Slechts een klein deel van deze groep heeft ooit een trauma beleefd dat in verband kan worden gebracht met deze seksuele voorkeur. De meeste BDSM’ers hebben juist minder dan gemiddeld last van persoonlijkheidsstoornissen, een geschiedenis van seksueel geweld of angsten en depressies.

Dat beaamt ook Richard Krueger, psychiatrisch professor aan Columbia University Medical Center. Hij voegt eraan toe dat uit verschillende studies blijkt dat mensen die aan bondage, sadisme en masochisme doen, mentaal even gezond of zelfs gezonder zijn dan de mensen in controlegroepen die dat níet doen.

Uitproberen? Leef je uit!

De psychologie wordt dus vaak niet begrepen en dat levert helaas stigma’s op. Onterecht, want een voorkeur voor kink of een fetisjisme is geen freaky seksuele afwijking en je hoeft je er niet voor te schamen. Het is een simpelweg een voorkeur en in die zin een normaal aspect van de menselijke seksualiteit.

Er is dan ook niets gezonder dan je sluimerende fantasieën en verlangens vrijelijk te ontdekken. Zet je schaamte dus aan de kant en sla aan het experimenteren! Zolang je verlangen veilig is, er niemand wordt beschadigd of gekwetst en iedereen vrijwillig meedoet, staat het je vrij om je seksleven precies zo in te vullen als jij wilt.

We hebben wat speeltjestips voor de beginnende kink-fan of fetisjist verzameld. En duik vooral in onze webshop, die barst van de boeien, klemmen, maskers, zwepen, stretchers, plugs en sexy latex kleding!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

Bodywarmer
oktober 20, 2021 7:36 pm

Ik heb een bodywarmer donsjas bondage fetisj

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?