Maak jouw liefde kenbaar door erotische gedichten

erotic poem

Porno ken je. Sexy songs hoor je de hele dag door op de radio. En je hebt misschien ook wel eens een erotisch verhaal gelezen. Maar als we het hebben over erotische gedichten, denk je dan: oh ja, ik ken een paar mooie voorbeelden? Ontdek een heel andere soort erotische literatuur door je te verdiepen in dit soort gedichten. En probeer er zelf eens één te schrijven met onze tips.

Wat is eigenlijk een gedicht?

Wat een gedicht precies is, is helemaal niet zo makkelijk te beschrijven. Het laat zich het best omschrijven als een tekst die een esthetisch effect heeft. De tekst kan zijn geschreven, gesproken of gezongen. Dichtregels kunnen rijmen, maar dat hoeft niet per se. Gedichten behoren tot de poëzie (dichtkunst). Volgens de Griekse filosoof Aristoteles zijn er drie soorten poëzie: korte en bespiegelende gedichten (lyrische poëzie), vertellende gedichten (epische poëzie) en toneelstukken in verzen (dramatische poëzie). Er zijn tientallen dichtvormen: een vaste opzet waarin het gedicht wordt geschreven. Denk bijvoorbeeld aan de limerick of haiku. Je kent natuurlijk het vaak ongemakkelijk rijmende Sinterklaasgedicht, maar erotische gedichten zijn vanzelfsprekend weer van een heel andere orde.

Erotische gedichten

Een erotisch gedicht is vaak romantischer en gevoeliger dan een erotisch verhaal. Al zijn er natuurlijk ook de nodige gedichten met ‘kloppende aderen’ en ‘harde mannelijkheden’.

Kenmerkend aan gedichten is dat er goed over elk woord wordt nagedacht. Er worden prachtige synoniemen gebruikt voor situaties en gevoelens. Geen één woord is overbodig. Een goed gedicht zuigt je in de belevenis van de dichter.

Een paar voorbeelden van erotische gedichten:

The Atheist van Megan Falley

The first time we made love I realized why
I never prayed. One human can only say
Oh God so many times

Assurance van Emma Lazarus (1951, bron)

Last night I slept, and when I woke her kiss
Still floated on my lips. For we had strayed
Together in my dream, through some dim glade,
Where the shy moonbeams scarce dared light our bliss.
The air was dank with dew, between the trees,
The hidden glow-worms kindled and were spent.
Cheek pressed to cheek, the cool, the hot night-breeze
Mingled our hair, our breath, and came and went,
As sporting with our passion. Low and deep
Spake in mine ear her voice: “And didst thou dream,
This could be buried? This could be sleep?
And love be thrall to death! Nay, whatso seem,
Have faith, dear heart; this is the thing that is!”
Thereon I woke, and on my lips her kiss.

erotisch gedicht

Zelf een gedicht schrijven

Wil jij jouw partner verrassen met een erotisch gedicht? Of de liefde voor jezelf ontdekken, door middel van poëzie? Maak jouw liefde kenbaar met een erotisch gedicht. Deze tips kunnen je helpen.

Bedenk welk thema je wilt gebruiken

Je wilt schrijven over liefde, romantiek, erotiek of seks. Bepaal je thema en schrijf vervolgens alle woorden op die in je opkomen als je aan dit thema denkt. Vaak bedenk je ‘s avonds van alles (of als je onder de douche staat), dus houdt pen en papier bij de hand.

Maak een kladversie

Het is niet reëel om te denken dat je in één keer een goed gedicht schrijft. Begin met losse zinnen op een kladblok, om te ontdekken welke kant je op wilt gaan met je gedicht. Onthoud: een gedicht is bedoeld om gevoelens op te roepen bij de lezer. Je kunt naar hartelust schrijven en schrappen in je kladversie. Lees het ook een paar keer helemaal hardop voor.

Gebruik echte taal in je erotische gedichten

Gedraag je niet zoals jij denkt dat dat van een dichter verwacht wordt. Je hoeft geen hoogdravend vocabulaire te gebruiken als dat niet jouw ding is.  Een gedicht wordt mooi door de echte woorden die je gebruikt, die bij jou passen. Je wilt namelijk zoveel mogelijk jouw gevoel uitdrukken.

Metaforen passen goed in een gedicht

We geven het toe: een gedicht schrijven is best pittig. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik probeert te maken van metaforen. Deze beeldtaal past goed in een gedicht. In erotische gedichten zie je bijvoorbeeld regelmatig vuur als metafoor voor passie. Ook water kan gebruikt worden voor beeldspraak. Hoe meer je er over nadenkt, des te meer woorden zul je bedenken. Voorbeeldje: een bloem kan beschreven worden door te vertellen over haar gele blaadjes die fonkelen in de zon. Of je benoemt het gewoon zoals het is: een boterbloem, maar dat is natuurlijk een stuk minder spannend.

Je hoeft niet te rijmen

Rijmwoorden zien er vaak gekunsteld uit. Rijmen hoeft niet, dus als het niet op een natuurlijke manier kan, dan kun je het beter laten zitten.

Maak korte regels

Gedichten hebben vaak korte regels. Probeer kort, maar krachtig over te komen. Tien woorden op één regel is meer dan genoeg. Je wilt niet dat je woorden elkaar verdrukken. Daarnaast hebben veel gedichten coupletten: een groepje zinnen met één thema, gevolgd door een witregel en een nieuw couplet.

Bedenk een titel voor je gedicht

Als je gedicht af is, is het klaar voor een titel. Misschien heeft het geen titel nodig: dat is jouw beslissing.

Lees je erotische gedichten voor

Na al het werk dat je in jouw erotische gedicht hebt gestoken, is het natuurlijk ook de bedoeling dat het wordt gehoord. Door je partner, als je het voor diegene hebt geschreven. Of door jezelf. Hardop klinkt het namelijk altijd anders. Laat jouw liefde voelen, door het gedicht voor te lezen. En geniet van de gevoelens die het oproept.

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?