Me time: wees de winterdip voor

winter dip verslaan

Heb je een moe gevoel bij het opstaan, een slecht humeur en daar bovenop ook nog eens een hekel aan de korte donkere dagen? Dan heb je misschien last van een winterdip. Wees deze vervelende dip voor, door voldoende me time in te plannen. Zo kom je de decembermaand ontspannen door.

Wat is een winterdip?

Een winterdip wordt ook wel een winterdepressie of de winterblues genoemd. Het is meestal geen echte depressie, maar een dip die gepaard gaat met het gebrek aan (zon)licht. Elk jaar hebben honderdduizenden mensen in Nederland last van een winterdip. Dit zijn voornamelijk vrouwen. Ze voelen zich neerslachtig, maar dit gaat weer over als de dagen weer langer worden en de lente begint. Een klein deel heeft echt een hevige winterdepressie met ernstige symptomen.

Hoe ontstaat een winterdepressie?

Het ontstaan van een winterdip komt door verschillende dingen. In de herfst raakt je biologische klok in de war, omdat de zon steeds later opkomt en vroeg weer onder gaat. Daarnaast speelt de aanmaak van melatonine een belangrijke rol. Deze stof wordt ‘s avonds aangemaakt door je lichaam en zorgt ervoor dat jij je slaperig voelt. Als het vroeg donker wordt, dan wordt bij sommige mensen meer melatonine aangemaakt. Hierdoor voel je je slaperiger.

Symptomen van de winterblues

Herken je de volgende symptomen? Dan kun je last hebben van een winterdip.

Moe en slaperig

  • Je bent extreem vermoeid;
  • Je slaapt meer dan normaal, maar blijft moe;
  • Het is moeilijk om je te concentreren;
  • Je voelt je prikkelbaarder dan normaal;
  • Het dag-nacht ritme veranderd. Hierdoor voel jij je pas later op de dag ‘wakker’.

Lusteloos en neerslachtig

  • Je kunt niet genieten van leuke dingen of sociale contacten;
  • In sommige gevallen sluiten mensen zich helemaal af van de buitenwereld;
  • Je eet steeds meer en ongezonder dan normaal, waardoor je aankomt.
  • Somberheid is de gemoedstoestand die je het meest voelt.
  • Je voelt je niet meer in balans.

winterdip

Vergeet de winterdip en kies voor me time!

Een winterdip kan ervoor zorgen dat de gezellige decembermaand vooral heel vermoeid en als een last aanvoelt. Het is daarom belangrijk om de dip op tijd te proberen te voorkomen, door voor jezelf te kiezen. Kies voor me time met de volgende tips.

Maak een ochtendwandeling

Het gebrek aan daglicht zorgt voor je winterdip. Dit kun je (gedeeltelijk) voorkomen door naar buiten te gaan als het licht wordt. Het ochtendlicht bevat relatief veel blauw. Dit heeft een positieve invloed op de aanmaak van melatonine, die hierdoor wordt gestopt. Elke ochtend een stuk lopen is dus een goede remedie. Of drink een kop koffie op je balkon in het vroege ochtendlicht.

Maak tijd voor jezelf

Juist in december kun je het gevoel hebben dat je wordt geleefd. De meeste mensen hebben veel verplichtingen, zoals kerstborrels, kerstdiners op school waar je van alles voor moet regelen, Sint- en kerstcadeaus die gekocht moeten worden en vergeet vooral de surprise niet. Uitgeput door alleen al dit te lezen? We get you! Trap op tijd op de rem, door tijd voor jezelf vrij te maken. Plan bijvoorbeeld twee keer per week een vrije avond of ochtend in, waarin je helemaal niks hoeft te doen en alles mag. Van een boek lezen op de bank tot een weldadige avond in je thuis-spa: het kan allemaal. Vroeg onder de dekens kruipen met een nieuwe vibrator is wat ons betreft de ultieme me time.

Probeer buiten te sporten of bewegen

Bewegen is goed voor je: je halveert zo de kans op een winterdip. Nog beter is het om te bewegen of sporten in de buitenlucht en dan het liefst overdag, om zo daglicht mee te pakken. Loop een rondje in de buurt, ga naar het bos of maak een lange strandwandeling bijvoorbeeld.

Tip tegen de winterdip: gezond eten

Als je gezond eet, dan heeft dit een positieve invloed op je geestelijke gesteldheid. Ook omega-3 vetzuren zouden je kunnen helpen. Groenten, fruit en noten zijn bijvoorbeeld goed voor een mentale gezondheid. Deze bevatten gezonde voedingsstoffen, zoals vezels, antioxidanten en vitaminen en zorgen niet voor een snelle stijging of dip in je bloedsuikerspiegel. Zo voorkom je plotselinge vermoeidheid, zoals na het eten van veel suiker of fastfood.

me time

Waar ben je dankbaar voor?

Het is een goede oefening om te beseffen wat je allemaal hebt: schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit kan variëren van een lieve partner tot goede vrienden, het hebben van een fijn huis, dat je een nacht goed hebt geslapen of de ontdekking van die ene leuke serie.

Breng de spanning terug in je relatie

Naast tijd voor jezelf, is het ook belangrijk om tijd voor jullie relatie te maken. Ga bijvoorbeeld eens samen uit eten – ook al is het druk – of zorg voor een romantisch diner bij je thuis. Extra seksuele spanning creëer je door elke dag een vakje van de Naughty & Nice Adventskalender 2021 open te maken.

Probeer lichttherapie tegen je winterdip

Als je echt veel last hebt van je winterdepressie, dan is het mogelijk om lichttherapie te volgen. Hierbij zit je zo’n tien tot vijftien minuten voor een speciale lamp. Het melatoninegehalte in je lichaam wordt hierdoor verminderd, waardoor jij je minder slaperig voelt. Meestal duurt lichttherapie enkele dagen tot enkele weken. Terwijl je voor de lamp zit, kun je gewoon lezen of televisie kijken. De lamp is een speciaal exemplaar: feller dan een gewone lamp, maar minder fel dat het daglicht op een zonnige dag en zonder UV-licht. Je huisarts kan je een doorverwijzing geven als je in aanmerking komt voor lichttherapie.

Hoe zorg jij voor me time in een drukke tijd?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?