Cocoonen als een baas: acht self-care tips!

cocooning

De kerstboom staat er slapjes bij, de laatste oliebol heb je met lange tanden naar binnen gewerkt en voor je ligt een uitgestrekte januarimaand waarin zero feestjes gepland staan. Yep, dit is hét moment om de hectische feestdagen achter je te laten en je ongegeneerd over te geven aan wat broodnodige self-care!

Uitgeput

Met al die drukke schema’s, hoge verwachtingen en eindeloze familiebijeenkomsten is het niet gek dat je je na de feestdagen een beetje leeg en verloren voelt. Zeg maar gerust: uitgeput. Tijd voor wat cruciale me-time, dus. Maakte je je in december nog druk om alles en iedereen, in januari maak je je klaar voor een frisse start die maar om één iemand draait. The one and only you.

Maar hoe geef je je over aan jezelf? Wandelen, ademhalingsoefeningen of de creabea uithangen: er zijn talloze manieren waarop je jezelf in het middelpunt kunt zetten. De gemene deler? Dat je iets doet waarmee je tot rust komt. Iets wat ontspanning en een leeg hoofd geeft. En iets waarmee je goed voor jezelf zorgt.

Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, of dat nu mentaal of lichamelijk of allebei is, heeft dat een positieve impact op je humeur, je gezondheid en de relaties met de mensen om je heen. Je voelt je meer verbonden. Niet alleen met jezelf, maar met alles wat leeft.

Self-care draait om simpele dingen

Self-care wordt vaak verkeerd begrepen. Mensen denken meteen aan manicures, massages en luxe pamperweekendjes. Maar self-care draait niet om peperdure wellness-resorts, alhoewel die soms ook best fijn kunnen zijn. Het gaat veel meer om simpele dingen.

We leven tegenwoordig zo ontzettend op de automatische piloot, dat we nauwelijks kijken naar wat we echt nodig hebben. Onze hoofden zitten vol met gedachten en to do-lijstjes en we voelen de signalen van ons lijf niet meer. Die signalen die zeggen dat het genoeg is geweest en dat we terug moeten keren naar wie we zijn en naar waar we diep van binnen behoefte hebben.

Bliepjes van je telefoon

Dat hoeft dus echt geen overvloedige retraite te zijn. Het gaat erom dat je iets vindt wat je opkikkert en vervult, in plaats van dat het alle energie uit je zuigt. Iets wat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn, maar wat dat binnen onze stressvolle levens maar al te vaak niet is. Zoals gezond eten, voldoende water drinken, op tijd naar bed gaan en in de frisse buitenlucht in beweging komen. Goed zorgen voor je lijf, dus.

Maar het draait ook om goed zorgen voor je psyche en je emotioneel welzijn. Daarom gaat self-care ook om de manier waarop je naar jezelf kijkt. Dat je jezelf niet onder een vergrootglas legt en elk minpuntje minutieus ontleedt om er lekker op in te gaan hakken. Mild en zacht zijn is het devies. En dat je jezelf bezighoudt met dingen die je voeden in plaats van leegtrekken. Zoals lezen, muziek luisteren, schilderen, wandelen of dansen.

Ook een diepe, betekenisvolle conversatie met de mensen om je heen valt onder self-care, omdat dat je ziel en je gemoed weer eventjes oppept. Net als het vrij en blij spelen met je kinderen, zonder dat je elk moment gestoord kan worden door een bliepje van je telefoon.

Acht tips voor een self-care sessie

Wat inspiratie nodig? We hebben wat fijne self-care tips voor je op een rijtje gezet. Kies wat het beste bij jou, je bui en je situatie past. Dat kan telkens anders zijn, dus luister voor één keertje naar je onderbuik en doe wat goed voelt voor jou!

1: Cocoonen als een baas

Sta je nog steeds stijf van de feestdagenstress? En moet je er niet aan denken om een stap buiten de deur te zetten? Dan is cocooning misschien wat voor jou. Tuurlijk, soms is het fijn om de winterblues te lijf te gaan met wijn-en-klets-avonden bij vriendinnen, maar soms is het nog fijner om je even helemaal terug te trekken. Plan een dagje alleen thuis voor een relaxte cocoonsessie. Ruim de boel op, steek wat geurkaarsen aan en zorg voor warme sfeerlampjes en flink wat zachte kussens en dekens om je heen.

Heb je een houtkacheltje? Mooi, haal de innerlijke houthakker in je naar boven, wikkel jezelf in een dekentje en laat het vuur maar knetteren. Zet een flinke pot thee of een zoete warme chocolademelk en haal wat lekkere hapjes in huis. Ben je klaar met het meditatief staren naar het vuur? Nestel je dan lekker op de bank of in bed met een goed boek of een heerlijke wegzwijmelfilm. En geniet van je knusse en gezellige huisje!

2: Zink weg in een warm bad

Weinig zo ontspannend als een warm bad. Giet het weldadige water vol bubbels, zet een glaasje wijn of vers sap op de badrand en dompel je heerlijk onder in stoom en warmte. Klassiek muziekje erbij en laat het relaxen beginnen.

Zin in een mindfulness-sessie terwijl je ligt te weken? Probeer dan al je zintuigen in te zetten en tast af hoe het water voelt, klinkt en ruikt. Doe je ogen dicht en laat wat waterdruppels van je handen in het water vallen. Of maak kleine golfjes en voel hoe het water zich langs je lichaam beweegt.

3: Bewegen in de buitenlucht

Voel je je leeg en somber? Kom dan een beetje in beweging en doe dat het liefst in een bos, langs het strand of ergens waar je de vogeltjes om je heen hoort fluiten en je niet opgeslokt dreigt te worden door betonnen reuzen.

Tuurlijk, sporten in de sportschool is prima, maar voor je gemoed werkt het nét een tikkeltje beter als je jezelf in de buitenlucht in beweging zet. Een stevige wandeling is dan ook altijd fijn, zeker wanneer je daarbij de frisse boslucht op kan snuiven. Het vermindert niet alleen stress en sombere gevoelens, maar het boost ook je creativiteit. Elke dag een half uurtje is al voldoende om sombere buien te lijf te gaan. Ben je niet zo’n wandelaar? Ga dan lekker dansen en leef je uit.

4: Bitterballen? Doe maar even niet

Dikke kans dat je er na de feestelijke eetfestijnen toch al niet zo’n behoefte aan had. Maar een calorieëndetox is niet eens zo’n slecht plan na die overdosis oliebollen en champagne. Vooral niet aangezien je van langdurig vet en ongezond eten best een beetje chagrijnig en somber kunt worden.

Val daarom aan op een gezond en gebalanceerd eetpatroon. Kies voor vette vis, mager vlees, verse groenten, rauwe note, volkoren producten, yoghurt, fruit en zelfgemaakte soep. Liever vega? Helemaal goed, zorg dan dat je hoogwaardige vleesvervangers binnenkrijgt. Doe verder rustig aan met de gefrituurde en bewerkte voedingsmiddelen. Natuurlijk mag je jezelf best eens verwennen, maar met een gezonde basis blijf je vrolijker, vitaler en sterker.

5: Deur op slot

Het is niet gek als je je leeggezogen voelt wanneer je weken bezig ben geweest om voor anderen te zorgen. Door cadeautjes te kopen, gedichtjes te maken, kerstdiners te verzorgen en een fijne sfeer te creëren. Als je dan ook nog eens kinderen in huis hebt, kan het extra lastig zijn om even een momentje voor jezelf te vinden. Zo’n peuter die op de w.c.-deur staat te kloppen omdat je het waagt om jezelf twee minuten buiten zijn gezichtsveld te begeven? Schattig, maar ook gekmakend.

Probeer dus momenten te vinden waarop je even helemaal alleen bent en niemand je kan storen. Draai bijvoorbeeld de badkamerdeur op slot als je gaat douchen, je verdient wat ongestoorde tijd voor jezelf. En neem af en toe een pauze van je geliefden door in je eentje op pad te gaan. Boek een hotelletje aan zee en geniet van rustige wandelingen, fijne roomservice en een ongestoorde nachtrust. Wedden dat je de dag erna helemaal uitgerust weer terugkomt?

cocooning

6: Zennnnnn…

Wist je dat een regelmatige meditatiesessie je kan helpen om je mentale gezondheid te verbeteren? Tijd om de Indiase kleedjes tevoorschijn te toveren, dus. Zorg er allereerst voor dat de ruimte waarin je wilt mediteren comfortabel en rustig is. Ga vervolgens zitten, doe je ogen dicht en verleg je aandacht naar je ademhaling, hartslag en positieve gedachten.

Houd een hand op je buik en een andere hand op je borst en voel hoe je ademhaling door je lichaam stroomt. Het fijne aan zulke oefeningen is dat ze je stresslevels meteen verlagen, waardoor je dichter bij jezelf kunt komen. Het helpt je ontspannen, nare gedachten los te laten en je hoofd helemaal leeg te maken. En dat is precies waar je na zo’n hectische periode behoefte aan hebt.

Wil je jezelf extra verwennen? Check dan onze tips voor een mindful masturbatiesessie. Ontspannen en climaxen ineen, als dat niet de ultieme vorm van self-care is!

7: Schrijf het op

We verliezen onszelf allemaal wel eens in negatieve praat, maar we moeten vooral niet vergeten wat we waard zijn. Schrijf het daarom op, bijvoorbeeld op kleine papiertjes die je door je huis verspreidt. Zodat je, telkens wanneer je zo’n liefdesbriefje aan jezelf tegenkomt, vervuld wordt door een warm gevoel.

Of houd een dagboek bij, waarin je elke dag noteert waar je trots op bent, wat goed is gegaan en waar je je fijn bij voelde op die dag. Natuurlijk kun je ook je frustraties en teleurstellingen kwijt in je dagboek. Soms kun je je negatieve gedachten het beste toevertrouwen aan papier, zodat je het daarna los kunt laten. Schrijven is helend!

8: Huil en schreeuw

Laatste tip! Voel je het diep van binnen knagen en zou je het liefst tranen met tuiten huilen? Doen. Soms moet je je emoties gewoon kwijt in een hysterisch tranendal met dramatische uithalen. Of schreeuw keihard in een kussen. Wat je ook doet, onderdruk je emoties niet. Maar erken ze en laat ze af en toe de vrije loop. Dat is de beste vorm van emotionele self-care die er is!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?