Opposites attract: zijn jullie gelijkgestemd of tegenovergesteld?

Je hoort het vaak: opposites attract. Oftewel, jij voelt je eerder aangetrokken tot iemand met een ander karakter dan jijzelf hebt. Maar is dat wel zo? Als je terugdenkt aan de laatste mensen tot wie jij je aangetrokken hebt gevoeld, waren zij dan gelijkgestemd of juist heel anders dan jij? Alvast een tipje van de sluier: het is ingewikkeld. Hoe kun je een relatie met iemand laten slagen die niet op jou lijkt? Zijn gelijkgestemden gelukkiger in een relatie? Wat zijn de valkuilen in beide gevallen? We zochten het uit.

Wat zorgt ervoor dat jij je tot iemand aangetrokken voelt?

Uit onderzoek uit 2014 blijkt dat mensen eerder een relatie aangaan met iemand die gelijkgestemd is. Beide partners hebben dan veel overeenkomsten op het gebied van leeftijd, religie, intelligentie en politieke oriëntatie. Zo blijkt dat mensen die hoger opgeleid zijn, vaak ook een hoger opgeleide partner hebben.

Redenen om iemand aantrekkelijk te vinden

Toch is het wel degelijk zo dat veel mensen iemand die heel anders is aantrekkelijk vinden. “Het daten van iemand die op je lijkt kan nogal saai zijn. Er zijn geen verrassingen, we kennen onszelf door en door. Een replica van jezelf is dan niet bepaald spannend,” zegt relatie-expert en auteur Susan Winter. “Juist opwinding en nieuwe dingen ontdekken zijn een belangrijk onderdeel van daten.” Stel dat jij verlegen bent en degene op wie jij een oogje hebt is juist heel extravert, dan is het niet gek dat jij die eigenschap van de ander aantrekkelijk vindt. Veel mensen zoeken in een partner eigenschappen die ze zelf ook graag zouden willen hebben of willen ontwikkelen.

Relatie tussen mensen die tegenovergesteld zijn

“Veel belangrijke aspecten in een relatie, zoals je persoonlijkheid, behoeftes en voorkeuren passen beter bij iemand die tegenovergesteld is of je aanvult, in plaats van iemand die helemaal hetzelfde is,” zegt klinisch psycholoog Joseph Cilona. “Hiermee voorkom je dat jullie zelfs over kleine dingen ruzie maken, zoals waar je gaat eten, als jullie allebei een sterke wil hebben. En als jullie beiden niet echt daadkrachtig zijn, en het nemen van beslissingen graag aan een ander overlaten, dan heb je ook een probleem.”

Valkuilen als je te verschillend bent

Deze is uit eigen ervaring: ik werk graag, ben onafhankelijk en reis graag in mijn eentje. Een oude scharrel zag me graag als zijn vrouw, thuis bij onze toekomstige kinderen. Hij staat politiek lijnrecht tegenover mij. Vond ik hem aantrekkelijk? Ja, in elk geval aantrekkelijk genoeg om elkaar zeven jaar lang steeds opnieuw op te zoeken. Vond ik zijn ideeën aantrekkelijk? Verre van. We zouden nooit een relatie kunnen hebben op basis van zijn denkbeelden.

Als je erg verschillend bent, dan kan dat wrijving veroorzaken. Stel dat jij een echte huismus bent, maar jouw geliefde hangt het liefst elk weekend in de kroeg. In het begin is dat leuk en schattig, maar het is mogelijk dat jullie je beiden gaan ergeren. Jij aan de ander, omdat hij of zij altijd weg is. En je partner kan zich gaan ergeren aan jou, omdat jij nooit mee wilt.

Tips om de relatie te laten werken

De belangrijkste tip is om elkaar te respecteren. Stel dat jullie beiden een ander geloof hebben of de ene partner wel geloofd en de ander niet. Het is dan belangrijk om respect te tonen voor de denkbeelden van de ander en hem of haar daar vrij in te laten. Goede communicatie is hierbij onmisbaar, net als het sluiten van een compromis.

Klinisch psycholoog John Mayer geeft nog een tip: “Het is beter om elkaar te zien als partners die elkaar aanvullen, dan als tegenovergestelden. Gebruik de verschillen voor persoonlijke groei, door te praten over de dingen waarover jullie anders denken. Misschien kan jouw partner je helpen om wat meer outgoing te worden, door gewoon bij hen of haar in de buurt te zijn.”

Een relatie tussen mensen die gelijkgestemd zijn

Hier komt de verrassing: de meeste mensen daten uiteindelijk toch mensen die op hen lijken, zegt Ramani Durvasula, PhD en klinisch psycholoog. “Geen twee mensen zijn gelijk. Daarom kiezen we mensen die een beetje op ons lijken, maar er zijn altijd verschillen. Als die zich aandienen, dan kun je het gevoel hebben dat jullie tegenovergestelden van elkaar zijn.”

De waarheid is dat de meeste mensen zich niet aangetrokken voelen tot mensen die heel anders zijn dan zij, ook al lijkt dat misschien zo. Als dat zo zou zijn, dan zouden jij en je partner letterlijk geen overeenkomsten hebben. Durvasula: “We trekken toe naar mensen die dezelfde interesses hebben en vaak dezelfde achtergrond. In werkelijkheid bestaat opposites attract helemaal niet.”

Valkuilen als je erg op elkaar lijkt

Ook als je op elkaar lijkt kan dat voor wrijving zorgen. Als jullie beiden Alpha-types zijn, dan is de kans groot dat jullie sterke wil regelmatig voor ruzie zorgt, ook al gaat het om iets simpels, zoals het bepalen van iets leuks om te gaan doen in het weekend.

Als jij en je partner erg gelijkgestemd zijn, dan verlaat je waarschijnlijk niet vaak je comfortzone. Dit is niet per se erg, maar wel een beetje saai. Als jij bijvoorbeeld introvert bent en je partner is dat ook, dan blijf je waarschijnlijk het liefst thuis. Terwijl een extraverte persoon je meeneemt naar een kroeg of feest, waar jij nieuwe mensen kunt ontmoeten en ook een hele fijne tijd kunt hebben. Hierdoor kom je makkelijk in een sleur na een paar maanden. Omdat jullie beiden hetzelfde zijn, is de kans klein dat jullie elkaar uit die sleur weten te halen. Stagnatie is dus een probleem, helemaal als jij wel nieuwe dingen zou willen proberen, maar jouw relatie je hier in feite in tegenhoudt.

Tips om de relatie te laten werken

Net als wanneer je een relatie hebt met iemand hebt die je tegengestelde lijkt, dan is respect en communicatie het belangrijkst. Elke relatie heeft hier namelijk behoefte aan. Jullie zullen het nooit over alles eens zijn. Als je allebei een beetje kunt toegeven aan elkaar, dan heeft jouw relatie een prima kans van slagen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?