Zo blaas jij je relatie nieuw leven in

relatie, koppel, liefde

Soms voelt het alsof de rivier van je relatie langzamer stroomt, het vuurtje kleiner wordt en de frivole lentelust verzwakt. Je relatie kabbelt voort, maar de spanning ligt opgesloten in het verleden. Op die momenten is het belangrijker dan ooit om moed bij elkaar te schrapen en connectie te vinden. Zoek verbinding, wrijving, affectie, creëer vonken en wakker het vuur weer aan. Doorbreek de dam en laat de rivier stromen. Ontdek hier hoe jij dat voor elkaar krijgt.

Het gevaar van routines

Na een explosie van liefde en lust in de beginfase van de relatie sluipt de routine er langzaam in. Vroeg of laat wordt deze routine een groot onderdeel van jullie relatie. Van nature creëer je routine om zo efficiënt mogelijk te leven en discussies te voorkomen. Het leven wordt op die manier makkelijker en comfortabeler. Je weet wat je aan elkaar hebt en je weet waar jij aan toe bent. Ook al klinkt dit rooskleurig, je voelt waarschijnlijk dat er een addertje onder het gras zit.

“Van nature creëer je routine om zo efficiënt mogelijk te leven.”

Routines, ook wel ‘sleur‘ genoemd, zorgen voor gemak en comfort. Er is weinig ruimte voor wrijving, sparren, ontdekken en het opzoeken van grenzen. Het leven wordt lineair, terwijl de liefde allesbehalve dat is. Het gevaar van routine is dat jij je partner als vanzelfsprekend gaat beschouwen. Dagen, weken, maanden, jaren tikken weg totdat het te laat is en de verveling overheerst. De afgelopen jaren is het aantal scheidende 50-plussers fors toegenomen. Het is zonde om je relatie dood te laten bloeden. Grijp dus bijtijds in om relatieverzwakking te voorkomen.

Pak het probleem aan, niet je partner

Begin met een aantal goede gesprekken. Neem hiervoor ruim de tijd, blijf bij jezelf en zoek weer connectie. Wil je over de problemen in jullie relatie praten? Probeer dan altijd in de wij-vorm te praten of begin de zin met een kritische noot naar jezelf voor je kritisch op hem/haar bent. Op die manier wijs je jouw partner niet direct (on)bewust als schuldige aan. Luister aandachtig zonder te onderbreken en kom niet direct met oplossingen. Laat het gesprek eerst even rusten. In conflict komen of onbegrip is het laatste wat je wil.

Maak de liefde weer leuk

Vergeet niet dat jouw thuisgevoel en ‘saaie’ relatie voor stabiliteit zorgt. Laat het alleen niet de passie en liefde ondersneeuwen. Oplossing? Maak plannen, ga erop uit, praat meer met elkaar, strooi met complimentjes, haal herinneringen op en ga op dezelfde tijd naar bed.

Stap uit de routinetrein

De sleur zit zo in je dagelijks leven dat dit lastig te doorbreken is. Om te beginnen is bewustwording en het observeren van jezelf en je partner een stap in de goede richting. Schenk bij het wakker worden aandacht aan elkaar. Hoe heeft je partner geslapen? Niet veel later zie je wat hij/zij aantrekt. Vind je het mooi? Laat het blijken! Deze kleine momenten van sleur doorbrekende interactie vormen de basis voor een gelukkige relatie in plaats van een ‘prima’ relatie.

Creëer leuke herinneringen

Goede herinneringen vormen houvast voor mindere perioden. Tijd om eropuit te gaan! Denk daarbij aan wandelen, een weekendje weg, sporten, danslessen of workshops volgen, op vakantie, vaker op bezoek bij vrienden of een avondje op stap. Tijdens deze uitjes zie jij je partner weer op een vrijere, meer speelse en andersom. De kans is groot dat jullie samen lol hebben, lachen en de vlinders weer beginnen te fladderen.

Nieuwe gespreksstof

Het klinkt vrij basic, maar veel stellen praten weinig met elkaar door de sleur van de dag. Probeer eens niet over werk- of familiegerelateerde zaken te praten. Stel andere onderwerpen aan de kaak. Denk daarbij aan actualiteiten, iets wat je die dag zag of waar je over nadenkt. Vind je het lastig om gespreksstof te vinden? Gespreksspellen als Kletspot helpen daarbij. Zoek de leuke conversaties op en voel wat het met je doet.

Zoek affectie

Affectie en seksuele aantrekkingskracht zijn kernpunten die de relatie met je partner anders maakt dan die met je zusje, broer of vriendin. Als die affectie zoek raakt is het dus oppassen geblazen. Een veelvoorkomende reden van scheidingen is dan ook ‘We leefden niet langer als geliefden, maar als broer en zus’. Wil je dat voorkomen? Zoek de spanning op! Knuffel elkaar vaker, kijk je partner in de ogen, voel, masseer en experimenteer met seks. Koppeltoys helpen daarbij.

Relatiepauze

Lukt het niet om die affectie terug te vinden? Voelt het allemaal te geforceerd? Dan is het raadzaam een relatiepauze in te lasten. Zolang je in elkaars liefde gelooft, betekent het niets naars. Sterker nog: het helpt vaak zelfs te realiseren dat je van je partner houdt. Even een stapje terug doen geeft emotionele rust. Even rustig ademhalen om daarna weer naar huis te gaan. Je ervaart pas wat je mist als datgeen er niet meer is.

Kom je er niet uit?

Je relatie ‘upliften‘ klinkt eenvoudig, maar de praktijk zit anders in elkaar. Zo is het niet ondenkbaar dat je al tijden relatieproblemen ondervindt, maar er niet veel aan doet. Puur omdat het niet lukt. Om daar verandering in te brengen kun je contact opnemen met onze huisseksuoloog drs. Nynke Nijman via het contactformulier. Wellicht verwerkt ze jouw hulpvraag in een artikel.

Lees ook: Samenwonen en minder seks

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?