Ontdek je seksuele identiteit door mono-cultivatie

Door dagelijkse drukte en hectiek blijft er weinig tijd over voor momenten van bezinning. Toch is het belangrijk om regelmatig stil te staan bij je seksuele ik; wat zegt je lichaam, wat zijn je verlangens? Door continu bewust te zijn van je eigen lichaam creëer je seksuele bewustwording. Hierdoor ontdek je na verloop van tijd je authentieke seksuele verlangens. Om dat te bereiken dien je jouw seksroutines voorzichtig te doorbreken en diep naar binnen te kijken. Lees snel verder om te ontdekken hoe je dat bereikt door middel van mono-cultivatie.

Seksuele bewustwording

Door bewuster te worden van de diepgewortelde verlangens kun je meer en intenser van seks genieten. Bovendien is de kans groot dat je lichamelijke liefde beter leert plaatsen en je sneller durft aan te geven wat je wel en niet fijn vindt. Om tot die authentieke seksuele identiteit te komen dien je gedurende 2 a 3 maanden hyperbewust te zijn van je seksuele handelingen. Sta bij elk moment van seksualiteit stil en ga bij jezelf na wat er met je lichaam en geest gebeurt. Op welke momenten voel je seksuele spanning, wanneer blokkeer je en wanneer plezier jij jezelf? Ga constant bij jezelf na wat de aard van je gedachten zijn. Door stil te staan bij je seksualiteit kom je steeds dichterbij waaromvragen zoals: waarom heb ik seks en waarom doen we altijd dezelfde standjes?

“Om je authentieke seksuele identiteit te ontdekken dien je hyperbewust te worden van je seksuele handelingen.”

Dan is het moment aangebroken om vastgeroeste patronen recht in de ogen aan te kijken. Welk automatisch gedrag vind je fijn en welk gedrag wil je loslaten om zo ruimte te maken voor nieuwe inzichten? Definieer voor jezelf wat een goed seksleven is en schrijf zo veel mogelijk gevoelens en gedachtes op. Dit helpt je later in het proces van mono-cultivatie.

Lees ook: Jouw slaapkamer, jouw sanctuary

Confrontatie en mono-cultivatie

Naar mate je dieper in je seksuele ik duikt, merk je dat er emoties loskomen en een denkbeeldige spiegel je confronteert. Soms komt er flink wat onvrede los over je huidige seksleven. Wellicht heb je een lange relatie en is jullie passievolle seksleven verleden tijd. Of misschien sta je onbewust te trappelen om te experimenteren, maar durf je geen initiatief te nemen. Het mooie van seksuele zelfbezinning is dat iedereen unieke inzichten krijgt. Deze waardevolle inzichten zijn belangrijk om uiteindelijk je seksuele energie kwijt te kunnen.

Wist je dat.. Seksuele bezinning uiteindelijk voor meer seksuele energie zorgt?

Dit seksuele bewustzijn ontwikkelen en daarmee aan de slag gaan noemt men in het taoïsme mono-cultivatie. Het ontdekken en uitten van onbewuste seksuele verlangens kan heel wat teweeg brengen voor jezelf en je partner. Daardoor kan je niet alleen in confrontatie met je zelf, maar ook met je partner komen. Afhankelijk van de aard van je inzichten is het verstandig stil te staan bij de wijze waarop jij je authentieke seksuele verlangens naar je partner uit.

Je schild laten zakken

Onder het mom van ‘love hurts’ bouwen we na slechte ervaringen een schild om ons heen. Dat beschermt ons tegen pijn, maar het vermindert ook het vermogen om je compleet te laten gaan in de liefde en seks. Ultiem seksueel genot en positieve seksuele verandering bereiken is makkelijker als je dit denkbeeldige schild laat zakken. Door hier met jezelf aan te werken help jij je lichaam en geest beter synchroon lopen en zal je merken dat je seksleven – al dan niet met jezelf – intenser wordt. Sterker nog, sommige vrouwen ervaren na jarenlange zelfonderdrukking eindelijk weer pure orgasmes.

Sextoys helpen je lichaam de verdiende aandacht te geven. Ontdek zelf welke vorm van stimulatie bij jou past en experimenteer met verschillende toys om het maximale uit jouw zelfgenot te halen.

Lees ook: ‘Picknickseks’: lang leve keuzevrijheid

Een nieuwe start

Na het zogenoemde proces van mono-cultivatie is het zaak om seksueel gezien scherp te blijven op je verlangens, gedachten en gevoel. Probeer regelmatig momenten voor jezelf te nemen en stil te staan bij je seksualiteit. Na het ontdekken van je authentieke seksuele identiteit zal het een stuk makkelijker worden om aan jouw behoeften te voldoen en intens te genieten van zelfliefde en de liefde die een ander jou schenkt.

“Probeer regelmatig momenten voor jezelf te nemen om stil te staan bij je seksualiteit. ”

Het komt uiteraard weleens voor dat je na mono-cultivatie over je (seksuele) relatie twijfelt. Tip om je relatie nieuw leven in te blazen vind je in deze blog. Voor specifiekere vragen over jouw relatie kun je terecht bij onze huisseksuoloog Nynke Nijman. Via het contactformulier kun je jouw hulpvraag voorleggen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?