Relatietherapie: wat is het en kan het mijn relatie redden?

relatietherapie koppel handen vast

Als jouw relatie al een tijdje niet meer lekker loopt, maar jullie willen er wel het beste van maken voor bijvoorbeeld jullie kinderen of jullie willen onderzoeken of jullie toch nog een toekomst hebben samen, dan kun je overwegen om naar relatietherapie te gaan. Maar wat mag jij eigenlijk van een relatietherapeut verwachten? Hoe vind je iemand die bij jullie past en helpt het ook echt? Dat vertel ik je in dit artikel.

Wat is relatietherapie?

Relatietherapie – ook wel gezinstherapie of systeemtherapie genoemd – is een vorm van therapie waarbij geprobeerd wordt om de relatie tussen twee of meer mensen te verbeteren. Stellen waarbij één van beide partners is vreemdgegaan of verliefd is op een ander, kunnen bijvoorbeeld baat hebben bij relatietherapie. Ook als je op seksueel vlak problemen hebt, dan kan therapie uitkomst bieden. Dit zijn de meest voorkomende redenen om naar een relatietherapeut te gaan:

  • Communicatieproblemen
  • Een affaire, eenmalig vreemdgaan of verliefdheid
  • Veel ruzie
  • Geen verbinding meer met elkaar
  • Andere (of veranderde) behoeftes

Wat kun je verwachten van relatietherapie?

Volgens psycholoog, relatietherapeut en matchmaker in Married At First Sight Marcelino Lopez, draait relatietherapie erom dat partners elkaar beter leren begrijpen, schrijft hij op depsycholoog.nl. Er zijn vier belangrijke vragen die daarom bij relatietherapie aan bod komen:

Wat verwacht je van elkaar?
Wat wil jij wat je partner en wat wil jouw partner van jou?

Kunnen en willen jullie aan die verwachten tegemoet komen?
Meestal kunnen stellen niet aan al elkaars verlangens of verwachtingen tegemoetkomen. Dit is normaal en dat hoeft ook helemaal niet. Je kunt onderhandelen over de belangrijkste punten.

Welke redenen zijn er om niet aan die verwachtingen te voldoen?
Is het psychisch of lichamelijk onmogelijk? Wil je het niet? Is het mogelijk om hier overheen te komen?

Welke stappen zijn er nodig om samen gelukkig te zijn?
Welke stappen ondernemen jullie om te veranderen of om verandering in de relatie te brengen?

Helpt relatietherapie?

Of relatietherapie helpt, zal per persoon en per koppel verschillen. Het is belangrijk om in te zien dat je alleen gelukkig kunt worden in een relatie als jij ook blij bent met jezelf. Als je onderdeel bent van een koppel dan is het niet jullie taak om elkaar gelukkig te maken: een relatie moet je zien als de kers op de taart.

Relatietherapie kan stellen zeker helpen. Je hoeft het niet te zien als laatste redmiddel. Wanneer jij naar relatietherapie kijkt als het onderhouden van een relatie, dan klinkt het al een stuk positiever. Een therapeut kan helpen verduidelijken waar beide partners tegenaan lopen. De therapie is bedoeld om open en eerlijk met elkaar te communiceren, op een positieve manier. Een therapeut kan vervolgens ook helpen bij het bedenken van oplossingen of aanpassingen. Gemiddeld zijn er ongeveer tien sessies nodig.

Je moet het zelf doen

Uiteindelijk is het belangrijk om je te beseffen dat je het wel zélf zult moeten doen. Jij (en je partner) moeten open staan zijn om bepaalde stappen te zetten. Dat kan variëren van het accepteren van bepaalde eigenaardigheden van je partner tot het veranderen van dingen die jouw partner echt vervelend vindt aan jou. Het kan ook veel pijnlijker zijn: wat als één van beiden verliefd is op een ander? Je zult hier dingen over moeten aanhoren of vertellen, om dit te kunnen overwinnen.

Verschillende soorten relatietherapie

Er zijn allerlei soorten relatietherapie tegenwoordig. Zo is er de traditionele variant, waarbij je samen naar een therapeut gaat. Dat is allang niet meer de enige mogelijkheid. Je kunt bijvoorbeeld ook online therapie volgen. Of wat te denken van een inspannend relatietherapie weekend? Dat kan heel handig zijn, als jullie een drukke en onregelmatige baan hebben bijvoorbeeld. Dit zijn de meest-voorkomende soorten relatietherapie:

Klassieke relatietherapie

Jij en je partner gaan samen naar een therapeut, waarbij jullie problematiek wordt besproken. Op basis van de behoeften van het stel, wordt een plan opgesteld. Deze therapie is immers maatwerk. Als jullie behoefte hebben aan voornamelijk gesprekken, dan zullen jullie dat doen. Als er ook behoefte is aan huiswerkopdrachten, dan kunnen die ook gegeven worden.

Online therapie

Deze therapie doe je vanuit de vertrouwdheid van je eigen huis, bijvoorbeeld via Skype of Zoom. Handig voor drukke mensen die geen tijd en zin hebben om naar een therapeut te gaan. Of als een wereldwijde pandemie het leven opeens stil legt.

Gezinstherapie

Deze vorm is niet alleen gericht op jullie als koppel, maar ook op de rest van het gezin. Deze vorm van therapie kan ook uitkomst bieden als jullie relatie prima is, maar er problemen zijn met één of meerdere kinderen uit het gezin.

IBCT relatietherapie

IBCT staat voor Integrative Behavioral Couple Therapy. Deze vorm van therapie bestaat grotendeels uit oefeningen en huiswerkopdrachten. De belangrijkste focus ligt op emotionele acceptatie en tolerantie, omdat je nu eenmaal niet elk probleem kunt oplossen. Drie-vierde van mensen die deze vorm van relatietherapie volgen, hebben er baat bij.

EFT relatietherapie

Deze vorm van relatietherapie is heel geschikt als jullie veel ruzie hebben. Het staat voor Emotionally Focused Therapy. Je leert jouw gevoelens en angsten te begrijpen, maar ook die van jouw partner. Het doel is om weer bereikbaar voor elkaar te worden en negatieve interacties te doorbreken. Als jij je niet meer verbonden voelt met je partner, dan zorgt dit voor angst en onbegrip. Vaak schiet één van jullie, of jullie beiden, in de verdediging na een opmerking van een ander. EFT is wetenschappelijk bewezen en is succesvol. De kans op terugval is bovendien klein.

Waar vind ik een goede therapeut?

Je kunt online heel makkelijk zoeken naar een relatietherapeut, in combinatie met bijvoorbeeld de plek waar je woont of werkt. Op sommige websites kunnen cliënten zelfs reviews achterlaten. Natuurlijk is de klik tussen jullie en de therapeut ook heel belangrijk: je kunt iemand niet beoordelen op basis van (anonieme) reviews.

De kosten van relatietherapie

Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Het valt namelijk niet onder eerstelijns psychologische zorg of Generalistische Basis GZZ. Mochten er onderliggende problemen zijn, zoals een psychologische stoornis, en is relatietherapie onderdeel van de therapie, dan is het mogelijk dat er wel een deel wordt vergoed. Vanuit aan aanvullende verzekering is het ook mogelijk dat een (klein) deel wordt vergoed. Over het algemeen betaal je relatietherapie uit je eigen zak. Een consult bij de psychologen van bijvoorbeeld Psyned kost 115 euro (kort consult tussen de 45 en 60 minuten). Voor een lange sessie tussen de 75 en 90 minuten betaal je 150 euro.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?