Seks tijdens je menstruatie: waar komt dat libido vandaan?

vrouw geil tijdens ongesteldheid

De kans is groot dat jij je tijdens jouw menstruatie minder sexy voelt dan wanneer je niet ongesteld bent. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen zich het meest sexy voelen als ze ovuleren. Toch is het libido van veel vrouwen tijdens de menstruatie hoger dan normaal. Hoe komt het dat je zoveel meer zin hebt in seks tijdens je menstruatie? En met welke standjes en producten beperk je het bloedverlies? Wij geven je tips!

Zin in seks tijdens je menstruatie: waar komt dat vandaan?

Seks tijdens je menstruatie, oftewel period sex: de één moet er niet aan denken, de ander heeft er geen problemen mee. Merk jij dat je tijdens je periode een hoger libido hebt? Dat komt door de wisselende niveaus van oestrogeen en progesteron. Gynaecoloog Adeeti Gupta verklaart: “Tijdens je menstruatiecyclus verschillende de niveaus van de hormonen oestrogeen, progesteron, testosteron en DHEA.” En laten die nu net invloed hebben op jouw libido. Volgens Dr. Mary Jane Minkin, professor gynaecologie aan Yale University Medical School, zorgt een kleine toename van testosteron voor meer zin in seks tijdens je menstruatie.

Nog een reden voor extra opwinding: je bent zo opgelucht dat jij niet zwanger blijkt te zijn, dat je extra veel zin hebt. Dit geldt natuurlijk alleen als je niet zwanger wilt worden. Ook de psychologische vrijheid die komt kijken bij de wetenschap dat je minder vruchtbaar bent, kan gepaard gaan met extra opwinding, zegt Janet Brito, psycholoog en sekstherapeut. Houd er wel rekening mee dat je gedurende je hele cyclus zwanger kunt raken, ook al ben je tijdens je menstruatie minder vruchtbaar.

Voordelen van seks tijdens je menstruatie

Geloof ons als we zeggen dat het veel voordelen heeft om te vrijen tijdens je ongesteldheid. Zo is je vagina veel gevoeliger tijdens je menstruatie. Hierdoor is jouw orgasme extra intens. En omdat jij extra nat bent, kun je minder glijmiddel gebruiken. Tot slot komen er endorfines vrij tijdens je hoogtepunt: hierdoor wordt pijn en stress verminderd. Dat is fijn als je veel last hebt van hoofdpijn en buikkrampen bijvoorbeeld. Nu vooral niet gaan stressen om eventuele vieze lakens, want er zijn genoeg trucjes om die te voorkomen.

Tips om van seks te genieten tijdens je menstruatie

Maak jij je zorgen om een vies bed of ben je bang dat jouw partner het bloed vies zal vinden? Praat erover. Dit is van belang, omdat je niet in het hoofd van je bedpartner kunt kijken. Jij weet dus niet hoe hij of zij er over denkt. Als jouw partner je kan vertellen dat ‘ie geen problemen heeft met het bloed, dan voel jij je ook minder zelfbewust.

Jullie kunnen afspraken maken over welke dingen je wel of niet doet tijdens jouw menstruatie. Als jij het niet prettig vindt om gebeft te worden, geef dat dan aan. Wil jij wel graag gepenetreerd worden, communiceer dit dan ook.

Leg een handdoek in bed, om bloedvlekken in je lakens te voorkomen. Met een donkere handdoek zie je eventuele vlekken nauwelijks en jij kunt je daarna schoonvegen. Eventueel kun jij een nat washandje bij de hand houden om jezelf te wassen, maar als je gewoon thuis bent, dan is de badkamer altijd dichtbij.

Ga als onderdeel van het naspel samen douchen: dan ben je zo weer fris en fruitig. En jullie kunnen nog even knuffelen onder de douche.

Seks is zoveel meer dan penetratie. Voel jij je niet prettig bij penetratie, of in elk geval niet met de penis van je partner? Gebruik dan seksspeeltjes, zoals een vibrator of dildo. Ook kunnen jullie samen masturberen.

Standjes om minder te bloeden

Als je graag wilt proberen om het bloeden tot een minimum te beperken, kies dan voor liggende standjes. Zo voorkom je dat door de zwaartekracht het bloed sneller naar beneden komt dan jij zou willen.

Lepeltje lepeltje

Bij dit standje liggen jullie allebei op de zij. Jij ligt met je rug tegen de buik van je penetrerende partner aan. De dildo of penis kan van achteren in je worden geschoven, terwijl jullie knuffelen. Dit is een intiem standje, dat perfect geschikt is als je menstrueert.

Missionaris

Bij de vertrouwde missionaris lig jij op je rug, terwijl jouw partner tussen je benen kruipt. Het standje vergt niet teveel van je lichaam en dat is fijn als je krampen hebt. Bovendien is je bekken een beetje naar boven gekanteld, zodat eventueel bloedverlies tot een minimum blijft beperkt.

Onder de douche

Door te vrijen onder de douche, spoelt eventueel bloed direct weg. Dit is een ideale oplossing als jij vanwege het bloedverlies op ziet tegen seks tijdens je menstruatie. Je staat bijvoorbeeld met je handen tegen de muur, een beetje voorovergebogen. Je partner kan jou achterlangs penetreren. Ook kun je juist met jouw rug tegen de muur staan en één been optrekken. Jouw partner kan dan via de voorkant naar binnen met zijn penis of haar voorbinddildo.

Seks met sponsje of menstruatiedisc

Een menstruatiesponsje gebruik je inwendig. Het lijkt op een tampon, maar heeft geen touwtje en is gemaakt van sponsachtig materiaal. Het voordeel van menstruatiesponsjes is dat je ze kunt inhouden tijdens de seks. Het sponsje is dan helemaal onzichtbaar. Het kan wel zijn dat een mannelijke partner het voelt tijdens de penetratie, maar dat is geen vervelend gevoel en ook niet gevaarlijk.

Ook menstruatiediscs, die lijken op pessariums, zijn geschikt om te dragen tijdens het vrijen. Er zijn verschillende merken, zoals de Nixit, EaseCup en Softdics.

Vind je een beetje bloed niet erg, maar wil jij jezelf en je partner beschermen tegen soa’s die via bloed overgedragen kunnen worden? Gebruik dan condooms. Ook een handig hulpmiddeltje voor jouw partner om zichzelf snel schoon te maken.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?