Seksdating: ordinair of de normaalste zaak van de wereld?
Datingapps zijn niet meer weg te denken uit ons liefdesleven. Ook voor casual sex staat het internet vol datingsites en apps. Toch vinden we het vaak gênant dat we op Tinder of een andere matchmakingsite zitten, laat staan dat we swipen voor seks. Is sex dating ordinair en tacky? Of is het de gewoonste zaak van de wereld?
Fanatieke swipers
Online daten is immens populair. Zo is Tinder actief in 196 landen, zijn er 55 miljard matches uit ontstaan en wordt er 1.4 miljard keer per dag geswipet. De meeste mensen zien online dating dan ook als een serieuze manier om anderen te ontmoeten. Zelfs wanneer een Tinder-date uitloopt op een onenightstand, zit de gedachte aan een potentiële relatie meestal in het achterhoofd.
”Op Tinder wordt wereldwijd 1.4 miljard keer per dag geswipet.”
Zulke apps zijn dan ook ideaal wanneer je door coronamaatregelen aan huis gekluisterd bent. Of wanneer je sowieso niet zo snel naar de kroeg gaat en bang bent om live door iemand afgewezen te worden. Door het vaak vluchtige karakter van de ontmoetingen, al dan niet eindigend in bed, heeft Tinder echter een beetje de reputatie gekregen van seksapp. Onterecht, want het merendeel van de fanatieke swipers zegt stiekem nog steeds op zoek te zijn naar een serieuze relatie.
Dat dit niet altijd lukt doordat swipen lichtelijk verslavend blijkt te zijn, en mensen daardoor FOMO-achtige neigingen ontwikkelen, is een ander verhaal. Feit blijft dat de meeste mensen, en vooral vrouwen, niet hoofdzakelijk op datingapps zitten voor de seks.
Lees ook: De beste datingapps voor de lgbtq+ community
Seksuele voorkeuren evolueren
Speciaal voor singles, stellen en vreemdgangers die op zoek zijn naar snelle casual sex, schieten de seksdatingsites als paddenstoelen uit de grond. Op deze sites vind je mensen die zonder ellenlang datingparcours met elkaar het bed in willen duiken. Die geen zin hebben in bioscoopbezoekjes of dinertjes bij kaarslicht, maar meteen en vrijblijvend van bil willen gaan. Als vrouw zit je er goed, want het merendeel van de bezoekers en leden van deze sites is man. Pick your choice, zeggen wij.
Het is een symptoom van onze veranderende seksuele moraal. Als het om menselijke seksualiteit gaat, bevinden we ons namelijk in ongekende tijden. Zo stellen Amerikaanse onderzoekers dat de leeftijd waarop we trouwen en kinderen krijgen steeds hoger ligt, terwijl onze puberteit steeds sneller overgaat in de adolescentie. In dat schemergebied tussen puberteit en volwassenheid blijven we vervolgens tergend lang hangen.
Resultaat? Lichamelijk zijn we klaar voor vrachtladingen baby’s, maar mentaal en sociaal hebben we totaal geen zin om ons te settelen. Volgens de onderzoekers is dit de reden dat we steeds vaker uitwijken naar sexual hookups, oftewel seksuele ontmoetingen zonder enige belofte, verbintenis of behoefte aan een traditionele, romantische relatie. Maar liefst 70 procent van de seksueel actieve personen uit het onderzoek had in het voorgaande jaar casual sex gehad. Van de mannen voelde 82 procent zich daar prima bij, waar dit percentage voor de vrouwen met 57 procent wat lager lag.
Kortom: het seksueel script verandert. En onze seksuele voorkeuren evolueren.
Schaamte en schuldgevoel
Een voordeel: dankzij seksdatingsites hoef je geen blauwtjes meer te lopen of ongemakkelijke dates te doorstaan. En waar je op normale datingapps altijd moet schipperen tussen wel of geen seks, is op seksdatingsites de intentie meteen duidelijk. Wel zo handig.
Dat wil niet zeggen dat casual sex geen nadelen kent. Uit verschillende onderzoeken, samengebracht in het eerder aangehaalde artikel, blijkt dat vrouwen vaker negatieve gevoelens ontwikkelen na een onenightstand. Dat komt volgens de onderzoekers doordat vrouwen sneller emotioneel geladen zijn, ook bij een schijnbaar oppervlakkige ontmoeting voor vrijblijvende seks.
Zo’n ontmoeting resulteert dus eerder in schaamte, stress en schuldgevoelens, zeker wanneer deze vrouwen stiekem hoopten op een relatie in plaats van een vluggertje. Volgens de onderzoekers komen spijt en negatieve gevoelens voort uit pogingen om met verschillende verlangens te jongleren: we willen vrij zijn, we willen seks en we willen ook ooit een relatie.
Spoiler: het sletstigma
Een andere oorzaak van schuldgevoel na vrijblijvende seks, is het stigma dat eromheen hangt. De notie dat je alleen binnen een relatie seks hebt, zit nog altijd sterk in ons brein gebakken: alle seksuele revoluties ten spijt. Duik je zomaar met iemand tussen de lakens? En schaam je je daarna niet, maar doe je het vrolijk nog een keer? Dan ben je een ordinaire slet, zo simpel is het.
Het is moeilijk zulke gedachten los te laten. Tijdens de seks lukt dat misschien nog wel. Dan ontdek je hoe bevrijdend het kan zijn om met een splinternieuwe scharrel het bed in te duiken. In die zin geeft ongegeneerd vozen je de kans om jezelf opnieuw uit te vinden, telkens weer.
Lees ook: wat is slutshaming en hoe ga je er mee om?
Zelfvertrouwen opkrikken
Maar achteraf nemen de stemmen van je omgeving, de media en de samenleving het al snel over. Als vrouw is het blijkbaar onmogelijk om simpelweg plezier aan seks te beleven. Als je zonder verwachtingen van seks geniet, en daarna zorgeloos de deur dicht kunt trekken, moet er wel iets mis met je zijn. Dan ben je diep van binnen waarschijnlijk erg onzeker en gebruik je seks om je zelfvertrouwen op te krikken.
Zulke vastgeroeste ideeën over vrouwelijke seksualiteit zijn niet alleen funest voor je seksuele vrijheid, ze doen ook wat met je zelfbeeld. Niet zo gek dus, dat die onderzochte vrouwen zich regelmatig schuldig voelden na vrijblijvende seks. De oorzaak daarvan ligt hoogstwaarschijnlijk niet in een soort inherente drang van vrouwen om een partner te strikken via seks, zoals vaak wordt aangenomen. Maar meer in de aannames en vooroordelen van een samenleving die vrouwelijke seksualiteit nog altijd als dienend beschouwt.
Seksdaten is shoppen
De moraalridders laten vaker van zich horen. Als je de stroom aan artikelen moet geloven, zagen datingapps (en zeker seksdatingapps) hevig aan de stoelpoten van onze beschaving. Dating is verworden tot een ontmenselijkte vorm van online shoppen, waar we mensen met een keiharde swipe naar links afserveren.
Zitten we op een date die ‘wel leuk’ is? Jammer, want ‘wel leuk’ is niet goed genoeg en onrustig grijpen we naar onze telefoon om door het aanbod van potentieel betere kandidaten te scrollen. In deze doemscenario’s zijn oprecht contact en betekenisvolle relaties ten dode opgeschreven en degraderen we tot seksverslaafde sociopaten, hopeloos alleen.
Nooit tevreden
Lichtelijk overdreven? Dacht het wel. Het is misschien een naïeve gedachte, maar duizenden jaren evolutie jaag je niet weg met een tijdelijke oplossing als seksdaten. Dat blijkt ook wel uit het feit dat de meeste mensen op datingapps uiteindelijk gewoon hopen de ware te vinden. Zolang die er nog niet is? Dan zoeken ze naar manieren om hun seksuele verlangens tijdelijk te bevredigen. Niks meer en niks minder.
Natuurlijk mogen we best kritisch blijven op onszelf. Zelf ken ik ook zo’n mannelijk exemplaar dat van seksdate naar seksdate hopte, nooit tevreden was en altijd op zoek was naar beter. Maar na anderhalf jaar rusteloos ronddolen, had ook hij er compleet genoeg van en besloot hij eens serieuze aandacht aan zijn dates te besteden. En warempel, binnen een paar weken zat zijn blijvertje erbij. Dat zijn de succesverhalen waarvan er ook duizenden zijn.
Niks mis met casual sex
Hoewel er dus zeker nadelen aan vrijblijvende seks kunnen kleven, zouden de meeste van die nadelen niet nodig hoeven zijn. Ze zeggen namelijk niks over of een potje vrije seks slécht voor je is. Ze zeggen alleen iets over wat de buitenwereld van een potje vrije seks vindt.
Naast de studies die wijzen op negatieve gevoelens na casual sex, zijn er dan ook meer dan voldoende studies die laten zien dat het weinig tot geen impact op je psychologisch welzijn heeft. Mensen worden niet depressief, angstig of onzeker door vrijblijvende seks. En ze verliezen daardoor ook niet het vermogen om serieuze, liefdevolle relaties aan te gaan.
Seks en liefde zijn namelijk twee heel verschillende dingen, die prima naast elkaar kunnen bestaan. Tuurlijk, het is prachtig als we seks hebben binnen een liefdevolle relatie, maar seks om de seks kan net zo leuk en lekker zijn. Dat doet niks af aan onze fundamentele behoefte aan liefde en intimiteit.
Zolang we niet elk uur door die sites scrollen en seksdating geen alledaagse, mondaine handeling wordt, is er niet zoveel aan de hand. Seks is niet hetzelfde als je dagelijkse boodschappen, seks verdient meer dan dat. In of buiten een relatie.
Lees ook: minder dates en seks door de coronacrisis: hoe komt dat?
Reageer of stel een vraag
0 reacties