Vibrator versus dildo: wat zijn de verschillen?

vibrator dildo

Heb je zin om een nieuwe sextoy te kopen of overweeg jij de aanschaf van je allereerste seksspeeltje? Dan twijfel je misschien tussen een vibrator of een dildo. Wat zijn de verschillen precies? Waarom zou jij juist voor een vibrator of een dildo kiezen? Wij vertellen je alles over de vibrator versus dildo en geven tips hoe je een goed exemplaar aanschaft.

Wat is het verschil tussen een vibrator en dildo?

Vibrators en dildo’s zijn er in allerlei soorten en maten. Er is echter één verschil dat voor alle dildo’s en vibrators geldt: een vibrator is een sextoy die trilt of vibreert en een dildo doet dat niet. Dit is iets om te onthouden wanneer je een speeltje gaat aanschaffen. Daarnaast wordt vaak gedaan of een dildo of vibrator alleen voor vrouwen geschikt is, maar dit is natuurlijk niet waar: iedereen kan deze toys gebruiken.

Wat verlang jij van je seksspeeltje?

Om te bepalen of je beter een vibrator of dildo kunt kopen, is één punt het belangrijkst: wil jij een seksspeeltje aanschaffen voornamelijk om van dat gevulde gevoel te genieten? In dat geval is een dildo heel geschikt. Is het voor jou ook belangrijk om gestimuleerd te worden door middel van trillingen, vibraties of stotende bewegingen? In dat geval lijkt een vibrator beter bij jou te passen. Er zijn ook andere soorten vibrators, die enkel de clitoris stimuleren of zelfs dubbele- of driedubbele stimulatie bieden: daar vertellen we later meer over.

De belangrijkste eigenschappen van een dildo

Een dildo heeft vaak een rechte vorm die je aan een penis doet denken, met een taps toelopende bovenkant. Toch zijn er heel veel verschillende soorten dildo’s. Kies je voor een realistische dildo, dan kies je voor een exemplaar wat op een echte penis lijkt. Zo’n soort toy heeft dan bijvoorbeeld een gladde eikel, geaderde schacht en vaak ook een balzak. Er zijn ook veel dildo’s die juist wat abstracter zijn, zonder huidskleur en aders.

Dildo’s zijn heel rechttoe, rechtaan: ze hebben een langwerpige vorm en je gebruikt hem om jezelf of jouw partner te penetreren. Wil je iets wat iets unieker is, dan kun je kiezen voor een glazen dildo. Een dildo van glas gaat vele jaren mee en kan koud of warm gebruikt worden door hem op te warmen onder de kraan. Ben je onderdeel van een vrouw-vrouw koppel of lijkt het jouw partner lekker om eens pegging te proberen, dan kun je voor een voorbinddildo kiezen.

Naast het lekkere gevulde gevoel kun jij de dildo natuurlijk gebruiken om jouw G-spot of prostaat te stimuleren. Hierdoor hoef je de dildo alleen maar naar jouw gevoelige plekje te bewegen. Met je andere hand is het mogelijk om jouw andere erogene zones te stimuleren, zoals je clitoris, perineum of tepels.

Lees ook: Pegging: wat is het en wat heb je er voor nodig?

De belangrijkste eigenschappen van een vibrator

Een vibrator is een seksspeeltje dat werkt met trillingen, vibraties, stotende- of pulserende bewegingen. Er zijn vele soorten vibrators: met meerdere motortjes, voor clitorisstimulatie, voor inwendige stimulatie, met opzetstukken of voor anaal gebruik.

We richten ons in deze blog over vibrator versus dildo op de klassieke vibrator. Deze heeft – net als een dildo – de vorm van een penis. Deze kan realistisch zijn, maar vaak zijn ze wat meer abstract. De meeste klassieke vibrators hebben een langwerpige vorm en zijn glad, waardoor jij hem makkelijk in kunt brengen. We vergelijken de klassieke vibrator met de klassieke dildo, omdat deze qua vorm en seksuele handeling het meest overeenkomen.

Vibrator: helemaal naar jouw wens

Je gebruikt een vibrator net als een dildo om jezelf of jouw geliefde te penetreren. Het verschil ten opzichte van een dildo zijn de vibraties die naast het gevulde gevoel een extra stimulans veroorzaken. Zoals gezegd kan dat op verschillende manieren, zoals:

 • Trillingen in de vibrator, veroorzaakt door één of meerdere motortjes;
 • Stotende bewegingen, zoals een top die op en neer gaat;
 • Rotatiestanden, zoals bijvoorbeeld roterende kralen in de top die op verschillende manieren draaien;
 • Pulserende bewegingen die zacht beginnen, harder worden en dan weer in kracht afnemen;
 • Patronen: een bepaald patroon van trillingen en snelheden die je zelf kan kiezen of waarmee jij je laat verrassen.

Het fijne van een vibrator is dat je de snelheid van de vibraties en pulserende- of stotende bewegingen kunt instellen. Op die manier kun je de vibrator precies zo instellen dat hij voor jou het lekkerst voelt. Vaak begin je rustig en wordt de snelheid steeds meer opgebouwd tot je jouw orgasme bereikt.

Anaal vibrator versus dildo

Naast de klassieke vibrator versus dildo, zijn er natuurlijk ook nog andere soorten sextoys. De vibrator en dildo voor anaal gebruik bijvoorbeeld. Ook hier is het grootste verschil weer de aanwezigheid van of het gebrek aan trillingen. Anaal dildo’s hebben een gebogen schacht, waarmee de prostaat van een man gestimuleerd wordt of de G-spot van de vrouw. Een anaal vibrator is een beetje gebogen om dat gevoelige plekje te bereiken en hebben daarnaast een motortje, voor stotende bewegingen of stimulerende vibraties.

Vibrator of dildo: wat is de beste keus voor mij?

Een dildo is meer hands on: je hebt je handen nodig om de dildo op en neer te bewegen. Een vibrator doet juist het werk voor je. Het enige wat je daarmee hoeft te doen, is hem naar de juiste plek te begeleiden en op de goede plek te houden. Kies je een seksspeeltje enkel voor het gevulde gevoel tijdens de penetratie ermee? Dan is een dildo eigenlijk voldoende.

Wil jij dubbele stimulatie, bijvoorbeeld doordat ook je clitoris wordt gestimuleerd door het speeltje? Of dat je G-spot wordt gekieteld door trillingen? Dan is een vibrator waarschijnlijk een betere keus voor jou.

Hoe kies je de juiste dildo?

Voor jij een dildo gaat kopen, zijn er een aantal belangrijke dingen die jij je moet afvragen. Weet je het antwoord hierop, dan kun jij gaan zoeken welke dildo’s allemaal bij jou passen.

 • Hoe groot moet de dildo zijn? Houd jij van een groot formaat, ga je voor gemiddeld of liever een kleine dildo?
 • Van welk materiaal moet de dildo gemaakt zijn? Een glazen dildo gaat bijvoorbeeld levenslang mee, terwijl één van kunststof misschien elke zoveel jaar vervangen moet worden. Een dildo van siliconen kun je niet gebruiken met siliconen glijmiddel, maar wellicht gebruik je sowieso liever glijmiddel op waterbasis.
 • Moet de dildo realistisch zijn of hoeft dat niet?
 • Heeft de dildo een zuignap nodig? Hiermee kun jij hem bijvoorbeeld vastmaken op een tegelvloer of gladde deur en je zo laten penetreren.
 • Wil jij de dildo kunnen gebruiken als voorbinddildo in een gordel?
 • Hoeveel geld wil je uitgeven aan jouw speeltje?

Hoe kies je de juiste vibrator?

Aanvullend op bovenstaande vragen, kun jij je voor aanschaf van een vibrator ook nog afvragen:

 • Moet hij waterproof zijn, zodat je hem in bad en onder de douche kunt gebruiken?
 • Wil je een vibrator die werkt op batterijen of liever een die je met een USB-kabel kunt opladen?
 • Welke vibratiestanden moet jouw vibrator hebben?
 • Hoe wil je deze standen bedienen: met een app, afstandsbediening of gewoon op de vibrator zelf?
 • Hoeveel verschillende vibratiestanden en -snelheden moet je nieuwe vibrator hebben?
 • Wil je naast penetratie ook genieten van andere stimulatie, bijvoorbeeld van de G-spot of clitoris? Lees dan snel verder!

Vibrators met meerdere of andere manier van stimuleren

Tarzan vibrators

Naast penetreren, kunnen vibrators nog veel meer. Je clitoris stimuleren bijvoorbeeld. En dat is goed nieuws, want de meeste vrouwen komen niet klaar van alleen penetratie. Een klassiek voorbeeld van dubbel stimulerende vibrators zijn Tarzan vibrators, ook wel rabbit vibrators genoemd. Dit soort speeltjes hebben een extra armpje of uitstulping, waarmee de clitoris wordt gestimuleerd.

Luchtdrukvibrators

Luchtdrukvibrators vormen een unieke categorie. Dit zijn toys die de clitoris door middel van luchtdruk stimuleren en je dus niet gebruikt voor penetratie. Je herkent ze aan het tuitje, wat je over jouw meest gevoelige plekje plaatst. De luchtdruk zorgt voor zachte stootjes, waardoor het net lijkt alsof je oraal wordt bevredigd. Er zijn ook twee-in-één toys, die zowel je clitoris als G-spot stimuleren. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de Womanizer Duo of de LELO Enigma.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?