De toekomst van online daten

Online daten: yay of nay? Je kent ongetwijfeld verhalen van mensen die hun partner hebben ontmoet via een datingwebsite of -app. En aan de andere kant ken jij vast ook de horrorverhalen over mensen die gebruikt werden voor seks of die werden geghost (waarbij iemand je zonder reden of waarschuwen opeens compleet negeert). Hoe ziet de toekomst van online daten eruit?

Online daten: hoeveel mensen doen het?

Uit Amerikaans onderzoek uit 2017 van Michael Rosenfeld, sociologie professor aan Stanford University blijkt dat maar liefst 39 procent van de heteroseksuele stellen elkaar online hebben ontmoet. Dit is 17% meer dan in 2009. Onder gay stellen is dat getal nog veel groter: in 2010 ontmoeten 70% van alle gay stellen elkaar al online. Sinds 1940 nemen de traditionele manieren om een partner te ontmoeten af. Toen ontmoeten mensen elkaar in de buurt, in de kerk of via familie.

De invloed van vrienden

In 2009 deed Rosenfeld ook onderzoek naar online daten. “Toen leerde koppels elkaar nog steeds via vrienden kennen. In die tijd vroegen mensen vrienden vaak om hulp bij het maken van een profielpagina op een datingsite. En vrienden hielpen toen ook vaak om potentiële partners te beoordelen. Tegenwoordig is dat niet meer het geval.” Hoewel vrienden belangrijk blijven in ons leven, is de hulp op het gebied van het zoeken van potentiële partners verminderd. Rosenberg: “Onze gedachten waren dat de rol van vrienden bij het vinden van een potentiële partner niet zou veranderen. Toch lijkt het zo te zijn dat door de moderne technologie de rol van vrienden op dat gebied veel kleiner is geworden.”

Van offline naar online daten

Rosenberg legt uit: “Er zijn twee belangrijke technische ontwikkelingen die ervoor hebben gezorgd dat we massaal online zijn gaan daten. De eerste is de uitvinding van het wereldwijde web rond 1995. Door de komst van het internet was het mogelijk om foto’s en zoektermen te kunnen gebruiken. De tweede uitvinding is die van de smartphone in 2010. Sindsdien is het online daten verplaatst van de desktop computer naar de smartphone en kun je altijd en overal reageren.”

“Het voordeel van online daten is dat het aantal potentiële partners veel groter is dan bijvoorbeeld je moeder of beste vriendin kent. Hoewel de meeste mensen jou niet zullen aanspreken, is de kans reëel dat je wel iemand vindt die bij jou past.”

Online daten: maakt dat gelukkig?

Experts voorspellen dat over enkele jaren zo’n 50% van alle stellen elkaar online ontmoet. Toch is het gebruik van dating apps niet altijd positief. Zo hebben verschillende studies laten zien dat singles die niet online daten gelukkiger en meer tevreden zijn dan mensen die dat wel doen. Dating app gebruikers kunnen last krijgen van wat in de filosofie bekend staat als tyranny of choice, oftewel: er is teveel keuze. Daardoor worden de verwachtingen van gebruikers onredelijk hoog: zij hopen dat elke nieuwe partner perfecter is dan de vorige. De noodzaak om de bestaande relatie te redden en ruzies uit te praten, kan verdwijnen. Er zijn toch nog talloze andere singles, die jij met één swipe op je scherm kunt ontmoeten.

Lees ook: Creatieve eerste dates

Het komt voor dat een match op bijvoorbeeld Tinder of Grindr uitdraait op casual seks. Prima als je daar naar op zoek bent, maar jammer als jij hoopt om een serieuze relatie te vinden. Gebruikers noemen dating apps regelmatig mensonterend, onder andere omdat jouw uiterlijk als eerste selectiemiddel wordt gebruikt. Het feit is dat we steeds meer online gaan daten en dat dat niet snel zal veranderen. Misschien verandert de vorm, net zoals dat we van datingsites naar dating-apps zijn gegaan.

Zal ik me wel of niet aanmelden?

Is online daten helemaal geweldig, of juist niet? Dat zal aan jouw persoonlijke ervaring liggen en aan de ervaring van mensen om wie je geeft. Een Tinder-date hoeft namelijk niet per se uit te lopen op seks tijdens de eerste ontmoeting – als jij dat niet wilt – en kan prima leiden tot een stabiele relatie. Net zoals dat een gewone ontmoeting in de kroeg tot een one night stand of een huwelijk kan leiden.

Lees ook: De beste dating-apps voor de LGBTQ+ community

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?