Singles Day: de allergrootste voordelen single zijn

celebrating singles day vuurwerk

Er komen steeds meer single huishoudens en de verwachting is dat dit er alleen maar meer worden. Het idee dat je als vrijgezel zo snel mogelijk gekoppeld moet worden, lijkt steeds meer naar de achtergrond te verdwijnen. Voor de jongere generaties is samen oud worden niet per se meer het doel in het leven. Logisch ook: er zitten veel voordelen aan single zijn. Er is zelfs een speciale feestdag gericht op singles: Singles Day. Dat vieren we wereldwijd op 11/11, oftewel: 11 november. 

De geschiedenis van Singles Day

In 1993 bedacht een groep vrijgezelle studenten van Nanjing University in China het antwoord op Valentijnsdag: Singles Day. Zij voelen zich eenzaam, maar zijn vooral heel positief. Wat de studenten niet willen is zwelgen in zelfmedelijden omdat ze geen partner hebben, maar juist vieren dat ze vrijgezel zijn. De keuze voor het vieren van deze speciale feestdag valt op 11 november, omdat 11/11 lijkt op vier losse stokjes.

De anti-Valentijnsdag om het vrijgezellenbestaan te vieren, verspreid zich al snel op universiteiten in China. Het zijn vooral onschuldige dingen die de studenten doen, zoals het reserveren van zoveel stoelen in een bioscoop bij een liefdesfilm, dat stellen niet naast elkaar kunnen zitten.

Van vrijgezellendag tot shopdag

Bij het wereldwijde publiek wordt Singles Day vooral bekend nadat CEO Daniel Zhang er met zijn webshop Alibaba veel aandacht aan besteed in 2009. Zo ontwikkelt de dag zich in een commerciële feestdag, waarbij het bedrijf meer verkoopt op Singles Day dan op hun eerdere topdag: Cyber Monday. Hoewel de dag is vercommercialiseerd, neemt dat niets weg van de betekenis. Op deze dag verwennen singles in China zichzelf op iets bijzonders, waar ze normaal niet zo snel geld aan zouden uitgeven. Dit kan variëren van een etentje tot een luxe product. En dit gebeurt niet alleen in China: ook in Nederland vieren sommige mensen Singles Day.

Op deze dag verwennen singles zichzelf op iets bijzonders, waar ze normaal niet zo snel geld aan zouden uitgeven.

Wat vier je op Singles Day?

Op Singles Day vieren mensen dat zij vrijgezel zijn en zich kunnen focussen op één persoon: zijzelf. Het is een tegengeluid tegen de norm, waarbij mensen vaak een relatie hebben. Er wordt gevierd dat mensen als vrijgezel een net zo’n fijn, gelukkig en compleet leven kunnen hebben als mensen in een relatie. Zoals we al schreven is het in China een traditie voor singles om zichzelf iets moois of bijzonders te gunnen. En daar hebben we direct voordeel één van single zijn: je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen hoe jij je geld wilt uitgeven.

Voordelen van single zijn

De kans is groot dat je regelmatig de vraag krijgt hoe ‘zo’n leuke meid als jij nog vrijgezel kan zijn’ of de opmerking dat je biologische klok tikt. Maar laten we eerlijk zijn: het idee van huisje, boompje, beestje is voor heel veel mensen eerder een nachtmerrie dan een droom. Singles zijn over het algemeen niet eenzamer dan mensen in een relatie: zij zoeken volgens onderzoek juist meer contact met hun sociale netwerk. En lang niet elke single is op actief op zoek naar een partner. Wat zijn nou de allergrootste voordelen van single zijn?

Maar laten we eerlijk zijn: het idee van huisje, boompje, beestje is voor heel veel mensen eerder een nachtmerrie dan een droom.

#1 Je kunt zelf je agenda bepalen

Een heel seizoen bingen in het weekend of spontaan een paar dagen weg: als single hoef je geen rekening te houden met iemand anders dan jezelf. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe jij je dagen indeelt, of dat nu alleen is, met een booty call of met je vrienden. “Eén van de grootste voordelen van single zijn is dat je meer quality time kunt doorbrengen met vrienden,” zegt psycholoog Roxy Zarrabi daarover.

#2 Het is makkelijker om beslissingen te nemen

Verf die muur gerust roze of zwart, want alleen jij hoeft er blij mee te zijn. Beslissingen maken is makkelijker als je single bent, omdat alleen jouw mening telt. En dat is helemaal fijn als het gaat om belangrijke beslissingen, zoals verhuizen of het aannemen van een nieuwe baan.

#3 Jouw geld is van jou

En ook bij het uitgeven van geld wordt je door niemand op de vingers getikt. Droom je van die ene zonnebril of designer tas? Die koop je gewoon en daar ga je heel veel jaren van genieten. Als single hoef jij ook niet op te draaien voor de schuld van een eventuele partner. En ook fijn: je hebt nooit gezeur over geld.

#4 Ik ga op vakantie naar…

Als jij het liefst op stedentrip gaat, dan is niks zo irritant als een partner die per se wil bergbeklimmen of nog erger: de hele week op een strandbedje in een all inclusive resort aan het zwembad ligt. Als je single bent kun je lekker zelf bepalen welke stad je dit keer gaat bezoeken.

#5 Je hebt meer tijd om jezelf te ontdekken

Of je je nu wilt verdiepen in yoga, een andere studie wilt doen of net leert wat je nu echt prettig vindt in bed: als single heb je meer tijd om jezelf te ontdekken. Je hebt eerder de neiging om een serie mee te kijken als die is aangezet door je partner, dan het boek te gaan lezen wat je eigenlijk wilde doen. Maar omdat je niet wordt afgeleid door een ander, is het makkelijker om je eigen ding te doen.

SINGLES DAY

Zelf Singles Day vieren

Of jij Singles Day wilt vieren en hoe jij Singles Day wilt vieren, dat kun je helemaal zelf bepalen. Dat is nou net het grote voordeel aan single zijn! Doen waar jij je goed bij voelt en bij jezelf blijven. Lijkt het je leuk om hier wel wat mee te doen, maar weet je niet precies wat? Dan zou je bijvoorbeeld een van onderstaande opties kunnen kiezen:

Favoriete eten en tv-show

Als jij blij wordt van een goede film of het bingen van je favoriete tv-show, dan kan dit een goede optie zijn om te doen op Singles Day. En mocht jij jezelf normaal niet al teveel zoete of hartige lekkernijen gunnen, misschien kun je dan overwegen om dit op deze feestelijke dag juist wel te doen!

Samen single

Verzamel een paar andere singles om je heen en ga samen iets leuks doen. Dit kan bijvoorbeeld een stadswandeling zijn, waarbij je eindigt met een lekker drankje en diner in je favoriete restaurant.

Geef jezelf een bijzonder cadeau

Of je nu een big spender bent of juist helemaal niet: Singles Day is een perfect geschikte dag om jezelf te verwennen met iets moois. Dat hoeft zeker niet heel duur te zijn: jij hebt dat helemaal zelf in de hand. Wil jij de uitgaven beperken tot een tientje, dan zou je bijvoorbeeld een mooie bos bloemen kunnen kopen of jouw favoriete magazine. Wil je meer uitgeven, bijvoorbeeld ergens tussen de dertig en honderd euro, dan kun jij jezelf verwennen met een mooi koffietafelboek, nieuwe lingerie, parfum of wat te denken van een spannend speeltje voor in bed? Ga je voor een luxe cadeau? Dan zou jij jezelf een mooi sieraad kunnen gunnen, een reisje, een meubelstuk of een nieuwe fiets.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?