Snel klaarkomen: hoe je het langer volhoudt in bed

Snel klaarkomen hoe je het langer volhoudt in bed

Als je last hebt van een vroegtijdige zaadlozing, dan kan dit een negatief effect hebben op je seksleven. Hoewel veel mannen er liever niet over praten, raden wij toch aan om dat wél te doen. Je arts of een seksuoloog kan jou namelijk helpen om het snel klaarkomen te voorkomen of om ermee te leren leven. Ook kun je eerst zelf proberen om aan dit probleem te werken. Onderstaande tips helpen daarbij.

Snel klaarkomen: wanneer spreken we daarvan?

Medisch gezien spreken we van premature ejaculatie als de man bij penetratie voor of binnen één minuut klaarkomt. De gemiddelde man komt na zo’n vijf tot zes minuten klaar. Geschat wordt dat zo’n drie tot dertig procent van de mannen last heeft van snel klaarkomen. Ik zeg het al: de percentages zijn een schatting. Dit komt omdat artsen vermoeden dat veel mannen zich niet melden bij hen, vanwege schaamte. De onzekerheid en het feit dat ze geen controle hebben over de zaadlozing is het grootste probleem, zeggen mannen die snel klaarkomen.

Primaire vorm

Er zijn mannen die hun hele leven al last hebben van een vroegtijdige zaadlozing. Dit wordt geschaard onder de primaire vorm van snel klaarkomen. Medicatie kan hierbij helpen. Huisartsen kunnen dan medicijnen voorschrijven zoals SSRI’s. Dit zijn antidepressiva, zoals paroxetine en sertraline, die als bijwerking hebben dat mannen langzamer klaarkomen. Gedurende een paar maanden slik je medicatie, waarna je in overleg kunt gaan afbouwen. Mannen jonger dan 25 jaar krijgen vaak geen medicatie voorgeschreven.

Secundaire vorm

Mannen die jong zijn komen bij weinig ervaring vaak snel klaar. Door oefeningen te doen kunnen zij dit misschien leren uitstellen. Zo niet, dan kan het toch zijn dat ze last hebben van de primaire vorm.

Mannen die op latere leeftijd last krijgen van snel klaarkomen kunnen ook baat hebben bij de begeleiding van een seksuoloog of het doen van oefeningen. Vaak zijn er meerdere oorzaken voor het krijgen van een premature ejaculatie.

Reactie van partners

Vaak voelen mannen zich bezwaard tegenover hun partner, omdat ze snel klaarkomen. Het is belangrijk om hier over te praten, want misschien vindt je lief het helemaal niet erg dat de penetratie niet zo lang duurt. Uit onderzoek blijkt dat veel (vrouwelijke) partners niet de vroegtijdige zaadlozing het probleem vinden, maar het feit dat hun man de intimiteit gaat vermijden. Het is goed om te weten dat de meeste vrouwen niet klaarkomen tijdens de penetratie: voor hen is clitorale stimulatie datgene wat zorgt voor een orgasme.

Lees ook: Wat je moet weten over de clitoris

Oorzaken van premature ejaculatie

Er kunnen allerlei oorzaken zijn waardoor mannen (te) snel klaarkomen, zoals medicijngebruik, diabetes, overgewicht, infecties aan de prostaat, schildklieraandoeningen, maar ook emotionele problemen en stress. Ook een erectiestoornis en de onzekerheid en prestatiedruk hiervan kunnen zorgen voor een vroegtijdige zaadlozing. Je komt zo in een vicieuze cirkel terecht, van faalangst, prestatiedruk en daardoor geen goede erectie of juist een vroegtijdig orgasme.

Snel klaarkomen uitstellen

Wil jij het graag langer volhouden in bed? Je kunt je vroegtijdige zaadlozing proberen uit te stellen op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan oefeningen, medicijnen van de huisarts of middelen die helpen de ejaculatie uit te stellen.

Oefeningen om het orgasme uit te stellen: masturberen

Tijdens het masturberen kun je oefenen met het uitstellen van jouw orgasme. Tijdens het aftrekken probeer je zo goed mogelijk aan te voelen waar het point of no return is, waar jij je orgasme dus niet meer kunt tegenhouden. Het is de bedoeling dat je stopt met masturberen als je dit moment bijna bereikt. Ben jij iets ‘afgekoeld’, ga dan weer verder. Probeer vervolgens opnieuw te stoppen voor jij je orgasme bereikt. Lukt dit een paar minuten, dan kun je het proberen met je partner.

Oefenen met een masturbator

Oefen je liever in je eentje? Wellicht kan een masturbator jou dan helpen. Dit is een sextoy met een sleeve, die eruit ziet en aanvoelt als een vagina, anus of mond. Het zachte materiaal en de structuur aan de binnenkant van de masturbators zorgt voor een levensecht gevoel, waardoor het net is alsof jij het met een partner doet. Ook hierbij is het belangrijk om op tijd te stoppen. Lukt het je om jouw orgasme te vertragen? Dan is het tijd voor de volgende stap: oefenen met je geliefde.

Delay sprays en -crèmes

Het klaarkomen uitstellen kun je ook proberen te bereiken door een delay spray of delay crème te gebruiken. Dit soort producten bevatten een hele kleine hoeveelheid verdovend middel, zoals lidocaïne of prilocaïne, waardoor jouw penis iets minder gevoelig is. De delay sprays, -gels en -crèmes in ons assortiment zijn veilig in combinatie met condooms te gebruiken. Je sprayt of wrijft de gel of crème op jouw penis (voornamelijk je eikel) en laat het even inwerken. Na een paar minuten merk je dat jouw penis minder gevoelig is.

Orgasmevertragende condooms

Is jouw penis erg gevoelig en kom jij snel klaar, dan kunnen orgasmevertragende condooms uitkomst bieden. Deze condooms zijn voorzien van een glijmiddel dat de penis licht verdooft. Hierdoor is de penis net wat minder gevoelig en kun jij het langer volhouden in bed.

 

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?