Wat je over je clitoris moét weten

clitoris

Je clitoris speelt een belangrijke rol bij seksueel genot, maar hoeveel weet jij er eigenlijk over? In tegenstelling tot een penis is de clitoris meer in het lichaam verstopt. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je hem niet verder kunt ontdekken.

De clitoris is 10 centimeter groot

De grootste clitoris ooit gemeten is maar liefst 30,5 centimeter groot, maar de kans is groot dat jouw clit ongeveer 20 centimeter kleiner is. De gemiddelde clitoris is namelijk zo’n tien centimeter. Dat is een stuk groter dan het kleine uitwendige ‘knopje’ van doperwtformaat. In jouw lichaam zit nog een heel deel van de clitoris verstopt, achter je schaamlippen en rond de ingang van jouw vagina.

clitoris structuur

De glansclitoris: het uitwendige deel

Het uitwendige deel van de clitoris is gemiddeld drie tot acht millimeter groot. Het wordt de glansclitoris of het eikeltje genoemd. Je vindt dit deel tussen jouw binnenste- en buitenste schaamlippen. Het ligt namelijk precies daar waar jouw binnenste schaamlippen samenkomen. Met een spiegeltje kun jij hem bekijken. Het eikeltje is beschermd met een soort voorhuid, vergelijkbaar met de voorhuid van een penis. Deze noemen we het hoedje. Deze bescherming is er, omdat je glansclitoris ontzettend gevoelig is. Er zitten maar liefst 8000 zenuwuiteinden in. En dat is twee keer zoveel als de eikel van een penis. De huid beschermt ook tegen irritaties.

De clitoris was niet belangrijk voor mannelijke wetenschappers

Lange tijd werd er geen onderzoek gedaan naar de clitoris of werd deze kleinerend beschreven en afgedaan als niet belangrijk. In de zestiende eeuw ontdekten vrouwen dat ze hun klit konden stimuleren en dat ze daar geen man voor nodig hadden. De (mannelijke) wetenschappelijke wereld leek dat dusdanig erg te vinden, dat de clitoris en vrouwelijk genot stelselmatig werden genegeerd. Zo liet Freud te pas en te onpas weten hoe klein de clitoris was en stimulatie slechts als voorbereiding op het echte werk: penetratie met een penis. “Pas in 2009 werd de eerste echografie van een clitoris gemaakt,” vertelt de in de clitoris gespecialiseerde seksuologe Déborah Linz. Deze echo is gemaakt door Pierre Foldès, die duizenden clitorissen van slachtoffers van vrouwenbesnijdenis reconstrueerde. Hij ontdekte dat sommige slachtoffers van binnen nog wel seksueel genot konden ervaren. We weten dus pas iets meer dan tien jaar, dat de clitoris veel groter is dan het buitenste deel.

De binnenkant ziet eruit als een wensbotje

De vorm van het interne deel van jouw clitoris is het best te beschrijven als een wensbot: hij splitst zich in twee delen. De vleugels van de clitoris omhullen de zwellichamen en beiden vormen zich om de vaginaopening. In het Engels worden deze ‘benen’ ook wel clitoral legs of crura genoemd. Wil jij ze eens voelen? Laat je vingers dan eens langs jouw binnenste schaamlippen glijden als je opgewonden bent en druk een beetje op de huid. De crura voelen als opgezwollen aderen. Misschien kun jij ze voelen, misschien niet, maar het is een leuke manier om eens te proberen. Misschien vind je het wel super opwindend.

Je G-spot is de achterkant van de clitoris

“Hoewel jarenlang is gedacht dat de G-spot een losstaande genotsplek was, blijkt dat hij onderdeel is van de clitoris,” aldus Linz. Het is namelijk de achterkant van jouw klit. Hij kan zich zelfs oprichten, als een soort micropenis. Dit komt omdat de clitoris meer bloed aangevoerd krijgt als jij opgewonden bent: net als de penis. Beiden zijn ook gemaakt van hetzelfde sponsachtige weefsel. Zoals Elisa Brune, auteur van o.a. ‘Het geheim van de vrouw’ schrijft: de penis is een gigantische uitwendige clitoris. Ze behoren tot dezelfde familie.

De meeste vrouwen bereiken geen orgasme zonder clitorale stimulatie

Als de clitoris niet wordt gestimuleerd, dan is het lastig voor de meeste vrouwen om klaar te komen. Dit komt omdat er in de wand van de vagina veel minder zenuwen lopen: de vagina zelf is dus minder gevoelig. “Hoewel veel vrouwen zich schuldig voelen en schamen omdat ze niet klaarkomen zonder clitorale stimulatie, is het juist volkomen normaal en niks om je voor te schamen,” zegt professor van Yale School of Medicine Mary Jane Minkin.

Lees ook: Say yes! Geef toe aan je orgasme met deze tips

Je kunt makkelijk meerdere orgasmes krijgen

De clitoris is heel erg geschikt om meerdere orgasmes te krijgen. De extra bloedtoevoer blijft namelijk – in tegenstelling tot bij een penis – gewoon aanwezig. Misschien is het gebied wat te gevoelig direct na je orgasme, toch kun jij snel opnieuw een hoogtepunt te bereiken. Dit komt omdat het extra bloed nog steeds aanwezig is en je lichaam nog steeds onder hoogspanning staat.

Besnijdenis bij meisjes

Elk jaar dreigt meisjesbesnijdenis voor drie miljoen meisjes, die gemiddeld tussen de vijf en vijftien jaar zijn. Dit heeft bijna altijd te maken met culturele redenen op het gebied van schoonheid, seksualiteit, vrouwelijkheid en vaak een sterke binding met kindhuwelijken. Door de WHO wordt meisjesbesnijdenis Female Genital Mutilation (FGM) genoemd. In Nederland gebruiken we officieel de term vrouwelijke genitale verminking (vgv), omdat het gaat om een vorm van verminking. Er zijn vier verschillende vormen, waarbij o.a. onverdoofd het buitenste deel van de clitoris wordt weggesneden. Dit biedt geen voordelen voor de gezondheid en geeft juist vaak complicaties. Ook worden soms de binnenste- of buitenste schaamlippen verwijderd of worden beiden verwijderd en de overgebleven delen aan elkaar genaaid. Op deze manier wordt de vaginale opening sterk vernauwd. Vgv vindt met name plaats in West-, Oost- en Noordoost-Afrika., maar ook in het Midden-Oosten, Azië en Latijns-Amerika. In Somalië is maar liefst 98% van de meisjes en vrouwen besneden. Verschillende internationale organisaties strijden tegen meisjesbesnijdenis, zoals Plan International, Terre des Hommes en Amref Flying Doctors.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?