Twaalf romantische en stoute kerstliedjes!

kerstliedjes

Baby, it’s cold outside. Of je nu single of samen bent, de donkere dagen voor kerst zijn het perfecte excuus om knus voor een knisperend haardvuurtje aan een beker warme glühwein te nippen. Er ontbreekt alleen één ding: een playlist vol kerstliedjes om heerlijk bij weg te zwijmelen. We hebben er twaalf voor je verzameld: soms klassiek, soms stout en soms een beetje verontrustend!

De feestdagen zijn de liefdevolste dagen van het jaar. Wanneer we ons niet laten vellen door Christmas shopping stress, is iedereen nét een tikkeltje vrolijker en vergevingsgezinder dan normaal. Hoe kan het ook anders, met die fonkelende lichtjes, geurende dennenbomen en tinkelende kerstklokjes. Je moet wel een erg cynische Scrooge zijn wil je daar geen warmgloeiend gevoel in je buikje van krijgen.

Zeker wanneer je door een Dickensiaans winterland struint met Carol of the bells of God rest ye merry gentlemen op de achtergrond.

Dolfijnenstem door de speakers

Voel je de kerstzenuwen juist samenklonteren in je maag? Omdat je nog zoveel moet doen of omdat je je zorgen maakt over botsende familieleden aan de kerstdis? Dan is een flinke portie muziekromantiek precies wat je nodig hebt om de scherpe randjes te verzachten. Hopelijk ben je niet zo iemand die gruwelend in elkaar stort zodra die zoetgevooisde dolfijnenstem voor de eerste keer door de speakers galmt?!

Vooruit dan, voor deze keer laten we Mariah voor wie ze is. Want laten we wel wezen, aan mevrouw Carey valt deze weken sowieso niet te ontsnappen. En Wham, John Lennon en onze crooner Bing vergeten we ook even, want ook hun kerstliedjes komen tóch wel voorbij. In plaats daarvan mag je wegdromen, of dansen, met deze twaalf kerstklassiekers (in de dop)!

Negen romantische en nostalgische kerstklassiekers!

1: Santa Baby – Marilyn Monroe

‘Santa baby. Slip a sable under the tree…for me’

Alles van The Blonde Bombshell klinkt natuurlijk ronduit sensueel en dit lieflijk liedje is geen uitzondering. Wat het nóg mooier maakt, is dat het een perfect lijflied is voor de single lady die zichzélf deze kerst wel eens wil verwennen. En zeg nou zelf, heb je dat niet gewoon verdiend?

2: Merry Christmas baby – Otis Redding

‘A merry Christmas, honey, everything here is beautiful’

Heerlijk soulful met typisch warme vocalen en vrolijk trompetgeschal. Slechts twee maanden voor zijn tragische dood coverde Redding deze kerstkraker en dat deed hij op zijn eigen onnavolgbare wijze. Het swingt en het geeft je een warm gevoel van thuiskomen. Merry Christmas, y’all!

3: Baby, its cold outside – Ella Fitzgerald en Louis Jordan

‘I really can’t stay. Baby, it’s cold outside’

Gevalletje #MeToo of superduperromantisch? Nou, we overdrijven niet als we zeggen dat dit de Blurred Lines onder de kerstliederen is. Want hoewel de melodie snoezig en betoverend is, zijn de teksten dat alleszins. Lees ze maar eens goed, dan ontdek je al gauw hoe problematisch ze zijn: ‘Say, what’s in this drink?’. Verontrustend!

4: It’s gonna be a cold, cold Christmas without you – Dana

‘I didn’t bother with the mistletoe, You won’t be here to kiss me’

Ben je alleen deze kerst? Omdat je geliefde mijlenver weg is? Zucht dan eens diep en wees dankbaar dat Dana dat gespannen gevoel van wachten, wachten en nogmaals wachten zo perfect gevangen heeft in dit kerstlied voor alle eenzamen in een latrelatie. Er mag best een traantje vallen, hoor.

5: I’ll be home for Christmas –  Michael Bublé

‘Christmas eve will find me, where the love light gleams’

Zeg wat je wilt over Bublé, maar zijn stem transporteert je moeiteloos naar de tijd waarin crooners als Dean Martin en Frank Sinatra hun kerstklassiekers op grammofoonplaten persten. Bovendien geeft-ie die klassiekers altijd een subtiele twist, zodat ze tegelijkertijd nostalgisch als modern aanvoelen. En dat is de vibe die je wilt deze kerst!

6: Kissin’ by the mistletoe – Aretha Franklin

‘Kissin’ by the mistletoe, love came to stay, and now it’s Christmas every day’

Mensen kussen elkaar al eeuwenlang onder de maretak. Voeg daar een vleugje van The Queen of Soul aan toe en je mag je verliezen in een staaltje onvervalste retroromantiek.

7: Have Yourself a Merry Little Christmas – Frank Sinatra

‘Through the years we all will be together…if the fates allow’

Ah, daar heb je hem. Ol’ blue eyes himself. Het is en blijft een van de mooiste kerstmelodieën ooit, maar het klinkt tegelijkertijd natuurlijk wel een beetje melancholisch. Delen jullie een liefdevolle kus terwijl je een traantje wegpinkt?

8: Sleigh Ride –  The Carpenters

‘We’re snuggled up together like two birds of a feather would be’

Stel je voor: samen met je lover op een ouderwets houten slee? Zoevend van besneeuwde heuveltjes terwijl je elkaar stevig vasthoudt? Om daarna om te kukelen, sneeuw te happen en elkaar giechelend te zoenen? That’s the stuff Christmas movies are made of!

9: The Christmas song – Nat King Cole

‘Chestnuts roasting on an open fire, Jack Frost nipping at your nose’

Nog zo’n melancholische tranentrekker. Of je nu samen met je geliefde voor het haardvuur zit te zwijmelen of met je familie en vrienden glühwein drinkt en kastanjes roostert onder een dekentje in de tuin, er zijn weinig liedjes die het kerstgevoel zo doeltreffend oproepen als deze kraker. Vooral de versie met de diepe stem van Nat King Cole, natuurlijk.

Drie snelle, en soms stoute, kerstkrakers!

Soms heb je even genoeg van ‘walking through a winter wonderland’, ‘rockin’ around the Christmas tree’ of ‘driving home for Christmas’. Soms heb je zin in wat moderners. Wat snellers en misschien zelfs wat stouters.

10: Underneath the tree – Kelly Clarkson

‘Presents, what a beautiful sight, don’t mean a thing if you ain’t holding me tight’

Catchy, vrolijk en barstend van de blije kerstsfeer: dit is een moderne kerstklassieker zoals Mariah’s kersthit (hebben we d’r weer) dat in de 90’s was. Van het kerstige begin met kerstklokken tot het euforische refrein en de engelachtige achtergrondkoortjes, alles klopt!

11: You make it feel like Christmas – Gwen Stefani en Blake Shelton

‘But I wanna thank you, baby. You make it feel like Christmas’

Gezelliger dan dit countryachtige kerstlied komen ze niet. Check alleen maar de video, waarin het real-life powercouple Stefani en Shelton samen door de sneeuw rollen, kerstdiners koken en relaxen bij de kerstboom. Alles in nostalgische 50’s stijl met een Monroe-achtige outfit vol glitters voor Gwen!

12: Christmas tree – Lady Gaga

‘Ho-ho-ho, under the mistletoe. Yes, everybody knows we will take off our clothes’

Tja, wat gebeurt er als Mother Monster een kerstlied schrijft? Staat ze dansend voor een kerstboom vol vleeslappen terwijl ze rozenkransen doorslikt? Nou, zo extreem was het niet, maar Gaga mixte wel op creatieve wijze brave kerstklassiekers als Deck The Halls en Little Drummer Boy met seksuele innuendo’s als: ‘The only place you wanna be, is underneath my Christmas tree’.

Met die stevige dancebeat eronder denken wij inderdaad: ‘Let’s let’s fa-la-la-la-la-, la-la, la, la!’

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?