Verstopte neus? Een orgasme helpt!

orgasme tegen hooikoorts

Verstopte neus? Waarschijnlijk grijp je dan naar pittig eten, een stoombadje of een zoutoplossing. Maar wist je dat er leukere manieren zijn om die snottebellen te lijf te gaan? Geloof het of niet, met een orgasme kun je binnen no-time weer vrij ademen. Hoe dat zit, lees je hier!

Herfstgesnotter

De blaadjes gaan vallen en de neuzen gaan dicht. Een vervelende kwaal, die je ook nog eens halve nachten uit je slaap houdt. Toch kan het lonen om een keertje vroeger onder de wol te duiken. En dan niet om die gemiste uren slaap in te halen, maar om jezelf naar een orgasme te foezelen. Een hoogtepunt kan je neus namelijk weer helemaal vrijmaken, zodat je lekker in slaap kunt vallen. Je kunt natuurlijk ook je partner inschakelen, als hij niet schrikt van wat gesnotter. Een ontstopte neus door seks, who knew?!

Prijswinnende studie

Nou, blijkbaar KNO-arts Olcay Cem Bulut, die in januari een baanbrekende studie publiceerde in het Ear, Nose & Throat Journal en prompt de Ig Nobelprijs voor Geneeskunde won. Deze alternatieve award is in het leven geroepen voor studies die je eerst doen lachen en daarna laten nadenken. Het was de eerste studie die het effect van seksuele activiteit op neusverstoppingen en nasaal ademen onderzocht.

Voor het Duitse onderzoek trommelden de onderzoekers achttien heterokoppels op met verstopte neuzen. Geen van de deelnemers kampten al langer met nasale problemen en de ernst van de klachten varieerde per persoon. Vervolgens moesten de proefpersonen hun eigen luchtwegweerstand opmeten. De ene dag deden ze dat voor en na een orgasme en de andere dag deden ze dat voor en na het gebruik van een neusspray. Ze testten zichzelf direct na het orgasme of de neusspray en vervolgens herhaalden ze de test na dertig minuten, na een uur en na drie uur.

De effecten van zowel het orgasme als de neusspray waren uitstekend. Tot een uur na de climax ademden de deelnemers even goed door hun neus als wanneer ze een neusspray hadden gebruikt. Helaas hield het orgasme-effect maximaal een uur aan en raakte de neus daarna onherroepelijk weer verstopt. De neusspray bleef daarentegen doorwerken.

Waarom helpt een orgasme bij een verstopte neus?

Volgens de Duitse onderzoekers is er meer onderzoek nodig om de correlatie tussen orgasmes en vrijgemaakte neuzen vast te stellen. Toch wagen ze zich aan een voorzichtige duiding: de combinatie van seksuele opwinding, fysieke activiteit en de climax aan het eind zou je luchtwegen tijdelijk openzetten.

Maar er zijn meerdere artsen die het is opgevallen. Zo stelt Jordan Josephson, directeur van het New York Nasal and Sinus Center, dat een toevoer van adrenaline ervoor zorgt dat je neusklachten tijdelijk verlichten na een orgasme. Het zachte weefsel van je neus bevat een hoop bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes werken hetzelfde als het weefsel in je geslachtsdelen: ze kunnen opzwellen en krimpen. Opgezwollen weefsel in je neus, zoals tijdens een verkoudheid, blokkeert je neusgangen. Daardoor raakt je neus verstopt en kun je minder makkelijk ademen.Hooikoorts

Golf van adrenaline

Maar wanneer je opgewonden raakt, stijgen je adrenalinelevels en krimpen je bloedvaten samen. Minder bloed in je neus betekent dat luchtwegen meer ruimte krijgen en dat ademen makkelijker wordt.

Die adrenalinelevels worden aangestuurd door je zenuwstelsel, zegt Michael Benninger, hoofd van het Head and Neck Institute in Cleveland. Elk mens heeft twee van die stelsels: het sympathisch zenuwstelsel, dat processen stimuleert die met lichamelijke activiteit te maken hebben. En het parasympathisch zenuwstelsel, dat zich vooral bezighoudt met routinematig onderhoud aan je organen. Tijdens het voorspel en middenin de vrijpartij is vooral je sympathisch zenuwstelsel aan het werk. Dat zorgt ervoor dat bakladingen adrenaline worden vrijgegeven, bloedvaten samenkrimpen en je neus open komt te staan.

Als je klaarkomt, word je overspoeld door een golf van adrenaline en kun je een tijdje heerlijk vrij ademen door je neus. Helaas duurt dat feestje dus niet eeuwig. Na je orgasme neemt het parasympathisch zenuwstelsel het over. Je lichaam komt tot rust, je adrenaline neemt zienderogen af en de positieve effecten op je luchtwegen ebben langzaam weg. De nasale opluchting houdt maximaal een uurtje aan, daarna keert je verstopping terug. Soms zelfs in alle hevigheid, omdat je neus extra hard kan gaan lopen na een orgasme.

Tip! Wil je vrijen om je verstopte neus te lijf te gaan? Zorg er dan voor dat je niet plat op je rug ligt in de missionarispositie. Bovenop werkt beter, omdat de zwaartekracht dan een handje kan helpen.

Orgasme als toekomstig medicijn?

De studie kende enkele beperkingen, vertelden de onderzoekers. Zo werd hij uitgevoerd onder slechts 36 deelnemers en was de datacollectie na het orgasme niet voor de volle honderd procent betrouwbaar. Maar de wetenschappers zijn hoopvol voor de toekomst. Als volgende studies deze eerste resultaten ondersteunen, zouden orgasmes uiteindelijk kunnen worden ‘voorgeschreven’ voor de behandeling van hoofdpijnen die voortkomen uit problemen met de luchtwegen.

Maar toch. Seks als permanente oplossing voor een verstopte neus? Dat zal het toch niet helemaal worden. Maar het is wél een leuke, gezonde en natuurlijke toevoeging aan de meer gebruikelijke remedies, zoals zoutoplossingen en neussprays met oxymetazoline. Die laatste sprays werken dan wel fantastisch, maar ze hebben ook een groot nadeel. Uiteindelijk word je er afhankelijk van: op het moment dat je ermee stopt, keert je verstopping dubbel zo hard terug. Je zou niet de eerste zijn met een verslaving aan neussprays.

Misschien toch maar eens een bijwerkingloos robbertje onder de lakens? Kan geen kwaad!

 

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?