Female Orgasm Day: dit wil jij weten over het orgasme!

female orgasm day

Ah, aah, aaaaahhh! Yes, het is Female Orgasm Day en vandaag draait alles de krachtige vaginale nies, het exploderende sterrenstelsel en de uitbarstende vulkaan. Van het zinderende point of no return tot het  bloedhete meervoudig orgasme: duik diep in de wereld van het vrouwelijk orgasme!

Je verwacht het niet, maar Female Orgasm Day hebben we aan een man te danken. In 2007 vond de Braziliaanse wethouder Arimeteia Dantas dat het tijd werd om bewustzijn rondom vrouwelijke seksualiteit te vergroten. Onder het mom van volksgezondheid kreeg hij het voor elkaar dat er een feestdag voor het vrouwelijk orgasme in het leven werd geroepen. Ook organiseerde hij verschillende evenementen om het taboe rondom seksueel plezier voor vrouwen te doorbreken.

Waarom hij dat deed? Het verhaal gaat dat hij iets goed te maken had bij zijn vrouw, maar wat precies is nooit duidelijk geworden. Hoe dan ook: een man die zich actief inzet voor het vrouwelijk orgasme, en aandacht heeft voor de gezondheidsvoordelen ervan, heeft onze stem!

Maar wat is een orgasme precies? Wat gebeurt er allemaal in je lichaam? En van welke verschillende soorten orgasmes kun je genieten?

Piek van seksuele opwinding

Het orgasme is de piek van seksuele opwinding. Het is een zinderende climax, een duizelingwekkend hoogtepunt en een overweldigende ontlading waarin alle tijdens het liefdesspel opgebouwde erotische spanning losbarst. Tegelijkertijd is het best ingewikkeld. Waar bij mannen zo’n hoogtepunt doorgaans eenvoudig herkennen aan de spuiterij, ligt dat bij vrouwen toch wat subtieler. Misschien begint je lichaam wat te trillen, misschien heb je je ademhaling niet meer onder controle en misschien voel je wat tintelingen tussen je benen. Maar is dat werkelijk een orgasme?

Kleine hint: als je twijfelt of je bent klaargekomen, is het geen orgasme. You’ll know when it happens.

Wat gebeurt er tijdens een orgasme?

Wanneer je klaarkomt, gebeurt er van alles in je lichaam. Je hebt vast wel gemerkt dat de spanning in je lichaam opbouwt naarmate je meer opgewonden raakt. Het moment waarop deze spanning bijna ondraaglijk wordt en eindelijk los wordt gelaten, is het moment waarop je klaarkomt. De samengebalde spieren in en rondom je vagina beginnen zich ritmisch en tegelijkertijd ongecontroleerd samen te trekken en je voelt een enorme ontlading door je lijf trekken. Die samentrekkingen duren ongeveer tien tot vijftien seconden, alhoewel sommige geluksvogels orgasmes van een minuut lang kunnen beleven.

De vier fysieke fasen van seks

De Amerikaanse seksuologen Master en Johnson hebben de seksuele responscyclus in vier fasen onderverdeeld:

  1. Opwinding: als een vrouw opgewonden raakt, verwijden de bloedvaten zich. Dat zorgt niet alleen voor een versnelde ademhaling en een rode blos op de wangen, maar ook voor een opzwellende vagina die langzaam maar zeker vochtig wordt van binnen. Spieren spannen zich samen, je borsten zwellen wat op en je vagina wordt langer en wijder zodat je partner makkelijker binnen kan dringen. Ook de kleur van je vagina verandert, naar dieprood. Deze fase begint vlak na het begin van de erotische stimulatie en kan een paar minuten tot meerdere uren duren, afhankelijk van hoe getraind je bent in het uitstellen van een climax.
  2. Plateau: deze fase wordt ook wel het ‘point of no return’ genoemd. De seksuele opwinding is nu zo groot dat een orgasme niet meer tegen te houden is. Het maakt je op dit moment niets meer uit wat er om je heen gebeurt. Je vagina zwelt nog sterker op, de clitoris trekt zich terug tegen je schaambeen en je vaginawanden beginnen zich samen te trekken. Een orgasme is vrijwel onvermijdelijk.
  3. Orgasme: daar is-ie dan, dat meeslepende hoogtepunt. Het begint meestal met tintelingen en onwillekeurige spiersamentrekkingen in en rondom je vagina, waarna een krachtige ontlading van seksuele spanning volgt. Die samentrekkingen zorgen er soms voor dat je lichaam schokt en trilt en beeft terwijl je extatisch ergens tussen de sterren rondtolt. Niks raars aan, probeer het ook vooral niet tegen te houden. Meestal houdt je orgasme zo’n tien tot vijftien seconden aan en daar wil je zorgeloos van genieten.
  4. Ontspanning: tijdens deze fase keert je lichaam terug naar een ruststand. De zwelling neemt af, je bloedtoevoer daalt en je hartslag en ademhaling kalmeren. Je spieren zakken weg in een slome, slaperige staat en een dutje in de armen van je lover klinkt opeens helemaal zo gek nog niet.

Seks tussen de oren

Een orgasme, of de orgastische aanloop ernaartoe, laat je niet alleen hijgen, kreunen en opzwellen op pikante plekken. Het doet ook wat onder de hersenpan. Zo heeft je bloedtoevoer het tijdens een orgasme eventjes te druk met je geslachtsdelen, waardoor er minder bloed naar je prefrontale hersenkwab gestuurd wordt. En laat nou net die hersenkwab verantwoordelijk zijn voor sociaal gedrag en zelfbeheersing.

Schaam je dus niet als je tijdens een orgasme alle controle verliest, alles om je heen vergeet en als een wild dier in de lakens ligt te klauwen en te grommen. Je kunt er helemaal niks aan doen, je hart was even druk bezig bloed naar primitievere lichaamsdelen te pompen.

Terwijl je klaarkomt, komen er ook nog eens verschillende hormonen vrij, zoals endorfine. Dat stofje zorgt ervoor dat jij in een gelukzalige bliss zuchtend in de lakens wegzakt. Oxytocine is zo’n ander wonderstofje. Het wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd, omdat het ervoor zorgt dat je je sterker verbonden voelt met je bedpartner. Voel je je slaperig na de seks? Dat komt door prolactine, een hormoon dat je heerlijk doezelig maakt nadat je bent klaargekomen.

Soorten orgasmes

Vraag je je wel eens af waarom een orgasme tijdens de penetratie anders aanvoelt dan een orgasme na het vingeren of orale seks? Om het definiëren van een orgasme nog wat ingewikkelder te maken, kunnen we ze opdelen in verschillende categorieën. Er zijn er een stuk of elf, maar we hebben de drie belangrijkste voor je uitgelicht:

  • Clitoraal orgasme: voor de meeste vrouwen het makkelijkst te bereiken en bijna altijd een bevredigend succesnummer tijdens het seksen. Sowieso is dat kleine genotsknopje tussen je binnenste schaamlippen een essentieel onderdeel tijdens het voorspel. Je zou het niet zeggen, maar dat minuscule erwtje loopt van binnen diep door in een vorkachtige vertakking die je vagina aan twee zijden omsluit. Waanneer je je clitoris stimuleert, zwelt hij op en raakt je vagina doorbloed en vochtig. Tijdens een clitorale climax voel je je vaginawand, en ook wel je anus en het gebied eromheen, hevig samentrekken.
  • Vaginaal orgasme: klaarkomen door penetratie klinkt leuk, maar in feite is een vaginaal orgasme niets anders dan een clitoraal orgasme, alle mannelijke ego’s ten spijt. De zenuwuiteinden in de vaginawand en de uitlopers van de clitoris zorgen er namelijk voor dat je kunt klaarkomen door vaginale bevrediging. Ook het vaak mythische G-spot-orgasme mogen we onder een clitoraal orgasme scharen, omdat de G-spot de achterkant van de clitoris is. dat neemt niet weg dat een orgasme na stimulering van je G-spot wezenlijk anders kan voelen dan een normaal orgasme: intenser en dieper.
  • Meervoudig orgasme: bij vrouwen zakt de opwinding na een orgasme langzamer weg dan bij mannen. We hoeven dus niet lang op te laden voordat we weer ready to go zijn en kunnen daardoor vaker achter elkaar klaarkomen. Wel is het zo dat een tweede of derde orgasme vaak wat minder intens aanvoelt, alhoewel er ook vrouwen zijn die klaarkomen in crescendo. Zij starten met wat milde mwah-orgasmes en werken toe naar een krachtig, allesoverheersend hoogtepunt dat de hoogtepunten ervoor genadeloos wegspoelt.

Tip: wil je het wonder van een reeks opvolgende orgasmes ook eens meemaken? Train dan je PC-spier in je kleine bekken. Deze vaginale spier loopt vanaf je anus tot aan je clitoris. Wanneer je deze liefdesspier regelmatig traint, kun je je orgasmes intenser maken en de gevoeligheid voor G-spot-stimulatie vergroten. Seksspeeltjes kunnen je daarbij helpen, zoals vaginale balletjes of yoni eggs.

Voor iedereen anders

Zo’n orgasme lijkt nu een vrij uniform gebeuren, maar dat is natuurlijk niet zo. Hoe het daadwerkelijk voelt, kan voor iedereen anders zijn. Voor sommige vrouwen voelt het als een ontlading, terwijl andere het omschrijven als een gewelddadige explosie. En waar de ene vrouw een diepe verbondenheid voelt met haar partner, gaat de andere zo op in haar eigen ervaring dat ze de ander volkomen vergeet. Niets zo subjectief als een orgasme, dus.

Uitzinnig van geilheid of mwah?

Ook het ene orgasme is het andere niet. Elk hoogtepunt kan anders aanvoelen. Soms is het een lekker tussendoortje, waarna je al snel de dagelijkse draad weer oppakt. En soms lig je nog een kwartier uitzinnig van geilheid na te hijgen, verlangend naar meer. Weer een andere keer val je tevreden en uitgeblust in slaap.

Zo’n mild orgasme kan overigens lastig te herkennen zijn, omdat het snel wegebt en niet enorm aardschokkend is. Je kunt dan met een onbevredigd gevoel achterblijven, omdat je er meer van had verwacht of omdat je nog steeds kriebels voelt terwijl de climax écht heeft plaatsgevonden.

Seksmetaforen van Cosmopolitan-vrouwen

In een artikel voor Cosmopolitan werd zeventien vrouwen gevraagd om hun beste orgasme te omschrijven. Hoewel iedere vrouw met een andere, bloemrijke metafoor op de proppen kwam, was het grappig om te zien hoeveel overeenkomsten er tussen de ervaringen zaten.

Zo werd de vergelijking met plassen of overstromende zwembaden en glaasjes water regelmatig getrokken. Voor andere vrouwen voelde het orgasme aan als het zinderende moment voordat je van een achtbaan, of klif, naar beneden stort. De woeste vulkaan? Ook die kwam vaak voorbij.

We verzamelden een paar quotes voor je:

  • ‘Alles wordt strakker en harder, mijn ademhaling gaat sneller en ik begin te hijgen. Dan razen er opeens golven van genot door mijn hele lijf. Het is zo intens dat mijn spieren soms willen stoppen.’
  • ‘Het is heerlijk, als een krachtige nies in je vagina. Het soort nies dat er al een tijdje aan zit te komen en wanneer hij dan eindelijk doorbreekt, zo bevredigend is dat je meteen nog een keer wil.’
  • ‘Het is een opbouw van spanning waardoor je rug kromt en je tenen krullen, bijna alsof je verkrampt. En net wanneer je denkt dat je niet meer kunt, wordt alle spanning losgelaten en schokt en vibreert het orgasme door je lijf. Het is de beste ontlading ooit.’

Klinkt dit als iets wat ongemerkt aan je voorbij zou gaan? Nee, toch? Dus no worries. Zoals we al zeiden, herken je jouw orgasme echt wel wanneer hij je kolkend overspoelt!

Lees ook: sneller klaarkomen? Tips voor een beter orgasme

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?