Waarom gaan sommige mensen vreemd?
Vreemdgaan: veel relaties komen er mee in aanraking. Soms komt het uit, maar vaak ook niet. Waarom gaan sommige mensen vreemd? En wat kun je hier tegen doen wanneer je hier vanaf wilt Dat vertellen we je in dit artikel.
Wat is vreemdgaan?
Wat vreemdgaan precies is, dat is afhankelijk van wie je het vraagt. Over het algemeen spreken we over vreemdgaan als iemand met een andere persoon dan de partner zoent of naar bed gaat, zonder dat de partner dit weet en daar toestemming voor geeft. Dit is een voorbeeld van fysiek vreemdgaan. Emotioneel vreemdgaan bestaat echter ook. We spreken hiervan als je in gedachten meer denkt aan een andere persoon dan aan je eigen partner. Je vertelt die persoon belangrijke dingen, die je eigenlijk eerst met jouw eigen partner zou moeten delen. Tot slot is er, helemaal met de opkomst van datingapps en websites voor mensen met een relatie, ook nog zoiets als cyberseks. Is het vreemdgaan als je kijkt naar iemand die masturbeert naar aanleiding van jouw foto’s en video’s, maar elkaar nooit echt hebt aangeraakt?
Is het erg om vreemd te gaan?
Er zullen maar weinig mensen zijn die het niet erg vinden dat ze zijn bedrogen door hun partner. Als je er achter komt dat jouw vriend of vriendin je heeft besodemieterd, dan heeft dit hoe dan ook invloed op je vertrouwen. Het vertrouwen in je partner, maar ook het het vertrouwen in mannen of vrouwen in het algemeen. Het is bovendien een vreselijk pijnlijke situatie, waarin tegen jou is gelogen en je bent bedrogen. Misschien is dit het einde van jullie relatie, misschien geef je hem of haar nog een kans. Sta je zelf op het punt om een affaire te beginnen? Bedenk dat goed wat voor invloed het heeft op je verdere leven wanneer het uit komt.
Verschillende gradaties van bedrog
Hoe erg vreemdgaan is, is afhankelijk van de situatie en van de reactie bedrogen partner. Het is goed om te onthouden dat er verschillende gradaties van vreemdgaan zijn. Natuurlijk zijn mensen ook verschillend. Er zijn personen die jarenlang een buitenechtelijke affaire hebben en doelbewust daar dingen voor regelen. Denk aan een man die elke vrijdagmiddag met zijn secretaresse naar een hotel gaat om te seksen. Dan zijn er nog mensen die in een dronken bui met die leuke collega zoenen. En eigenlijk alles wat hier tussenin zit. Jij zou je kunnen voorstellen dat de partner van laatstgenoemd voorbeeld de ander eerder zou vergeven dan degene die jarenlang doelbewust is bedrogen.
De vraag is vooral: wat kan de partner accepteren? Kun jij je partner vergeven voor een dronken zoenpartij, omdat jullie relatie geweldig is en jij je gezin niet op het spel wilt zetten?
Hoeveel mensen gaan er vreemd?
Hoeveel mensen er precies vreemdgaan is niet bekend. Dat komt ook omdat de definitie van vreemdgaan per persoon verschilt, zoals we hierboven al uitlegden. Voor sommige mensen moet je all the way gaan om het als vreemdgaan te zien. Geslachtsgemeenschap dus, met alles erop en eraan. Een beetje friemelen of zoenen wordt door die personen niet meegeteld. In de VS vindt 90% van de inwoners dat vreemdgaan onacceptabel is, maar toch gaat 30 tot 40% van de Amerikanen vreemd. Het is lastig te onderzoeken, omdat veel mensen er over liegen. Logisch: niemand wil graag toegeven dat hij of zijn een affaire heeft.
Condoommerk Durex doet jaarlijks onderzoek naar vreemdgaan in hun Global Sex Survey. Uit dat onderzoek blijkt dat 22% van de mensen wereldwijd wel eens met iemand anders dan de partner seks heeft. In Nederland zou dat 31% van de mensen zijn; bijna 10% meer dan gemiddeld dus. Één van de drie relaties die sneuvelt, komt aan het einde omdat één van beide partners is vreemdgegaan.
In 2005 werd er voor het laatst serieus onderzoek gedaan naar vreemdgaan in Nederland, door psycholoog Henk Noort. Uit zijn onderzoek (onder 1700 heteroseksuele mannen en vrouwen tussen de 20 en 25 jaar) bleek dat 25% wel eens vreemd gaat.
Waarom gaan sommige mensen vreemd?
Er zijn heel veel redenen om vreemd te gaan, zoals gender (mannen gaan vaker vreemd dan vrouwen vanwege hun testosterongehalte), persoonlijkheid en religie. Er zijn ook andere redenen, bijvoorbeeld ontevredenheid in je relatie of een situatie waarin jij verzeild raakt. Dit zijn de meest voorkomende redenen waarom sommige mensen vreemd gaan.
Ontevreden over de relatie
Ontevredenheid over de relatie kan leiden tot vreemdgaan. Sommige mensen gaan vreemd omdat ze hun partner niet meer aantrekkelijk vinden, omdat ze zich genegeerd voelen, omdat er veel ruzie wordt gemaakt of omdat mensen zich alleen voelen.
Als je relatie niet meer is wat het was, dan kan dat een reden zijn om je geliefde te bedriegen. Als jouw leven maar voortkabbelt terwijl jij juist goed gedijt bij spanning, dan is er een kans dat je die spanning buiten de deur gaat zoeken. Jij voelt je dan weer geliefd, bemind en spannend – en niet alleen de moeke die je thuis bent. Vrouwen die vreemdgaan hebben vooral het gevoel dat ze niet meer gezien worden: hun partner neemt geen bloemen meer voor ze mee en een complimentje over hun uiterlijk krijgen ze ook niet meer, zegt relatietherapeut Caroline Madden.
Tot slot is er meer kans op een affaire als de partners in een relatie niet op hetzelfde niveau zitten, op het gebied van persoonlijkheid en intelligentie.
Lees ook: Hoe vind je een minnaar of minnares?
Ontevreden over het seksleven
Waarom gaan sommige mensen vreemd? Bijvoorbeeld bij ontevredenheid over het seksleven. Als de ene partner een (veel) lager libido heeft dan de ander, dan kan dat leiden tot problemen. Dit kan resulteren in een buitenechtelijke relatie, waarbij de partner die vaker seks wil degene is die die relatie aangaat. Deze partner is dan actief op zoek naar iemand die wél seks wil.
De mannen die Caroline Madden in haar spreekkamer krijgt, noemen een seksloos huwelijk als belangrijkste reden om seks buiten de deur te zoeken. Zij denken: “Wat moet een man doen als zijn vrouw hem seks ontneemt, of dat het zo weinig voorkomt dat het niet meer leuk is? Moet hij dan het gezin opbreken, zodat hij zijn seksuele behoefte kan bevredigen?” Uiteindelijk is het gevoel dat je niet wordt gewaardeerd thuis, meestal de reden om vreemd te gaan.
Volgens psychotherapeut Paul Hokemeyer is seks niet eens de belangrijkste reden. “De belangrijkste reden is dat er iets mis is in hun leven. Ze voelen zich incompleet.” Hij vult aan: “De spanning en moeite om het geheim te houden zijn bijna even opwindend als de persoon met wie ze vreemdgaan.”
Omdat de situatie zich voordoet
Waarom gaan sommige mensen vreemd? Het kan zomaar gebeuren, op de kerstborrel van het werk of op een teambuildingsuitje. Je bent helemaal tevreden met jouw huidige relatie en toch beland je in bed met een collega. Dit komt omdat de situatie zich voordoet. Misschien hebben jullie teveel gedronken of zie jij opeens een heel aantrekkelijke kant van die persoon, nu jullie niet op het werk zijn. Mensen die vreemdgaan omdat de situatie zich voordoet doen dit niet doelbewust en de kans is groot dat het eenmalig is.
Om de relatie te saboteren
De relatie is niet goed meer en eigenlijk wil je er mee stoppen. Jij weet alleen niet goed hoe je de relatie moet verbreken. “Vaak is dit een mens met een persoonlijkheid die niemand kwaad wil doen en niet de bad guy wil zijn die de relatie verbreekt. Dus gaat diegene vreemd en doet niet veel moeite om het te verbergen. Komt de partner er achter, dan is diegene waarschijnlijk ook degene die de relatie verbreekt,” zegt Madden. “Denk bijvoorbeeld aan mannen die vreemdgaan op hun vrijgezellenfeest en dat toegeven aan hun toekomstige bruid.” Hokemeyer vult aan dat de gedachten aan het beëindigen van de relatie mensen kan bewegen om zich veel slechter te gaan gedragen.
Verliefd geworden op een ander
Als je verliefd wordt op een ander, dan moet jij wel heel stevig in je schoenen staan om niet vreemd te gaan. De nette manier is natuurlijk om eerst jouw relatie te beëindigen en dan pas met de ander in bed te duiken. Besef je wel dat ook die persoon na enkele jaren waarschijnlijk niet meer zo spannend is als het nu allemaal lijkt.
Ik wil stoppen met het bedriegen van mijn partner, hoe doe ik dat?
Als jij regelmatig vreemdgaat, maar daar mee wilt stoppen, dan is het goed om na te denken waarom jij dat eigenlijk doet. Is jullie relatie slecht? Wil jij serieus aan jullie relatie werken of is het beter om er mee te stoppen? Wat zijn de gevolgen wanneer jouw partner er achter komt dat jij vreemd gaat?
Stoppen met vreemdgaan kun je eerst zelf proberen. Het is in zo’n situatie verstandig om de eerste periode de verleiding uit de weg te gaan. Leer jij je minnaars kennen in de kroeg, op sites als SecondLove of via datingapps? Ontwijk die plekken dan. Ga voorlopig niet naar de kroeg (of ga tegelijk met je vriendinnen naar huis), zeg jouw abonnement op datingssites op en verwijder datingapps van je telefoon. Het is even wennen, maar na een paar weken merk je dat de nieuwe situatie al normaler wordt.
Lastiger is het natuurlijk om de relatie met jouw minnaar of minnares te verbreken. Toch zul je dit moeten doen. Vertel diegene dat je wilt stoppen met de affaire en ook waarom jij dit wilt. Ontwijk hem of haar, wis het telefoonnummer en ontvolg op social media.
Lukt het jou niet om zelf te stoppen met vreemdgaan? Wellicht lukt het je dan wel met therapie. Een psycholoog of relatietherapeut kan jou tips aanreiken om een monogaam leven te leiden.
Reageer of stel een vraag
0 reacties