Waarom je schaamte voelt na het masturberen

masturberen

Soloseks. Hoewel er niets is om je voor te schamen, doen we dat wel. Want wanneer iemand ons op de man af vraagt of we masturberen, reageren we hoogstwaarschijnlijk giechelig en halfslachtig ontkennend. Dat zweem van een taboe blijft eromheen hangen. Maar waar komt die schaamte toch vandaan?

Masturberen is zo oud als de weg naar Rome. Ouder zelfs. Volgens de Egyptische oorsprongsmythe creëerde de god Osiris alle levende wezens na een hemelse solosekssessie. Yep, uit zijn door masturbatie gespoten zaad ontstond de gehele schepping. Godinnen die hun pretknopje wisten te bespelen? Die waren er niet, maar vrouwelijke masturbatie was sowieso tot diep in de vorige eeuw nog een controversieel dingetje.

Hoe dan ook, het is niet lastig voor te stellen dat ook onze verre voorouders ontdekten dat hun geslachtsdelen best veel plezier opleverden in eenzame momenten. Zo zijn er over de hele wereld prehistorische grottekeningen en kleibeeldjes van zichzelf bevredigende mensen gevonden. En wie ooit een museum in Griekenland bezocht, is waarschijnlijk gestruikeld over het aardewerk met ondeugende schilderingen van masturberende satyrs.

Maar hoe gewoon en wijdverbreid masturberen ook is, het levert ook ontzettend veel schaamte op. Vooral voor vrouwen. Jezelf bevredigen doe je stiekem, in het geniep. Daar praat je verder niet over, want als je heel eerlijk bent, zeurt er ergens in je hoofd een stemmetje dat zegt dat het niet hoort.

Waar komt die schaamte vandaan?

Maar waarom laten we ons toch zo door die schaamtespiraal meezuigen? Voor veel vrouwen begint dat al in hun jeugd. Wanneer ze opgroeien, snijdt tenslotte niemand even lekker het onderwerp masturbatie aan. Ouders en scholen buitelen over elkaar heen om te waarschuwen voor soa’s en ongewenste zwangerschappen, maar over het plezier van seks wordt doorgaans gezwegen.

En dat is precies wat masturberen is. Een plezierige onderdeel van de gezonde, normale en menselijke seksualiteit. Maar omdat er zo weinig over gesproken wordt, lijkt zelfbevrediging abnormaal en iets waarvoor je je moet schamen als je het doet. Ga maar na. Met onze vriendinnen duiken we vrolijk in ons seksleven en schromen we niet de lekkerste standjes met elkaar te delen. Maar onze foezelsessies? Daar hebben we het gewoon niet over.

Hysterische vrouwen

Op zich is dat ook niet gek, als je bedenkt welk taboe er eeuwenlang op heeft gerust. Nog tot diep in de negentiende eeuw werden we bang gemaakt met de wildste mythes rondom masturbatie. Het rijtje gevaren dat aan de zelfliefde kleefde was eindeloos. Je zou er blind, gek of infantiel van worden. Het zou je vagina vervormen of tot impotentie leiden. En uiteindelijk zou je er zelfs zelfmoord door kunnen plegen.

Onder invloed van de zedige kerkvaders nam de angst voor masturbatie hysterische proporties aan, met kuisheidsgordels en gespijkerde penisringen voor mannen als treurige dieptepunten. Het grappige is wel dat juist in die tijd de eerste vibrator op de markt kwam. Het ding werd gebruikt voor vrouwen die leden aan ‘hysterie’ of seksuele frustratie. Omdat masturbatie onrein was, moest er volgens de artsen iets anders verzonnen worden. Een aardig verdienmodel, want al snel zaten de wachtkamers vol met ‘hysterische’ vrouwen.

Wriemelen in je schaamhaar

De kruistocht tegen ‘zelfbevlekking’ ging tot diep in de twintigste eeuw door, ook onder invloed van psychoanalytici als Freud. Die zag masturberen als een heilloze, egoïstische daad. Wie anders dan jijzelf profiteert tenslotte van jouw orgasme?

Pas rond 1970 werd masturberen écht genormaliseerd. Maar ook na de seksuele revolutie van die wilde jaren bleef het een beetje een schimmig fenomeen, zeker voor vrouwen. Hoewel wetenschappers en schrijvers hun best deden het negatieve narratief om te buigen, bleven veel jonge meisjes last houden van schaamte en schuldgevoelens. Dat is ook best begrijpelijk, middenin die puberende jaren waarin er al zoveel aan je lichaam verandert. Je krijgt borsten, je heupen worden breder en, what’s in a name, je ontwikkelt opeens schaamhaar.

Tussen dat schaamhaar gaan wriemelen en genieten van je eigen lichaam bleef bij veel meisjes nog steeds leiden tot gevoelens van schaamte en afkeer. En dat doet het nog steeds.

Verschil jongens en meisjes

Voor jongens ligt dat vaak anders, voor hen is zo’n eerste natte droom bijna een rites de passage. Ze scheppen erover op, ze maken er onderling grappen over, bedenken een arsenaal aan straattaalwoorden voor masturberen en wisselen ervaringen uit. Ook in de media is masturberen voor jongens geen taboe. En hoewel er in de typische tienerfilms vaak lacherig over wordt gedaan, is het wel een teken dat masturberen voor mannen als een volkomen normaal verschijnsel wordt gezien.

Vrolijk soloscharende vrouwen? Die zijn opvallend minder sterk vertegenwoordigd, ondanks de voorlichtingsprogramma’s en meisjesmagazines die de laatste jaren uit het medialandschap zijn ontsproten. En dat gebrek aan zichtbaarheid zorgt er mede voor dat die zweem van schaamte lastig uit te roeien is.

Zo schrijft sekstherapeut en psycholoog Laurie Mintz in Psychology Today over een enquête die zij in haar klassen uitvoerde over masturberen. Hoewel 89 procent van de vrouwelijke studenten toegaf zij ze wel eens masturbeerde, voelde een derde daarvan zich er tegelijkertijd schuldig over. In hetzelfde stuk verwijst Mintz naar psychoanalist Joyce McFadden die voor The Huffington Post eenzelfde enquête uitvoerde onder haar studenten. Daar waren de resultaten zelfs nóg bedroevender. Zo’n zeventig procent schaamde zich voor haar masturbatiesessies.

Vier tips om schaamte uit te bannen

Het zal er vast ook mee te maken hebben dat masturberen niet bij het stereotype beeld van de nette, bescheiden en maagdelijke vrouw hoort. Onbewust zien we vrouwen nog steeds als zachtaardige wezens, die zich gevoeglijk schikken naar de seksualiteit van de man.

Maar als masturberen íets is, dan is dat het terugpakken van die seksualiteit. Het plezier beleven aan je eigen lichaam, zonder dat daar een man of een verlangen naar voortplanting mee gemoeid gaat.

Masturberen doe je voor jezelf en is in die zin een daad van zelfliefde. Moet je je daarvoor schamen? Welnee! Doe je dat soms toch? Helaas wel. Daarom, voor alle vrouwen die zich met rode koontjes schuldig voelen om een stormachtige solosekssessie, wat tips om die schaamte te lijf te gaan.

1: Verander je denkpatroon

Draai het eens om in je bolletje. Probeer zelfbevrediging niet te zien als een bron van schaamte, maar als een daad van zelfliefde. Net zoals een massage, een dagje sauna, een gezonde maaltijd of een lesje yoga dat zijn. Wees jezelf bewust van de positieve gevoelens die masturberen oproept. Voel je je lichter, sterker, gelukkiger, vrolijker of relaxter na een potje poezelen? Logisch, want bij een orgasme komen heel veel blije gelukshormoontjes vrij. Houd die gevoelens vast en bedenk dat zelfliefde gezond en noodzakelijk is. Ook seksuele zelfliefde.

2: Ontdek je lichaam

Voel je je nog steeds een beetje schuldig als je je vingers naar je vulva laat glijden? En doe je het daarom nooit of vrijwel nooit? Probeer dan eerst de rest van je lijf te ontdekken. Laat dat genotsknopje even links liggen, maar streel in plaats daarvan je benen, billen, buik, borsten en elk ander deel van je lichaam. Geef jezelf een sensuele massage met geurige oliën, wees jezelf bewust van de tintelende gevoelens die dit oproept en…ontspan. Zulke sensaties kunnen toch niet slecht zijn?!

3: Ontdek je vagina

Heb je elk plekje van je lichaam beroerd? Probeer dan eens goede vriendinnen te worden met je vulva. Doe dat eerst visueel. Schaam je niet, ga met gespreide benen voor een spiegel zitten en kijk eens goed naar dat madammeke. Zo leer je je eigen lichaam goed kennen en dat zal al veel schaamte wegnemen. Er is niets geks of gênants aan je vagina, ze is precies goed zoals ze is. Laat vervolgens je handen en vingers dwalen en exploreer je binnenste en buitenste schaamlippen, voordat je naar binnen glipt. En onthoud dat je vagina alle liefde en aandacht verdient die je haar kunt geven.

4: Word een beetje verliefd op jezelf

Uiteindelijk draait zelfbevrediging altijd om zelfliefde. Geef jezelf dus dezelfde aandacht als je je sekspartner zou geven. Het feit dat je het met jezelf doet betekent nog niet dat je alle romantiek uit het raam moet gooien. Neem er dus de tijd voor, steek een kaarsje aan en nestel jezelf in een lekker warm bed vol kussens en zachte lakens. Zie het als een avontuurtje met jezelf en experimenteer er lustig op los met standjes, speeltjes en technieken. Zo ontdek je wat jou het meeste opwindt en die kennis komt ook altijd van pas in je verdere seksleven.

Baad in je seksuele glorie, dat verdien je!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?