Welk glijmiddel moet ik gebruiken voor welke handeling

Glijmiddel, ook wel lube of lubricant genoemd, maakt je seksuele ervaring vaak prettiger. Soms is het onmisbaar, bij andere handelingen is het een toevoeging aan jullie ervaring. Eerder schreven we al uitvoerig over wat voor soorten er allemaal zijn. In dit artikel vertellen we jou welk glijmiddel jij kunt gebruiken voor welke handelingen.

Welke soorten glijmiddel zijn er allemaal?

Om je geheugen op te frissen, hebben we een korte opsomming gemaakt van alle soorten glijmiddel die verkrijgbaar zijn:

Waterbasis

 • Kan altijd gebruikt worden.
 • Is veilig te gebruiken met alle seksspeeltjes.
 • Plakt niet en laat geen vlekken achter op kleding of beddengoed.

Siliconen

 • Glijdt langdurig en voelt zijdezacht aan.
 • Kan niet gebruikt worden met siliconen toys.
 • Is heel geschikt voor onder de douche en in bad.

Anaal

 • Speciaal voor anale seks.
 • Bestaat zowel op waterbasis als siliconen basis.
 • Voor vuistneuken is speciaal fisting glijmiddel nodig.

Stimulerend

 • Zorgt voor extra stimulatie.
 • Kan bijvoorbeeld warm of koud worden of tintelen.

Smaakjes

 • Een lekker smaakje, speciaal voor orale seks.

2-in-1

 • Geschikt voor massages en voor penetratie.

Welk glijmiddel heb je nodig bij:

Vaginale seks

Bij vaginale seks kun jij kiezen tussen glijmiddel op basis van water of siliconen. Wat je kiest, hangt af van wat jij fijn vindt. Is het een aanvulling op het natuurlijke vocht uit de vagina van de vrouw? Dan is waterbasis glijmiddel prima geschikt. Dit is wat dunner dan de siliconen variant. Door de waterbasis droogt het ook sneller op. Hebben jullie vaak langdurige vrijpartijen en wil jij niet steeds opnieuw het flesje van je nachtkastje grijpen? Dan is siliconen glijmiddel een uitkomst. Dit voelt zijdezacht aan en blijft langer glad.

Naast regulier glijmiddel kun je ook nog gebruik maken van stimulerend glijmiddel. Dit zorgt voor een extra stimulerend effect. Zo kun je kiezen voor een product dat verkoelend werkt, een verwarmend effect heeft of juist een tintelend gevoel geeft. Stimulerende middelen kunnen aangebracht worden op de clitoris, zoals Intense Orgasmic Gel, maar ook op de penis tijdens een vrijpartij. Op die manier zorgt het bij jullie beiden voor extra stimulatie.

Anale seksspeeltjes

Bij sommige seksspeeltjes is het noodzakelijk om een lubricant te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan anale toys. De anus wordt niet vochtig bij opwinding, zoals een vagina doet. Ben je van plan om een buttplug, dildo, anaalkralen of prostaatstimulator te gebruiken? Gebruik dan ruim voldoende anaal glijmiddel. Welke soort jij veilig kunt gebruiken is afhankelijk van het materiaal van je toy. Waterbasis is veilig te gebruiken met alle speeltjes. Siliconen juist niet: dit mag jij nooit gebruiken met siliconen seksspeeltjes. Dit tast het materiaal van je sextoy aan, waardoor hij niet meer hygiënisch schoon te maken is. Dit kan leiden tot vaginale infecties. Maar met bijvoorbeeld een metalen buttplug of glazen dildo heb je dit probleem niet.

Vaginale seksspeeltjes

Vaginale seksspeeltjes gebruik je met regulier waterbasis- of siliconen glijmiddel. Ook hier let jij weer op het materiaal: is je vibrator van siliconen gemaakt, dan gebruik je waterbasis. Is je toy van een ander materiaal gemaakt, dan kun je beide soorten gebruiken.

Voor orale seks

Glijmiddel met een smaakje is speciaal ontwikkeld om orale seks plezieriger te maken voor degene die gaat pijpen of beffen. Er zijn allerlei soorten smaakjes. Denk aan vruchten, zoals aardbeien- of kersensmaak. Maar jij kunt ook heel andere soorten smaken kopen, zoals zeezout karamel, mint, suikerspin of champagne & aardbeien.

In combinatie met condooms

De meeste condooms zijn al voorzien van glijmiddel, dus over het algemeen hoef jij niet nog extra te gebruiken. Wil je dit wel, kies dan voor een middel waarbij vermeld staat dat het in combinatie met condooms gebruikt kan worden. Een middel op oliebasis moet je nooit gebruiken: dit tast de latex aan. Dit soort glijmiddel wordt overigens steeds minder vaak verkocht. Kies bijvoorbeeld voor de biologische glijmiddelen van onder andere BIOglide: hiermee weet je zeker dat je goed beschermd bent. In de meeste webwinkels wordt nadrukkelijk vermeld of iets te gebruiken is in combinatie met condooms.

Onder de douche

Waterbasis glijmiddel heeft veel voordelen: zo plakt en vlekt het niet. Het enige nadeel is eigenlijk dat het oplosbaar is in water, waardoor het niet geschikt is als je lekker onder de douche of in bad wilt seksen. Kies in dat geval voor een middel op basis van siliconen. Dit lost niet op door jouw badwater en zorgt daarom voor veel glijplezier in de badkamer. Ook voor penetratie in het water is siliconen prima geschikt. Wil je anaal penetreren onder de douche? Gebruik dan een anale lubricant op siliconen basis.

Een massage

Voor massages heb je zogenaamde 2-in-1 glijmiddelen. Dit is glijmiddel en massageolie in één. Het is ontwikkeld omdat reguliere massageolie vaak niet geschikt is om te gebruiken als lubricant. Het zou bijvoorbeeld je condooms aan kunnen tasten of slecht zijn voor de balans in de vagina. De speciale 2-in-1 producten zijn wel veilig om te gebruiken bij het vrijen, als jullie na een erotische massage opgewonden zijn geraakt. Zo is er van Durex bijvoorbeeld Play 2-in-1 met fruitgeur en smaakjes, maar ook geurloze 2-in-1 producten.

Heb jij een favoriete soort glijmiddel of gebruik je verschillende soorten?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?