Welke manier van zelfliefde past bij jou?
De belangrijkste relatie in je leven is de relatie met jezelf. Toch is het soms lastig om écht van jezelf te houden. Veel mensen zijn onzeker, worden overmand door negatieve gedachten of zijn veel te kritisch op zichzelf. Daarom verzamelden we de beste tips voor een beetje broodnodige zelfliefde!
Wat is zelfliefde?
Van jezelf houden is een van de mooiste dingen die er zijn. Als je leert van jezelf te houden, ben je veel gelukkiger en kun je ook beter voor jezelf zorgen. Je vergelijkt jezelf niet meer continu met anderen en staat een stuk zelfverzekerder in het leven. Beter zelfs, je hebt je eigen tekortkomingen leren accepteren en durft zelfverzekerd beslissingen te nemen omdat ze goed zijn voor jou.
Zwelgen in onzekerheden
Veel mensen vinden het moeilijk om van zichzelf te houden. Ze focussen op hun imperfecties en denken dat ze hun leven honderdtachtig graden moeten draaien om waardevol te zijn. Of ze zwelgen in hun onzekerheden en zijn er een ster in om zichzelf naar beneden te praten. Natuurlijk doen we dat allemaal wel eens en het is ook goed om af en toe kritisch op jezelf te zijn. Maar wanneer negatieve gedachten de overhand nemen, verzink je in een neerwaartse spiraal waar het moeilijk uit te klimmen is.
Gedeukt zelfbeeld
Die negatieve gedachten vinden vaak hun oorsprong in de kindertijd. Diepgewortelde denkbeelden over onszelf worden daar gevormd en versterkt door latere gebeurtenissen in ons leven. Stel dat je als kind te horen kreeg dat je aanleg had om dik te worden. Of dat je zo verlegen was. Of dat je niet zo goed kon leren. Dan nestelen die opmerkingen zich vast in je onbewuste. Daar krijgen ze de kans om vrolijk verder te woekeren, telkens wanneer er iets gebeurt wat die opmerkingen bekrachtigt. Je gaat erin geloven en dat kan behoorlijk wat deuken en butsen in je zelfbeeld opleveren.
Focus op jezelf
Het is dus niet eenvoudig om van jezelf te houden. Sterker nog, het kan een langdurig proces zijn om op het punt te komen waarop je jezelf volkomen accepteert: of het nu om je lichaam, je overtuigingen of de beslissingen in je leven gaat. Bij sommige mensen gaat hun zelftwijfel zo ver dat ze nauwelijks alleen durven zijn. Ze zijn bang om zelf dingen te ondernemen en zoeken continu het gezelschap van anderen op. Niet alleen omdat dat gezellig is, maar vooral om zich te spiegelen en te vergelijken.
Zo’n afhankelijkheid kan je gevoel van zelfwaarde ernstig ondermijnen. De belangrijkste les in het leven? Je prettig voelen in je eigen gezelschap. Zonder je te focussen op anderen.
De basisprincipes van zelfliefde
Voel je dat je moeite hebt om van jezelf te houden? En om je foutjes en misstappen te accepteren? Maak je niet druk, dat hebben we allemaal wel eens. Maar als je je gevoel voor eigenwaarde wil versterken, zijn er zeker dingen die je kunt doen. Goed naar jezelf luisteren, bijvoorbeeld. En jezelf bewust worden van de kracht in jezelf.
Hoe je dat doet? We hebben wat receptjes voor zelfliefde voor je op een rijtje gezet. Revolutionair? Niet echt. Slim, simpel en doeltreffend? Jazeker!
1: Stop met vergelijken
In een competitieve wereld is het niet gek dat we ons continu vergelijken met anderen. Zeker wanneer die wereld vergeven is van sociale media, waar we met het ene na het andere succesverhaal om de oren worden geslagen. Erg realistisch gaan we daar niet mee om. Zo zijn we doorgaans geneigd onze opvallendste ‘fouten’ te vergelijken met de opvallendste ‘successen’ van de ander. Dan ga je geheid onderuit, natuurlijk.
Verder laten we ons maar al te snel verblinden door de opgeklopte en gefilterde verhalen die op Instagram voorbijkomen. Word je daar niet ontzettend moe van? Ja, toch? Probeer je daarom te realiseren dat je zélf een verhaal te schrijven hebt. Besef dat het onmogelijk is om jouw leven met dat van een ander te vergelijken en steek al die overgebleven energie in het bouwen en voeden van jouw pad. Voel je hoe bevrijdend dat is?
2: Maak fouten
Uiteraard hoef je geen ezel te zijn die zich tig keer aan dezelfde steen stoot. Maar een beetje relativeringsvermogen wanneer er iets faliekant fout gaat mag wel. Het is een dooddoener, maar echt: niemand is perfect. Tegelijkertijd voel je de druk om te presteren steeds sterker naarmate je ouder wordt. Het is moeilijk je aan die druk te ontworstelen, zeker wanneer er iets misgaat. Wanneer je planning in de soep loopt, wanneer je iets onhandigs zegt tijdens een vergadering of wanneer een project of een opdracht mislukt.
Probeer die fouten tóch te zien als leermomenten. Kansen om te groeien en jezelf te leren begrijpen. Leg dat zeurende stemmetje in je hoofd het zwijgen op en neem jezelf eens wat minder serieus. Want zeg nou zelf, wat voelt beter: in elkaar krimpen wanneer je een foutje maakt of er keihard en onbedaarlijk om lachen?
3: Kijk naar je vriendschappen
Voel je je goed bij de mensen om je heen? Geven ze je energie en maken ze je blij? Of zuigen ze je leeg waardoor je je na elke ontmoeting rot voelt? Je hoeveelheid energie is beperkt en het is aan jou om het te beschermen. Je hebt er niks aan om tijd te steken in mensen bij wie je je niet fijn voelt.
Natuurlijk, als een vriend problemen heeft en daardoor veel over zichzelf praat, is dat begrijpelijk. Het wordt anders wanneer je merkt dat de balans compleet uit het lood is geslagen. En wanneer jullie er niet over kunnen praten of dingen kunnen veranderen. Voel je dus niet schuldig als je een vriendschap op een laag pitje zet omdat je er zelf niets meer uithaalt. Omring jezelf in plaats daarvan met mensen die jou ook de moeite waard vinden. Ook dat is zelfliefde.
4: Accepteer wat je niet kan veranderen
Klinkt als een AA-meeting, maar stiekem is het een goeie. Het is namelijk supermakkelijk om je goed te voelen over de dingen waar je tevreden mee bent. Daarentegen is het minder eenvoudig om je foutjes, tekortkomingen en misstappen te omarmen. Dat betekent heus niet dat je van al je foutjes moet houden. Het is echt niet nodig om voor elk deeltje van jezelf in vuur en vlam te staan. Maar je moet ze wel proberen te accepteren voor wat ze zijn.
Heb je bijvoorbeeld moeite met grote groepen mensen? Maak je niet druk, maar zeg tegen jezelf: ‘Het is prima, ik mag best nerveus zijn tijdens een vergadering. Zo voel ik me nu eenmaal, het is niet het eind van de wereld.’ De wereld is vol kritiek, er is geen reden om jouw zelfkritiek op die hardvochtige hoop te gooien. Wees mild voor jezelf.
5: Vertrouw op jezelf
Sta jezelf toe alles te voelen. Omarm je pijn, je plezier en je angsten en stel vooral geen grenzen aan je gevoelens. Die emoties zullen je helpen om jezelf te begrijpen.
We twijfelen zo vaak aan onszelf en aan ons vermogen om het juiste te doen. Terwijl we diep in ons hart best weten welk pad we het beste in kunnen slaan. Je kent jezelf beter dan wie dan ook, handel er dan ook naar. Durf naar jezelf te luisteren en op jezelf te vertrouwen.
Dansen, schrijven en masturberen
Dat klinkt natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar hoe ziet zo’n potje zelfliefde er in de praktijk uit? Wat kun je doen om de liefde voor jezelf aan te zwengelen en jezelf een beetje te verwennen? Zeker, you’re worth it: maar zolang het bij mooie woorden blijft, kom je nog niet ver. Daden willen we zien. Daarom verzamelden we de fijnste en verrassendste tips om je zelfliefde een flinke boost te geven!
1: Dansen
Pre-corona danste je er misschien wel op los op feestjes of in de club. Voelde lekker, toch? Dat is niet zo gek, want door dansen komt er endorfine vrij in je lichaam. Deze gelukshormoontjes geven je een vrij, vrolijk en gelukkig gevoel. Ze zorgen er ook voor dat je tijdens het dansen alle negatieve gevoelens los kunt laten. En dat je contact maakt met je diepste zelf.
Zet dus je favoriete muziek aan en waag een dansje in je woonkamer. Doe je ogen dicht en maak je geen zorgen over hoe je eruitziet. Sterker nog, beweeg je eens zo gek en vrij mogelijk en vergeet daarbij niet de longen uit je lijf te zingen. Op die manier doorbreek je de dagelijkse sleur in je leven, waardoor je je weer helemaal opgepept voelt.
2: Schrijven en schilderen
Probeer dagelijks de schoonheid om je heen te zien. Schrijf je bevindingen op in een notitieboekje en oefen jezelf in dankbaarheid. Dankbaarheid geeft je niet alleen een nieuw perspectief, het helpt je ook om jezelf blijer en positiever te voelen. In het notitieboekje kun je ook je gedachten en gevoelens op een rijtje zetten. Zo kun je later teruglezen hoe je je voelde en hoe je met bepaalde situaties om bent gegaan.
Een liefdesbrief aan jezelf? Ook een mooie manier om jezelf eens positief te bekijken. Schrijf over de dingen die je blij maken en geef jezelf een kleine peptalk als dat nodig is. Of noteer aan het eind van elke week vijf dingen waarvoor je jezelf dankbaar bent om zo je relatie met jezelf liefdevoller te maken. Ben je geen schrijver? Maak dan een schilderij en ga los met gedurfde kleuren en streken. Waar het om gaat, is dat je jezelf rechtstreeks vanuit je hart durft te uiten.
3: Trakteer jezelf mee op een date!
Het ziet er misschien sneu uit, een mens alleen aan een restauranttafeltje of in een bioscoopstoel, maar wie zegt dat deze eenling eenzaam is? Misschien heeft hij wel het ei van Columbus gevonden! Solo-daten draait namelijk over quality time met jezelf. Om iets leuks doen, speciaal voor jou.
Het is een van de sterkste uitingen van zelfliefde. Door iets speciaals met jezelf te doen, iets wat je normaal gesproken alleen met iemand anders zou doen, geef je jezelf de liefde en aandacht die je normaal aan iemand anders zou geven. Trakteer jezelf op een brownie in je favoriete lunchcafé of ga eens een dagje in je uppie naar de sauna. Wedden dat je helemaal opgekikkerd terugkomt?
4: Verwen je lichaam
Als we willen leren om van onszelf te houden, moeten we voldoende tijd en aandacht aan ons lichaam besteden. We denken wel dat alles tussen de oren plaatsvindt, maar zonder ons lijf zijn we natuurlijk nergens. Los van bewegen, dansen en sporten is het daarom ook belangrijk dat we ons lichaam af en toe rust gunnen.
Geef jezelf dagelijks een half uurtje om volledig tot jezelf te komen. Ruk je eventjes los van de drukte en de chaos en relax. Ga bijvoorbeeld lekker in een bubbelbad zitten, geef jezelf een massage of ga op een kleedje in de zon zitten mediteren. Maak je niet druk om alles wat nog moet gebeuren, maar focus je helemaal op jezelf en op het moment.
5: Mindful masturberen
In het verlengde van meer aandacht voor je lichaam ligt natuurlijk de ultieme vorm van zelfliefde: soloseks. Zeker wanneer je gaat voor een meditatieve masturbatiesessie zul je merken dat masturberen je dichter bij jezelf brengt. Daarnaast maakt mindful vingeren je orgasmes een stuk krachtiger.
Klaar voor intense soloseks? Waarbij je dieper in contact staat met jezelf? Zorg dan eerst goed voor jezelf en je omgeving. Zet wat geurkaarsjes neer, laat sensuele muziek de ruimte vullen en vlij jezelf neer op zachte kussens. En vergeet vooral de spannende speeltjes niet. Met het juiste seksspeeltje foezel je jezelf naar Nirwana!
Probeer bijvoorbeeld eens de Satisfyer Pro of de zwartgouden Womanizer. Lief zijn voor jezelf betekent ook dat je soms een cadeautje hebt verdiend, toch?
Meer weten over mindful masturberen? Check ons artikel hier!
Wees lief voor jezelf!
Tot slot. Zelfliefde betekent niet dat je van alles van jezelf moet houden. Het betekent wel dat je jezelf doorziet en accepteert wat je niet kunt veranderen. Zodat je vervolgens zelfverzekerd beslissingen kunt nemen omdat ze goed zijn voor jou. Niet per se voor een ander.
Zelfliefde betekent ook dat je lief bent voor jezelf. Dat je je bewust bent van je eigenwaarde en het beste nastreeft voor jezelf, zonder daarbij anderen tekort te doen. Natuurlijk gaat dat niet altijd even makkelijk. Maar wanneer je af en toe stilstaat bij hoe ver je gekomen bent, en je jezelf daar een schouderklopje voor durft te geven, ben je al een heel eind.
Reageer of stel een vraag
3 reacties
januari 24, 2022 12:31 pm
fijn om te lezen dat ik op het goede pad ben, dank.
januari 27, 2022 1:45 pm
Hi Carmen,
Bedankt voor je reactie! Je bent dus goed bezig, dat vinden we geweldig om te horen!
mei 10, 2022 11:06 am
ik ben 72 net weduwe geworden, ik masturbeer dagelijks 3 tot 4 maal maar het brengt me geen rust, ik wil meer genieten van mezelf vat nu