Minder dates en seks door corona. Hoe komt dat?
Nog even en we zitten al een jaar met corona opgescheept. Een jaar waarin we ons seksleven zagen inzakken dan wel opleven. Lockdowns, thuiswerken en geen etentjes of kroegavonden. Het kan niet anders of ons seksleven wordt erdoor beïnvloed. Dat blijkt ook uit verschillende onderzoeken. Vooral jonge singles hebben het seksueel gezien zwaar. Hoe dat precies komt en wat je eraan doet lees je hier!
Stress en seks: geen goeie combi
Hoe ellendig een lockdown ook is, je zou het als een kans kunnen zien om je uitgebluste seksleven nieuw leven in te blazen. Dat was de verwachting ook, tijdens die eerste lockdown in maart 2020. Toch blijkt uit een nog lopend onderzoek van de Universiteit Maastricht en de Universiteit Leuven dat veel stelletjes juist minder seks hebben door corona.
Van stress naar seks?
De redenen? Die liggen voor de hand, met toegenomen stress als eerste usual suspect. Mensen maken zich zorgen over hun werk, naasten en gezondheid. Niemand weet hoe de crisis zich ontvouwt, niemand weet hoe lang dit nog gaat duren. Zo’n wankelend toekomstperspectief zorgt voor stress en stress heeft invloed op de balans van je hormoonhuishouding. Stress onderdrukt testosteron, een hormoon dat bij zowel vrouwen als mannen voor verhoogde lustgevoelens zorgt. Als je in de rats zit, sta je dus doorgaans niet te springen om een onbezorgd potje seks. Dan heb je wel wat anders aan je hoofd.
Op elkaars lip
Daarnaast zetten veranderende verhoudingen relaties soms op scherp. Opeens zit je de hele dag door op elkaars lip, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Je hebt elkaar minder te vertellen, irritaties stapelen zich op en het verlangen verdwijnt omdat je elkaar toch op elk moment van de dag kunt zien. In een verwassen trainingspak of een vormeloze onesie, inderdaad. Sexy? Niet bepaald. Lust heeft tenslotte zuurstof en een heel klein beetje mysterie nodig.
”Opeens zit je de hele dag door op elkaars lip, van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat.”
En wat dacht je van die neiging om in stressvolle tijden zakken chips en flessen wijn open te trekken? Daar zit je dan, met een paar kilo extra op de bank. Resultaat? Een slecht gevoel over jezelf en minder zin in seks.
Jengelende kinderen
Hadden we onze continu aanwezige kinderen al aangestipt? Met bijkomend gejengel en het unieke talent om op de meest onhandige momenten binnen te komen banjeren? Mood killers, dat zijn het. En waar we normaal gesproken nog een uitlaatklep buiten ons werk en ons gezin hebben, is dat nu allemaal weggevallen. We kunnen niet naar de kroeg, een feestje vieren met vrienden of even ontladen en tot rust komen in de sauna. We zijn tot elkaar veroordeeld en hoewel dat heel mooie, waardevolle momenten op kan leveren, is het ook vaak behoorlijk zwaar. En killing voor je seksleven, dus.
Jongeren hebben minder seks
Ook het seksleven van jongeren ligt onder een vergrootglas. Maar staat seks door alle coronamaatregelen ook bij hen op een laag pitje? Jazeker, blijkt uit onderzoek van de Rutgers Stichting en Soa Aids Nederland. Ruim vierduizend jongeren van zestien tot twintig jaar deden mee aan het onderzoek, dat van 11 december 2020 tot en met 4 januari 2021 werd gehouden. Ook zo’n duizend jongeren tussen de 21 en de 25 jaar vulden de vragenlijsten via sociale media in.
Lockdown-effect
Op zich is het logisch. Jongeren ontmoeten elkaar op school, via hun vrienden en tijdens het stappen: allemaal dingen die door de lockdowns en de coronamaatregelen minder vanzelfsprekend zijn geworden. Als je niemand tegenkomt, valt er ook weinig te sjansen.
Dat blijkt ook uit de cijfers. Zo daalde het aantal datende jongeren van 51 procent voor de coronacrisis naar een schamele 21 procent tijdens de tweede lockdown. Tijdens de zomer was er een kleine opleving, maar nog steeds lag het percentage datende jongeren met 33 procent beduidend lager dan pre-corona. En waar 67 procent van de singles voor corona recent seks had gehad, was dat cijfer tijdens de lockdown gedaald naar 52 procent.
Opvallend? Dat zes op de tien aangaf gevreeën te hebben met een seksmaatje: iemand met wie je wel het bed deelt, maar geen relatie hebt. Voor corona was dat nog maar 28 procent.
Datingapps
Tja, als je je potentiële luver niet meer in real life kunt ontmoeten, ga je maar online. Zou je denken. Toch is het gebruik van datingapps niet duizelingwekkend toegenomen tijdens de coronacrisis. Misschien ook wel logisch: uit angst voor besmetting en verspreiding van het virus, ben je waarschijnlijk minder snel geneigd lichaamssappen uit te wisselen met een vreemde. Hoe spannend of sexy diegene ook is, veel mensen trekken zich toch terug in hun eigen vertrouwde bubbel.
”Het gebruik van datingapps is niet duizelingwekkend toegenomen.”
Wel ontmoetten jongeren hun dates tijdens de tweede lockdown ietsje vaker via zo’n app dan voor corona: respectievelijk met 26 tegen 15 procent. Sloegen de jongeren dan meer aan het online experimenteren? Bijvoorbeeld door het uitwisselen van sexy foto’s en video’s? Nee, ook sexting is door corona niet in de lift komen te zitten. Voor de crisis verstuurde 33 procent van de jongeren wel eens een seksplaatje, maar tijdens de twee lockdowns daalde dit aantal naar 25 procent.
Seksuele ontwikkeling
Weinig seks en weinig daten, dus. En dat is zorgwekkend, vinden de onderzoekers. Jongeren worstelen niet alleen met de beperking van sociale contacten, maar ook met een stagnerend liefdesleven. En dat belemmert hun relationele en seksuele ontwikkeling.
Juist voor jongeren is het ontdekken van seks en liefde namelijk cruciaal. Je bent in de bloei van je leven, maar zit noodgedwongen thuis een beetje te appen, te gamen en jezelf heel erg eenzaam te voelen. Waar de generaties voor jou vrolijk konden losbollen en zorgeloos de kans kregen zichzelf en anderen te ontdekken, zit jij nu al maandenlang te Netflixen.
Badinerend doen over verwende jongeren die niets gewend zijn is dan ook echt passe. De coronamaatregelen hebben een negatieve invloed op hun ontwikkeling, of die nu relationeel, emotioneel of seksueel is. En dat ze minder daten, minder seks hebben en minder relaties aan kunnen gaan, zal ongetwijfeld een behoorlijke klap geven op een hele generatie. Die Summer of Love waar optimisten onder ons al maanden naartoe leven? Die kan serieus niet snel genoeg aanbreken.
Bloeiend coronaseksleven
Ondertussen zijn we er nog niet natuurlijk. Terwijl we nog vastgeklonken zitten aan huis en haard, is het zaak dat we er tóch wat van maken. Ook tussen de lakens. Daarom een paar tips voor een bloeiend coronaseksleven!
1. Maak gebruik van de extra tijd die je hebt. Veel stelletjes zijn in een voorspelbare seksroutine beland, waarbij ze elk standje in een in beton gegoten volgorde afwerken. Gegarandeerd succes, maar ook dodelijk saai. Probeer elkaar dus te verrassen en durf te experimenteren met spannende seks of nieuwe seksspeeltjes.
2. Stel jezelf open voor seksuele prikkels. Zin in seks heb je meestal niet zomaar, dat moet gestimuleerd worden. Wijs dat niet af, maar stel jezelf open voor de gedachte aan vaker en avontuurlijker seks. Al was het maar om even spanning te ontladen. Je merkt dan al snel dat het stiekem best goed voelt.
3. Vergeet de intimiteit niet. Het klinkt paradoxaal, maar dat je de hele tijd op elkaars lip zit, betekent niet dat je emotioneel bij elkaar betrokken bent. Integendeel, veel partners gaan zich aan elkaars nabijheid ergeren en ontwijken elkaar. Door elkaar tijd en aandacht te geven, groeit de intimiteit en ook de zin in seks.
4. Weinig romantisch, wel effectief: vergeet spontane seks. Natuurlijk, spontane lust die uitmondt in een stevige vrijpartij is fantastisch, maar ook weinig realistisch als je al jaren samen bent. Maak dus tijd vrij voor seks. Plan het in je agenda en doe er verder niet te moeilijk over. Maak er wat spannends van. Koop een nieuwe sextoy en geniet!
5. Denk aan het naspel. Seks is een moment van intens samenzijn, daarom is het zo vreemd dat veel mensen zich daarna omdraaien en in slaap vallen of met hun telefoon gaan zitten spelen. Als je je relatie wilt verdiepen, is het veel beter om de kwetsbaarheid van het moment te gebruiken om samen na te genieten en een beetje te kletsen en te knuffelen.
Single en huidhonger
Als single ben je altijd al afhankelijker van sociale contacten buiten je eigen bubbel, maar in tijden van ‘social distancing’ gaan er soms dagen voorbij zonder dat je iemand spreekt of aanraakt. Online zijn er eindeloos veel mogelijkheden, maar écht contact vindt niet vanachter een scherm plaats. Daar zijn we dankzij deze crisis wel achter.
De oplossing? Die is even lastig als vanzelfsprekend. Probeer, binnen de grenzen van de maatregelen, toch op de een of andere manier anderen te blijven ontmoeten. Stap over je schroom heen, durf toenadering te zoeken en ben niet bang om verliefd te worden. Het is niet raar dat je je soms eenzaam en alleen voelt. Zelden was een woord zo treffend voor de bizarre tijd waarin we leven als huidhonger. Laat dat gevoel toe en probeer het te delen met anderen, die misschien in hetzelfde schuitje zitten als jij.
Single fun
Verder staat je natuurlijk niets in de weg om je soloseksleven wat op te peppen met een seksspeeltje. Met jezelf spelen kan ontzettend bevredigend zijn, zeker wanneer de coronastress de overhand neemt en je snakt naar wat ontlading. Want wat lucht er meer op dan een goed orgasme? In onze webshop vind je honderden toys om fijn met jezelf onder de lakens te duiken.
En blijf reikhalzend uitkijken naar die Summer of Love, die er écht ooit gaat komen!
Reageer of stel een vraag
0 reacties