Hoe overleef ik kerst zonder geliefde?

kerst alleen

Het kerstideaal van onze westerse maatschappij is gericht op koppels en hechte families. Je begeeft je in een warme kring met je geliefde en (schoon)familie. Twee kerstdagen lang staan saamhorigheid en naastenliefde (en overvloedig eten) centraal. Voor de meesten van ons één van de fijnste momenten van het jaar. Anderen kijken er tegenop. Vooral singles en mensen met een slechte familieband voelen zich niet op hun gemak of zelfs eenzaam. Tijd voor verandering!

Het psychologische gewicht van kerst

We plannen het ruim van te voren in, kijken er naar uit, werken er naartoe en sparen ervoor: Kerstmis. Elk jaar cirkelen talloze families zich rond de kerstboom en genieten zij twee dagen lang van de lekkerste gerechten. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Een feest dat mensen samenbrengt. In essentie zeer waardevolle dagen in deze alsmaar individualiserende maatschappij. Maar wat als je weinig familie of geen geliefde hebt om mee samen te zijn?

“Kerst is het feest van samenzijn, maar wat als je niemand hebt om samen te zijn?”

Je hoeft niet minder gelukkig te zijn als je minder mensen om je heen hebt, al zegt en uit de maatschappij vaak het tegenovergestelde. Van jongs af aan zie en hoor je overal dat kerst gezellig is en leuk moet zijn. Veel sfeerverlichting, decoratie, familie, vrienden en niet te vergeten een partner (en het liefst ook nog een hond). Het is dusdanig geromantiseerd dat mensen die hier niet aan voldoen, zich anders voelen dan de massa. Het gevaar hiervan is dat een gevoel van gemis kan overheersen; juist op die momenten wanneer veel mensen samen zijn. Het gewicht van kerst kan dan zwaar op je schouders voelen. Gelukkig bestaan er talloze manieren om jou allesbehalve alleen te laten voelen tijdens Kertmis.

Lees ook: Onze kerstboodschap aan jou 🎄

Waarom single zijn niet erg is

Met single zijn an sich is niets mis, terwijl de generatie van onze ouders en grootouders dit bij het leven vinden horen. Als alleenstaande krijg je – vooral tijdens kerst – ongetwijfeld vaak dezelfde soort vragen te horen in de trend van ‘heb je al een partner?’. Deze vragen zijn niet gek als je je bedenkt dat je als vrouw tientallen jaren geleden minder kansen had en minder verdiende. Nu kan iedereen prima voor zichzelf zorgen. Sterker nog, single zijn kent zelfs voordelen.

Singles….

 • voelen zich vrijer
 • hebben een lager BMI
 • zijn positiever en ontwikkelen zichzelf meer
 • hebben een groter sociaal netwerk
 • hebben een beter seksleven
 • zijn minder materialistisch

Lees ook: Ontmoet onze singles Suzanne (25) en Denise (29)

Kerst zonder partner: tijd voor zelfliefde

Iedere single die dit artikel leest kent een andere oorzaak om kerst zonder geliefde te vieren: misschien ben jij je partner verloren, ben je altijd al single geweest of moet je vriend(in) werken tijdens kerst. Hoe je het ook wendt of keert: het traditioneel vieren van de kerstdagen zonder geliefde is lastig. Geen reden tot treurigheid: je kunt uitstekend kerst alleen op een leuke manier door komen. Overtuig je familieleden dat er niets mis is met single zijn of keer je af van de kerstheisa en bewandel je eigen pad.

“Iedere single die dit artikel leest kent een andere oorzaak om kerst zonder geliefde te vieren.”

In plaats van kerst te besteden aan naastenliefde kan je ook voor het tegenovergestelde kiezen: zelfliefde. Jezelf een gevoel van waardigheid, waardering en liefde geven is minstens zo belangrijk. Bouw je slaapkamer om tot het fijnste plekje van je huis, draai je lievelingsmuziek, trek een spannend lingeriesetje aan en ontdek je lichaam als nooit tevoren.

kerst zonder geliefde

Creëer je eigen kersttradities

Kerst zonder geliefde in de traditionele vorm vieren is voor velen moeilijk. Je proberen minder te laten leiden door de maatschappelijke druk biedt verlichting, maar er is nog een plan B: je eigen kersttradities creëren! Want waarom zou je een traditioneel kerstfeest vieren als jij je daar niet fijn bij voelt? Er zijn talloze opties voor activiteiten om met kerst te doen. Wellicht niet tijdens de kerstdagen zelf, maar wel rondom het feest. Hierbij een aantal tips:

 • Organiseer een kerstdiner met een paar goede vrienden
 • Verstuur kaarten of organiseer iets voor eenzame ouderen
 • Kook voor mensen die weinig te besteden hebben
 • Stel aan je familie voor om kerst anders te vieren (organiseer een spel, anders eten etc.)
 • Trek je terug en vind je innerlijke rust door meditatie
 • Pak die ene hobby op die je door tijdgebrek laat liggen (piano spelen, schilderen etc.)
 • Besteed een dag aan zelfliefde en ontdek je lichaam met sextoys

Schroom vooral niet om een aantal weken van te voren je eigen bezigheden in te plannen voor kerst. Zo sta je niet te lang stil bij het feit dat er geen geliefde aan je zijde staat. Wie weet vind je jouw manier van kerst vieren zó leuk dat je niet meer anders wil!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

Joost
december 20, 2020 9:26 am

Benweduwnaar woon alleen heb geen relatie hou van knuffelen joost

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?