Dit zijn de voor- en nadelen van dating apps
Dating apps zijn niet meer weg te denken als je tegenwoordig op zoek bent naar een relatie of casual seks. Er zijn wereldwijd meer dan 300 miljoen geregistreerde gebruikers op platforms wereldwijd. In Nederland gebruikt één derde van de 2,7 miljoen vrijgezellen wel eens een dating app. Dit soort apps zijn natuurlijk super handig, want hiermee heb je opeens de beschikking over een enorm aanbod vrijgezellen bij jou in de buurt. Maar wanneer is veel keus téveel keus? Wij nemen de voor- en nadelen van dating apps onder de loep.
De voordelen van dating apps
De keuze is reuze
Bumble, Happn, Lexa, Her, Grindr, Inner Circle en natuurlijk de grootste en bekendste van allemaal: Tinder. Zomaar een paar apps die je in Nederland kunt gebruiken om iemand te vinden die bij jou past. De verschillende apps spreken vaak een (iets) andere doelgroep aan. Zo is Bumble er op ingericht dat vrouwen de eerste stap moeten maken en is Her helemaal voor vrouwen die een andere vrouw zoeken voor een relatie of casual seks. Het is natuurlijk een groot voordeel dat je zomaar een app kunt downloaden en in een handomdraai een potentiële partner kunt vinden. Vooral op Tinder is het aanbod vrijgezellen enorm.
Dating apps zijn makkelijk en snel te gebruiken
Ben je een paar dagen in een andere stad en wil je snel contact leggen met iemand voor een fijne nacht? De kans is groter dat je diegene op Tinder vindt dan in de kroeg. Natuurlijk is het mogelijk om iemand op te pikken in de kroeg, maar op Tinder vind je misschien wel tien anderen die allemaal hetzelfde willen als jij. Je hoeft er minder moeite voor te doen en je hoeft niet eens de deur uit om het eerste contact te leggen.
Lees ook: De beste apps en websites voor swingers
Nadelen van dating apps
Natuurlijk zijn er heel veel voorbeelden van stellen die elkaar hebben leren kennen op dating apps en nu het leven leiden dat jij ook graag wilt: met een fijne relatie, misschien zelfs getrouwd of met een kind. Maar geloof ons: er kleven ook heel veel nadelen aan de apps. Minder zelfvertrouwen, stress en sneller een relatie verbreken zijn er een paar van.
Teveel keuze
Omdat er ontzettend veel vrijgezellen zijn en veel keuze is op de verschillende apps, ontstaat er niet alleen keuzestress, maar zijn mensen ook minder snel geneigd om de problemen in hun relatie op te lossen. Wordt het even lastig, dan kap je gewoon met diegene en ga je zo hup, door naar de volgende. Terwijl jullie misschien echt wel een goede match zijn en jullie prima door de problemen heen hadden kunnen werken. Dit is een echt ding: uit onderzoek van Stanford University, geanalyseerd door professor Aditi Paul, blijkt dat stellen die elkaar in het gewone leven hebben ontmoet vier keer meer kans hebben om samen te blijven dan mensen die elkaar online hebben ontmoet.
Het zorgt voor stress
Daten kan sowieso al stressvol zijn, maar via een dating app is dat helemaal zijn. Dit komt door verschillende factoren:
- Het is competitief. Jij en miljoenen anderen gebruiken de app in de hoop op liefde of een leuke klik. Het kan overweldigend voelen, al die competitie. Want er is namelijk altijd wel iemand die knapper is, sneller reageert of wel blootfoto’s wil sturen naar jouw match.
- Uiterlijk is (heel) belangrijk op dating apps. Het eerste wat je ziet is de foto van je potentiële date. Je beslist dus op basis van die foto of hij of zij een match voor je kan zijn. Veel vrouwen voelen de druk om een perfecte profielfoto te maken of om er überhaupt ‘perfect’ uit te zien: wat dat ook mag zijn. De druk om er in jouw ogen perfect uit te zien voor anderen lijdt tot stress en verminderd zelfvertrouwen.
- Angst om afgewezen te worden. Dit is een reële angst, want op dating apps word je nou eenmaal vaak afgewezen. Al die afwijzingen blijven zich opstapelen. Dat lijkt misschien in eerste instantie niet zo erg, omdat het niet face-to-face is, maar dat blijkt voor je stresslevels niet veel uit te maken. Het zorgt bij veel mensen voor minder zelfvertrouwen. Ook ghosten – waarbij iemand van het één op het andere moment niks meer van zich laat horen, zonder reden te geven waarom – kan er voor zorgen dat je je eenzaam voelt en minder voldoening haalt uit het leven.
Dating apps: ze kosten veel te veel tijd
Het lijkt zo leuk: even een tijdje heen en weer swipen om te zien of er een leuk iemand tussen alle vrijgezellen zit. Maar zoals vrijwel al het entertainment tegenwoordig zijn dating apps gemaakt om je zo lang mogelijk te laten swipen en zo vaak mogelijk terug te komen. Voor je het weet is er een hele avond voorbij en is het tijd om naar bed te gaan, zonder datgene wat je normaal doet voor je ontspanning te hebben gedaan. Dit kan je een onvoldaan gevoel geven: een hele avond swipen en chatten is niet bevorderlijk voor je rust.
Gezond omgaan met dating apps
Als je graag gebruik wilt blijven maken van dating apps, maar wel op een gezonde manier, dan hebben we een paar tips voor je:
- Stel grenzen. Bijvoorbeeld hoeveel tijd je op een app wilt doorbrengen, maar ook met hoeveel mensen je tegelijk wilt chatten, met hoeveel mensen je casual wilt daten en vooral: wat je acceptabel gedrag vind van een ander. Accepteer geen gedrag dat je in het echte leven ook niet van een partner, vriendin of familielid zou accepteren.
- Wees realistisch. Misschien kom je op de eerste dag op de app al iemand tegen die je leuk vindt, maar het kan ook langer duren. Een echte connectie maak je toch vooral als je elkaar in het echt ziet of spreekt en ja: dat kan tegenvallen. Ook later kan blijken dat hoewel jullie eerst een enorme aantrekkingskracht hadden, jullie toch niet bij elkaar blijken te passen.
- Onthoud wat belangrijk is voor jou. Mensen zijn geneigd om voor minder te settelen omdat ze heel graag een partner willen vinden. Blijf in gedachten houden én communiceren wat je belangrijk vindt: het is wel zo prettig als een potentiële partner bij jou past. In een goede relatie hebben partners veelal dezelfde normen en waarden.
Reageer of stel een vraag
0 reacties