Elles (43). ‘Het lef om keuzes te maken brengt je verder’

elles portret freiheit fur die liebe

Als je geen risico’s neemt kom je nergens. Met die levensleus als leidraad baant de 43-jarige Elles haar weg door het leven. Op 23-jarige leeftijd werd ze moeder en liet haar ambities los. Ze studeerde niet verder, dacht niet goed om haar eigen lichaam en gunde zichzelf in eigen woorden ‘te weinig zelfliefde’. Ze merkte op dat ze niet lief kon zijn voor een ander, omdat ze niet lief voor haarzelf was. Het roer ging om en door een opeenvolging van moedige besluiten pakte ze de regie over haar leven volledig terug.

Prioriteit aan levensgeluk

Op haar 27e was Elles niet tevreden met haar lijf. Toen ze inmiddels voor de tweede keer moeder werd en met haar dochter -van toen tweeënhalf- in een pierenbadje zat, voelde ze dat het genoeg was. Ze besloot aan haar lichaam te werken, at gezonder en viel 35 kilo af.
Net wanneer ze weer opbloeit, verloor ze op 30-jarige leeftijd haar vader. Direct daarna werd haar moeder psychisch ziek, waardoor ze veel tijd met haar doorbracht. Na 3 jaar merkte Elles opnieuw dat ze zichzelf wegcijferde. Met pijn in haar hart besloot ze de zorg over te dragen en haar eigen leven weer prioriteit te geven.

Zelfliefde en ontspanning

Ze nam ontslag, schreef zich in bij een hogeschool en pakte haar hobby’s muziek en sporten weer op. ‘’Ik spreek een boel mensen die zich niet durven om te scholen of geen andere drastische beslissing durven te nemen. Maar als je geen risico’s neemt komt je nergens. Wat is het ergste dat kan gebeuren?’’, stelt Elles. Na haar studie vond ze een baan in de zorg waar ze nu – 11 jaar later – nog met plezier werkt. Daarnaast besteedt ze veel tijd aan zelfliefde, ontspanning en aan haar kinderen. Deze levensbalans is het vruchtbare resultaat van het lef om keuzes te maken.

‘Mijn geluk hangt niet van haarverf af’

Aangezien zelfliefde in de breedste zin van het woord een grote rol speelt in Elles’ leven, probeert ze haar kinderen de juiste handvatten te geven om daar goed mee om te gaan. ‘’Wat sociale media soms met mensen doen is hartverscheurend. Ik leer mijn kinderen van zichzelf te houden en te laten beseffen dat iedereen er mag zijn. In alle soorten en maten.’’

Ook zelf timmert ze op dat gebied aan de weg. Elles vertelt ons alsmaar meer in haar vrouwelijke kracht te staan. Zo verft ze haar haar niet meer en is ze lid van de ‘silver sisters’ community: een groep vrouwen die vroeg grijs worden. ‘’Toen ik besloot niet meer te verven merkte ik hoe snel mensen oordelen. Zelfs bekenden vroegen zich af waarom ik dat deed, vertelden dat ik een stuk ouder leek en vroegen wat mijn man ervan vond.’’ Toch zegt ze er zelf alleen maar zelfverzekerder van te zijn geworden. ‘’Mijn geluk hangt niet af van wat haarverf.’’

Tot slot, wat ziet Elles in haar eigen portretfoto?
Een blije, vrolijke, gelukkige, mooie, sterke vrouw die goed in het leven staat en lekker in haar vel zit.

Lees ook: Fabiënne Schriek (26). Taboebreker van beroep

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kom jij ons ook volgen?