No Bra Day: waarom zou je eigenlijk nog een bh dragen?

no bra day

Op 13 oktober vieren we No Bra Day! Een dag waarop we vrouwen aanmoedigen om de bh een dagje in de kast te laten en stil te staan bij de gevolgen van borstkanker. Maar waarom zouden we het bij een dagje laten? We zijn in de voor- en nadelen van bh’s gedoken en hebben tussendoor nog wat hardnekkige mythes doorgeprikt!

Behaloos door Covid

‘I don’t care if my breasts reach my belly button, I’m not wearing a bra anymore’. De uitspraken van actrice Gillian Anderson deden heel wat stof opwaaien, maar stiekem waren haar bh-grieven voor veel vrouwen ontzettend herkenbaar. De covidpandemie heeft onze aversie alleen maar extra verscherpt. Want voor wie zou je dat lapje stof en baleinen in hemelsnaam aantrekken als je op de bank of aan de keukentafel zit te tikken? En hoe prettig is het nu eigenlijk om achter een laptop te zitten terwijl een beugel je ribbenkast aan gort prikt?

Zwiepende borsten

Zo spoorde het virus vrouwen aan om de oude, vertrouwde bh langs de meetlat te leggen en guess what? Zo blij zijn we er helemaal niet mee. Uit onderzoek van Sainsburys blijkt dat bijna 46 procent van de vrouwen hun bh minstens eenmaal per week dumpt en dat bijna twee van de vijf vrouwen zich tot vier uur per dag oncomfortabel voelt dankzij hun ondergoed.

Covid is nog niet voorbij, maar de tijd dat we met zwiepende en schuddende borsten door het huis konden huppelen is dat wél. Langzaam maar zeker weten we de weg naar de kantoortuinen weer te vinden en dat betekent dat weer elke ochtend aan onze bustehouders staan te sjorren. Tenslotte is een bh een must als je er een beetje fatsoenlijk en representatief bij wil lopen. Toch?

Zouden we er goed aan doen om onze relatie met de bh scherper onder de loep te leggen?

Of zouden we er goed aan doen om onze relatie met de bh scherper onder de loep te leggen? Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een bh? En wat zijn de belangrijkste argumenten om dat knellende stukje stof vaker in de kast te laten liggen?

voordelen geen bh dragen

Drie mythes over de bh

Voordat we overgaan op de voor- en nadelen van bh’s, is het goed om eerst een paar hardnekkige mythes uit de weg te ruimen. Er circuleren er namelijk nogal wat, vaak gebaseerd op ongefundeerde aannames en misvattingen.

Mythe 1: Geen bh? Dan zakken je borsten als een plumpudding omlaag

Het lijkt zo logisch. Dankzij bh’s staan je borsten fier vooruit, dus zullen ze er ook wel voor zorgen dat ze niet gaan hangen. Tenslotte neemt een bh de zwaartekracht de wind uit de zeilen, al is het maar voor een paar uur per dag. Zo simpel is het echter niet. Er is nog steeds niet voldoende bewijs voor de stelling dat borsten gaan hangen zonder bh.

Andersom geldt hetzelfde. Een bh zorgt er niet voor dat je borsten vol en stevig blijven. Hoewel de Franse onderzoeker Jean-Denis Rouillon maar liefst vijftien jaar spendeerde aan de relatie tussen bh’s en hangende boezems, zijn de conclusies van zijn onderzoek omstreden. Nadat hij 330 vrouwen tussen de 15 en 35 al die tijd had gevolgd, concludeerde hij dat borstspieren zonder bh harder moesten werken en dat borsten daardoor steviger bleven. Zijn onderzoek was echter relatief klein, het is nooit gepubliceerd en er heeft nooit een peer review plaatsgevonden. Omstreden, dus.

Toch geloven veel mensen dat je het effect van de zwaartekracht kunt tegengaan met een bh. Helaas pindakaas, niets kan het natuurlijke verloop van je borsten stoppen. Ze zullen gaan hangen, dat is een simpele natuurwet waar weinig tot niets aan valt te doen. Of het nu door genetische aanleg, je gewicht, hormonale veranderingen door zwangerschappen of het natuurlijke verouderingsproces komt. Deal with it.

Mythe 2: Geen bh? Lager risico op borstkanker

Was het maar zo’n feest. Deze mythe is gebaseerd op het idee dat een bh invloed heeft op lymfedrainage, oftewel de manier waarop je lichaam gif- en afvalstoffen uit je lichaam verwijdert. Als je een probleem met je lymfedrainage hebt, kunnen deze stoffen in je bloedstroom terechtkomen en zo het risico op kanker vergroten.

Volgens het American Cancer Society valt er echter geen directe, wetenschappelijke link tussen bh’s en borstkanker te ontdekken. Ze benadrukken dat de mythe wellicht voortkomt uit het feit dat vrouwen met overgewicht vaker bh’s dragen, omdat ze meestal grotere borsten hebben, en vaker borstkanker krijgen. Overgewicht is namelijk een risicofactor voor borstkanker.

Mythe 3: Geen bh? Dan krijg je rugpijn

Veel vrouwen met aanzienlijke boobs zijn ervan overtuigd dat hun borsten rugpijn veroorzaken. Volgens de Women’s Health Research Institute of Northwestern University is de grootte van je borsten echter zelden de boosdoener. In plaats daarvan wordt rugpijn meestal veroorzaakt door een slecht passende bh, overgewicht, geblesseerde rugspieren, een verzwakte ruggengraat, een slechte of kromme houding of zwangerschap.

Het wel of niet dragen van een bh heeft dus verder weinig met rugpijn te maken. Het is wél zo dat een goed passende bh kan helpen om je houding te verbeteren en zo rugpijn te voorkomen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat vrouwen met grote borsten relatief vaak bh’s in een verkeerde maat dragen en zo rugklachten ontwikkelen.

Voordelen van een bh

Hoewel er vrouwen zijn die hun bh vrolijk aan de wilgen hangen, kunnen we het ons voorstellen als je je in het openbaar prettiger voelt met een bh om de borsten. Zeker als je een considerabele cupmaat hebt. Veel vrouwen met grote borsten zijn zich erg bewust van hun deinende boezem en dat valt te begrijpen. Voor hen kan het dus fijn zijn om een bh te dragen.

Meer dan anderhalve kilo

Het is dan ook niet niks. Als je een D-cup of meer hebt, kan een enkele borst meer dan anderhalve kilo wegen. De druk op je lichaam is dan groot, zeker op je nek, rug en schouders. Vrouwen met grote borsten hebben bovendien de neiging een beetje gebogen te lopen en te zitten, wat de druk op deze lichaamsdelen alleen maar versterkt. Logisch dat je je dames in zo’n geval wat ondersteuning gunt.

Helaas draagt zo’n tachtig procent van alle ladies draagt een verkeerde bh-maat, waarvan 70 procent zich in een te klein exemplaar hijst. Terwijl je je zoveel lichter, zelfverzekerder en vooral comfortabeler kunt voelen in een goed passende bh. Het is dus zeker geen overbodige luxe om jezelf een keertje in een lingeriewinkel te laten adviseren en opmeten.

Perfect passend exemplaar

Want hoewel een bh uiteindelijk niet voorkomt dat je borsten een enkeltje richting de enkels nemen, kan een perfect passend exemplaar er wél voor zorgen dat je gedurende dat proces een stukje lekkerder in je vel zit. Een tip: let erop dat het rugstuk breed en sterk is. Veel vrouwen denken dat het alleen gaat om de bandjes, maar juist het rugpand zorgt voor de broodnodige extra ondersteuning.

Ben je helemaal klaar met kantjes, frutsels en pijnlijke beugels? Dan zou je volgens borstspecialist Cassann Blake kunnen kiezen voor een goede sportbh. Schroom verder niet om gespecialiseerd advies te vragen, bijvoorbeeld bij een osteopaat, over eventuele rugpijn, je houding en de bh die je klachten het beste kunnen opvangen en verbeteren.

Nadelen van een bh

Zoals we al zeiden, kleven er in principe geen gezondheidsnadelen aan het wel of niet dragen van een bh. Maar aan het dragen van een slecht passende bh wél. Zelfs zozeer, dat er een link zou zijn tussen verkeerde pasvormen en borstverkleiningen. Een slecht passende bh kan namelijk bepaalde klachten versterken, waardoor vrouwen besluiten de gang naar de plastisch chirurg te maken. Alles draait dus om de fit.

Bh in bed slecht voor je nachtrust?

Er zijn ook studies die beweren dat het ’s nachts dragen van een bh je slaapcyclus zou verstoren. Het strakke kledingstuk zou je lichaamstemperatuur verhogen en je melatonineniveau verlagen. Resultaat? Een slechtere nachtrust. Deze studies zijn echter op kleine schaal uitgevoerd en er is meer onderzoek nodig, onder meer deelnemers en gedurende een langere periode, om de bevindingen verder te staven. Tegelijkertijd denk ik dat we allemaal zullen beamen dat een bh in bed geen ontspannen gevoel is. Laat ze ’s nachts maar lekker uit de kooi, zeggen wij!

Afgesneden bloedcirculatie

Het nadeel van de afgesneden bloedcirculatie ligt voor de hand. Je hebt het zelf vast al gemerkt, achter je laptop op de bank. Een bh is natuurlijk niets meer of minder dan een band om je bovenlijf die de boel pront en strak bij elkaar moet houden. Goed, een korset is erger, maar toch kan zo’n vastgesnoerde bh-band om je middenrif behoorlijk knellend aanvoelen. Erger nog, die band kan je bloedcirculatie afsnijden. Niet dat je nu direct als een negentiende-eeuwse korsetdrager een appelflauwte zult krijgen, maar het kan er wel voor zorgen dat je bloedvaten onder druk komen te staan. Zeker wanneer je, komt-ie weer, de verkeerde bh-maat draagt of met bh en al in bed stapt. Geen fijn gevoel en die continue druk is ook niet best voor je ribbenkast. Een slecht passende bh kan dan ook leiden tot pijn in je ribben en kortademigheid.

Goed, een korset is erger, maar toch kan zo’n vastgesnoerde bh-band om je middenrif behoorlijk knellend aanvoelen.

Daarom is het slim om jezelf af en toe eens goed te inspecteren als je je bh uitdoet. Ontdek je rode vlekken en lijnen? Dat zijn waarschuwingen van je lijf dat je bh te hard knelt. Het is misschien weinig charmant, maar het helpt om een paar keer per dag zachtjes met je borsten te schudden. Dat stimuleert je bloedsomloop weer.

Schurende huid

Voor je huid is het ook stukken beter om regelmatig een bra-break in te lassen. Je hebt minder last van zweet en bacteriën die in je bh blijven hangen en een gezonde bloeddoorstroming doet wonderen voor je huid.

Met een bh schuren je boobies bovendien de hele dag tegen kant, franjes en frutsels aan, wat niet per se bevorderlijk is voor een zijdezacht perzikhuidje. En vergeet de nipples niet: een van je gevoeligste lichaamsdelen, die zeker niet dag en nacht willen worden blootgesteld aan een knellende ‘brassiere’ vol tierelantijnen, thank you very much.

Paar tips: laat je bh zo vaak uit als maar kan, draag je bh nooit langer dan twaalf uur en zeker niet tijdens het slapen en investeer in de juiste cupmaat en pasvorm!

To bra or not to bra?

Dus, tja. To bra or not to bra, dat blijft toch een beetje de vraag. Gelukkig hoef je je als bra-lover geen zorgen te maken over gezondheidsnadelen. Die zijn er namelijk niet, als je een goeie bh koopt en er verstandig mee omgaat. En andersom geldt hetzelfde: er is niets mis met het niet dragen van een bh en je borsten zullen er niet plotsklaps centimeters van de laagte in schieten.

‘Een bh is een kledingstuk, geen medisch advies’, zoals Amanda Newman van de Jean Hailes Women’s Health Organisation zei en zo is het. Uiteindelijk blijft het dan ook een persoonlijke voorkeur of je een bh wil dragen of niet. Voel je je met een bh beter ondersteund en zekerder van jezelf? Doen! Laat je je dames liever vrij vliegen? Ook prima!

Bevrijdend gevoel

Kies voor waar jij je prettig bij voelt en maak je daarbij niet druk om wat de goegemeente denkt. Het blijft namelijk vreemd dat een behaloze borst nog steeds zoveel controverse oproept. Veel vrouwen schamen zich voor een deinende boezem, terwijl ze ondertussen kampen met pijntjes en ongemakken. Dat is natuurlijk ontzettend jammer. Laten we de bra-breaks met zijn allen een beetje vanzelfsprekender maken. Al is het maar als je languit op de bank ligt te zappen, in je tuin een boekje zit te lezen of even naar de supermarkt vliegt voor een vergeten pak melk of whatever.

Dat bevrijdende gevoel dat je ’s avonds hebt wanneer je je bh uittrekt? Dat is reden genoeg om je bh wat vaker aan de kant te gooien!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?