Maak kennis met het peri-orgasme

lachen bed peri-orgasme

Als jij aan het orgasme denkt, dan zijn ontlading, bevrediging en genot misschien woorden die als eerste bij je opkomen. Maar wat te denken van hallucinaties, niezen en extreme vermoeidheid? Is het jou wel eens opgevallen dat je steeds moet niezen tijdens of na het orgasme? Of dat jij huilt na het klaarkomen? Dan is het mogelijk dat jij de verschijnselen vertoont van een peri-orgasme.

Wat is het peri-orgasme

Het peri-orgasme (ook wel peri-orgasmische verschijnselen of peri-orgasmic phenomena in het Engels) is een side effect van het orgasme: een soort bijwerking. Onderzoek uit 2017, gepubliceerd in de Sexual Medicine Reviews journal onder de naam Did You Climax or Are You Just Laughing at Me?, toont aan dat er vele peri-orgasmische verschijnselen zijn. Het wordt ook wel beschreven als ‘ongebruikelijke fysieke of psychologische symptomen, die door sommige personen worden ervaren als onderdeel van het orgasme’. Omdat er zoveel verschillende symptomen zijn, is het niet duidelijk hoe ze voorkomen kunnen worden of wat je er aan kunt doen.

Ervaar jij deze peri-orgasme verschijnselen wel eens?

Onder peri-orgasme of peri-orgasmische verschijnselen vallen allerlei symptomen. Zo zou jij melancholische gevoelens kunnen ervaren, je heel zwak voelen, last hebben van gezichts- of oorpijn, toevallen kunnen hebben of je angstig kunnen voelen. Zowel lachen als huilen staat ook op de lijst. Net als hoofdpijn, die enkele seconden tot drie uur aan kan houden. De onderzoekers trekken dan ook de conclusie dat hun studie heeft uitgewezen dat er veel verschillende, regelmatig voorkomende reacties zijn op het orgasme en dat elk mens anders reageert.

Huilen na je orgasme

Huilen tijdens of na een orgasme wordt in het Engels ook wel beschreven als een crymax: een climax waarbij wordt gehuild. Een crymaxer op Reddit schrijft: “Het overkomt mij heel vaak dat ik moet huilen na een geweldig orgasme. Ik waarschuw mannen er nu maar voor!” De meeste mensen die huilen na het orgasme zijn niet verdrietig: het merendeel voelt zich juist geweldig. Huilen na het orgasme wordt ook wel als een symptoom van postcoïtale dysforie genoemd. De symptomen kunnen tot wel een uur na het orgasme voorkomen. Volgens onderzoekers komt dit vooral voor in stabiele relaties. Het tegenovergestelde – lachen na een orgasme – komt in zeldzame gevallen ook voor.

Depressieve gevoelens als onderdeel van een peri-orgasme

Het komt ook voor dat jij depressieve gevoelens voelt na jouw hoogtepunt. Het zou kunnen dat dat komt omdat jij in een emotionele situatie zit, zoals stress op het werk of als jij vrijt met een ex. Emily Nagasoki, auteur van Come as You Are: The Surprising New Science That Will Transform Your Sex Life, zegt: “Er zijn allerlei diep-emotionele orgasmes die voor depressieve gevoelens kunnen zorgen, of voor huilen na het orgasme. Zoals orgasmes die langdurig zijn opgebouwd, die werken als stressverlichter of orgasmes die kalmerend werken.”

Hallucinaties

Uit Turks onderzoek uit 2011 blijkt dat zo’n vijftig vrouwen met wie zij onderzoek deden, aangaven hallucinaties te beleven tijdens of na het orgasme. Driekwart van deze vrouwen zeiden dat ze een soort vlieg-gevoel ervoeren. Daarnaast noemden ze dat ze het gevoel hadden dat ze toetraden tot een cartooneske wereld, een déjà vu hadden of het gevoel hadden het lichaam te verlaten.

Ziek na je orgasme

Bij mannen komt het post-orgasm illness syndrome soms voor. Hieronder vallen verschillende dingen. Zo kan een man zich intens vermoeid voelen, abnormaal warm zijn of tijdelijk een griepgevoel hebben. Dit wordt veroorzaakt doordat het lichaam de proteïnen in het sperma per ongeluk ziet als indringers, waardoor het immuunsysteem reageert en de man zich ziek voelt.

Enorme vermoeiheid of zwakheid

Orgasmolepsy wordt het ook wel genoemd: de enorme vermoeidheid of zwakheid die jij kunt voelen na een hoogtepunt. Het werd al in 1928 voor het eerst vermeld. Meestal houden de symptomen maar kort aan: maximaal zo’n 30 seconden. Hierbij is het mogelijk dat jij de controle over je spieren helemaal verliest. Hoe dit precies komt is op dit moment nog niet duidelijk.

Niezen na het klaarkomen

Al sinds 1900 zijn er wetenschappelijke onderzoeken die het orgasme linken aan niezen. Dit schaart men onder het peri-orgasme. Tijdens het orgasme wordt een deel van het zenuwstelsel geactiveerd. Vervolgens wordt een ander deel – dat niezen veroorzaakt – ook geactiveerd.

Ervaar jij weleens peri-orgasmische verschijnselen?

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?