Wat doet een orgasme voor je gezondheid?

orgasme bloem

Hoewel seks niet per se hoeft te eindigen met een orgasme, is het voor veel mensen wel een heerlijke afsluiting. Een orgasme is niet alleen fijn om te beleven: het is ook gezond! Het hoogtepunt heeft verschillende voordelen, zowel fysiek als mentaal. 

Effecten van een orgasme op je mentale gesteldheid

Hormonen die zorgen voor een geluksgevoel

Als jij klaarkomt, dan komen er allerlei hormonen vrij. Bijvoorbeeld oxytocine: dit wordt ook wel het liefdes- of knuffelhormoon genoemd. Het geeft je een gevoel van liefde en verbondenheid en zorgt er bovendien voor dat jij je ontspant. Door de vrijgekomen oxytocine is het ook makkelijker om in slaap te vallen. Endorfine zorgt voor een intens geluksgevoel en werkt ondertussen ook pijnstillend. Heb jij last van bijvoorbeeld hoofdpijn? Dan zou een orgasme je kunnen helpen om hier vanaf te komen. We vertellen hier later meer over. Het hormoon dopamine komt ook vrij tijdens jouw hoogtepunt. Dit zorgt ervoor dat jij je goed voelt en werkt een beetje verslavend. Dit fijne gevoel wordt in het Engels ook wel beschreven als de afterglow: een warm en fuzzy gevoel. Onderzoekers van de Florida State University bestudeerden 214 pasgetrouwde stellen en kwamen er zo achter dat die gevoelens wel 48 uur aan kunnen houden. Zowel het gevoel van bevrediging als stimulatie wordt hierbij ervaren.

Wat gebeurt er met je hersenen tijdens een orgasme?

Onderzoekers doen al jaren onderzoek naar hersenactiviteit tijdens het orgasme. Zo worden er onder andere onderzoeken uitgevoerd waarbij men de proefpersonen te laat masturberen terwijl de hersenen worden bekeken in een PET- of MRI scan. “Tijdens je hoogtepunt neemt de bloedtoevoer in sommige delen van de hersenen af, dit blijkt uit onderzoek,” zegt klinisch psycholoog Daniel Sher. Onder andere de prefrontale cortex krijgt minder bloed. Dit is het hersengebied dat er voor zorgt dat jij controle en beheersing hebt. Het is ook verantwoordelijk voor sociaal gedrag. Bovendien ontspant de amygdala zich tijdens jouw orgasme. Dit is een hersenkern die herinneringen en emotionele gebeurtenissen vormt. Bij vrouwen kan het ontspannen van de amygdala voor minder emoties zorgen, terwijl mannen minder agressie kunnen voelen. Bij veel mensen zorgt het bovendien voor minder angst en spanning. In de kleine hersenen wordt juist meer bloed aangevoerd. Dit zorgt ervoor dat de spieraantrekkingen ontstaan, die veel mensen krijgen tijdens het orgasme. De thalamus in je hersenschors helpt jou met het verwerken van de aanrakingen, bewegingen en seksuele herinneringen en fantasieën, om je makkelijker tot een orgasme te laten komen.

Lees ook: Het vrouwelijk orgasme is als vuurwerk in je hoofd

Fysieke effecten van een orgasme

Naast mentale effecten, heeft het orgasme ook lichamelijk positieve effecten.

Een orgasme is goed voor je weerstand

Uit onderzoek van de Wilkes University blijkt dat studenten die één of twee keer in de week aan seks deden, meer antilichamen in hun bloed hadden dan studenten die minder actief waren in bed. Deze antilichamen beschermen je lichaam tegen bacteriën en virussen.

Minder kans op prostaatkanker

Mannen die maandelijks minimaal 21 keer klaarkomen, hebben 20% minder kans op prostaatkanker dan mannen die vier tot zeven keer per maand klaarkomen. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Waarom dit zo is, is nog niet duidelijk.

Minder stress en hoofdpijn door een orgasme

Uit onderzoek van de University of Munster blijkt dat een orgasme mensen met clusterhoofdpijn (een relatief zeldzame vorm van heftige hoofdpijnaanvallen) en migraine kan helpen. Zo’n 30% van de mensen met clusterhoofdpijn en 60% van de mensen met migraine hebben minder hoofdpijn na een orgasme. Als jij last hebt van spanningshoofdpijn, veroorzaakt door stress, dan kunnen seks en masturbatie jou mogelijk ook helpen om dit te verminderen.

Het is goed voor het mannenhart

Uit onderzoek gepubliceerd in het Journal of Sexual Medicine blijkt dat als mannen twee keer per week seks hebben, dit de kans vermindert op een hartaanval. Dat komt omdat het hart sneller gaat kloppen, waardoor het bloed sneller gaat stromen. Dit heeft een positief effect op het hart en de bloedvaten. Ook na een hartaanval kunnen mannen weer seks hebben. Wanneer precies, dat kan de arts vertellen.

Waarom krijgen we een orgasme?

Waarom krijgen mensen eigenlijk een orgasme? Daar zijn wetenschappers nog niet achter. Zo zegt cognitief psycholoog Kayt Sukel: “Het is waarschijnlijk een sneaky manier van je brein om mensen aan te zetten tot voorplanting. Want als je het objectief bekijkt, is een zwangerschap een gevaarlijke onderneming voor jouw lichaam en gezondheid, waarbij jij eerst je lichaam uitleent en vervolgens het kind ook nog jaren moet opvoeden. Moeder Aarde kan ons met een orgasme tot seks verleiden, zodat onze soort niet uitsterft.” Wetenschappers denken dat het mogelijk is dat vrouwen vroeger een orgasme kregen om de ovulatie te stimuleren, maar dat dit door evolutie inmiddels niet meer afhankelijk is van het orgasme. Sukel vult aan: “Het is ook mogelijk dat het orgasme bestaat om het brein gezond te houden, vanwege de dramatisch verhoogde bloedtoevoer gedurende het hoogtepunt.”

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

Olijfje
mei 1, 2022 11:29 am

Ik kom alleen klaar door met m’n borstel te spelen en m’n benen strak over elkaar te doen dat is alles.penis hoeft niet in de vagina bij mij.ik prijs mij gelukkig, m’n benen hoeven juist niet wijd.

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?