Say yes! Geef toe aan je orgasme met deze tips

toegeven aan orgasme

Vind jij het lastig om – zonder jezelf te stimuleren – klaar te komen tijdens de seks? Wees gerust: je bent niet de enige. Veel vrouwen ervaren hetzelfde probleem. Dit kan allerlei oorzaken hebben: van het druk maken om je seksgeluiden tot een orgasmegezicht dat je misschien trekt of omdat jij gewoon je gedachten er niet helemaal bij hebt. Hier kun je aan werken door je compleet toe te geven aan je orgasme. 

Geef toe aan je orgasme: niet zo simpel als het lijkt

In pornofilms lijkt het allemaal zo makkelijk: een vrouw komt klaar omdat ze wordt gepenetreerd. Of ze bereikt haar orgasme al na een korte tijd van clitorale stimulatie. Helaas gaat het in het echte leven voor veel mensen met een vagina niet zo makkelijk. Wij hebben vaak langere stimulatie dan een man nodig om klaar te komen en ons brein – dat zo goed is in multitasken – houdt ons juist daardoor nog weleens tegen.

Waarom kan het lastig zijn om een orgasme te bereiken?

Er zijn allerlei redenen waarom vrouwen moeilijk – of zelfs helemaal niet – klaarkomen. Dat kan een lichamelijke oorzaak hebben, zoals een hogere leeftijd of een aandoening zoals diabetes. Maar ook je geestelijke welzijn speelt een rol. Zo kan seksueel misbruik in het verleden, religieuze redenen, depressie en stress, verlegenheid of een schuldgevoel omdat jij geniet van seks meespelen. Je brein kan tegenwerken: bijvoorbeeld door te denken aan heel andere dingen terwijl je partner jou verwent. Uiteraard kan het ook zo zijn dat jij niet op de juiste manier wordt gestimuleerd. Aan sommige dingen kun je misschien niks doen, maar bij andere oorzaken kun jij het heft in eigen hand nemen als je dit wilt.

Ik kan zelf klaarkomen, maar niet bij een ander

Herken je dit? Jij bent goed in staat om een orgasme te bereiken als je masturbeert. Maar als je vrijt met jouw partner, dan lukt het niet om tot een hoogtepunt te komen zonder dat jij zelf helpt. Penetratie, vingeren of beffen leidt allemaal niet tot een orgasme. Hoewel je wellicht op het randje zit, kom jij toch pas klaar als je zelf bijvoorbeeld jouw clitoris stimuleert met je vingers of een vibrator. Dit is niks ongewoons, maar het kan wel vervelend zijn.

Sekstherapeut Vanessa Marin zegt over zulke situaties het volgende: “Als je wel klaar kunt komen, maar geen hoogtepunt bereikt als jouw partner je stimuleert, dan kunnen er een aantal dingen aan de hand zijn. Bijvoorbeeld niet de goede stimulatie, gebrek aan informatie of communicatie, een slechte houding of jezelf onvoldoende tijd gunnen om klaar te komen. Het kan dus een lichamelijke of mentale oorzaak hebben.”

Een orgasme krijgen is dus niet alleen een lichamelijk iets: mentaal moet je er ook ‘bij’ zijn. “Gaat het deze keer dan echt gebeuren? Vind mijn partner het nog wel leuk? Duurt het niet te lang?” zijn vragen die ervoor kunnen zorgen dat jouw orgasme uitblijft. Maar ook afleiding, zoals to do lists maken terwijl je wordt gebeft helpt niet om een orgasme te bereiken.

Geef toe aan je orgasme met deze trucs

Wat kun je proberen om toch klaar te komen zonder jezelf daar een handje bij te helpen? Probeer je hersenen op een andere manier bezig te houden, namelijk met wat jij op dat moment aan het doen bent. Door te ontspannen en je ogen op de prijs gericht te houden zou het daardoor makkelijker kunnen worden. Onderstaande tips helpen jou daarbij.

Fantaseer jezelf naar een orgasme

Fantaseren is een geweldige manier om de kans op een orgasme te vergroten. Het zorgt ervoor dat jouw brein bezig is met waar het bezig mee moet zijn om een orgasme te bereiken en het zorgt bovendien voor extra stimulatie. Liefdescoach Nikki Leigh zegt daarover: “Veel mensen met vulva hebben meer nodig dan vaginale stimulatie om klaar te komen. Fantaseren kan een goede manier zijn: of je dat nu in je hoofd doet, een rollenspel speelt of fantaseert samen met je partner, het zijn allemaal leuke manieren om je seksleven op te peppen.”

Linda (36): “Ik fantaseer graag over mijn favoriete zanger en dat doe ik al sinds mijn tienerjaren. We hebben samen al heel wat spannende avonturen beleefd. Op die manier denk ik even niet aan boodschappenlijstjes en alle dingen die ik nog moet doen.”

Een tip: bedenk je nu al wat jouw fantasie is. Dat kan een eerdere ervaring zijn, maar ook een zelfverzonnen verhaal met een celebrity of een seksuele ervaring die je nog graag zou beleven. Jij hoeft niet per se over anderen te fantaseren: je partner kan prima de hoofdrol spelen in jouw fantasie, maar dat hoeft dus niet.

Beschrijf wat je partner doet

Is fantaseren niets voor jou? Vertel jezelf dan een verhaal. Hoe? Door in gedachten jezelf te vertellen wat jouw partner met je doet. Dus dat kan zijn: ‘ze zuigt aan mijn tepels’ tot aan ‘hij draait met zijn tong rondjes om mijn clitoris’. Dit kan ervoor zorgen dat jij beter jouw aandacht houdt bij wat er gaande is.

Verander jouw routine en geef toe aan je orgasme

Geef toe aan je orgasme door jouw manier van masturberen te veranderen. We schreven eerder over mindful masturberen: je brein raakt gewend aan routinehandelingen. Hierdoor wordt het lastiger om klaar te komen als jij op een andere manier gestimuleerd wordt. Masturbeer jij altijd op dezelfde manier? Dat kan ervoor zorgen dat je minder opgewonden raakt door de aanrakingen van jouw geliefde, omdat deze nou eenmaal anders zijn. Het kan jou dan helpen om jezelf op een andere manier aan te raken. Gebruik jij normaal altijd een sextoy? Doe het nu dan eens een keer niet. Je kunt ook proberen om jezelf te bevredigen door jouw andere hand te gebruiken of door op een andere manier te bewegen.

Kay (29): “Ik gebruik graag – heel graag – mijn luchtdrukvibrator. En dat is natuurlijk prima, maar ik wil graag ook net zo makkelijk klaar blijven komen zonder speeltje. Ik merk nu dat ik verlang naar die pulsaties als ik alleen mijn vingers gebruik.”

Herinner jezelf eraan wie jou aanraakt

Als jij seksueel bent misbruikt, dan kan het moeilijk zijn om opnieuw van seks te genieten en een orgasme te bereiken. Dr. Ellie Freedman, klinisch directeur van een organisatie voor misbruikte personen in Sydney zegt: “Het is moeilijk te zeggen of vrouwen echt ‘over’ seksueel misbruik kunnen komen. Een goede eerste stap is om aan je partner te vertellen wat jij hebt meegemaakt. Dat hoeft niet in detail te zijn, maar laat je partner in elk geval weten dat jij iets ergs hebt meegemaakt op seksueel gebied.” Hierdoor begrijpt de ander waarschijnlijk beter dat jij moeite hebt met jezelf uitkleden, te genieten van de aanrakingen of om een hoogtepunt te bereiken.

Je zou jezelf een doel kunnen stellen, zoals je uit durven kleden of niet hoeven huilen tijdens de seks. Wat jou hierbij zou kunnen helpen, is jezelf er aan te herinneren wie jou aanraakt. Dat dit niet iemand is uit je verleden, maar je huidige (seks)partner die jij vertrouwt. Zeg zijn of haar naam tegen jezelf en kijk je partner in de ogen. Deze oefening kan jouw onderbewustzijn helpen.

Probeer te ontdekken waar je blokkade vandaan komt

Je kunt proberen om zelf te ontdekken waar jouw blokkade om klaar te kunnen komen bij je partner vandaan komt. Als je heel eerlijk bent, voel jij je dan wel 100% op je gemak bij je geliefde? Misschien vind je het lastig om je helemaal open te stellen, omdat jij bijvoorbeeld denkt dat diegene je niet aantrekkelijk vindt. Of omdat je een vermoeden hebt dat de ander misschien vreemdgaat? Er zijn vele redenen om een beetje terughoudend te zijn en dat is niet per se erg. Maar als jij toch graag een hoogtepunt wil bereiken met behulp van je geliefde, dan kan het helpen om bij jezelf na te gaan wat je tegenhoudt.

Debbie (42): “Ik ben me altijd erg bewust geweest van mijn lichaam en vind het lastig om me helemaal bloot te geven. Letterlijk en figuurlijk. Ik duik het liefst diep onder het dekbed en ben altijd bang om afgewezen te worden. Hierdoor heeft het lang geduurd voor ik bij mijn man klaar kon komen.”

Mindful vrijen: blijf bij de les

Laten we realistisch blijven: het is een illusie om te denken dat je lange tijd aan niks anders kunt denken terwijl jouw partner jou verwent. Het is dus helemaal niet erg dat jouw gedachten af en toe een beetje afdrijven. Toch kan het behulpzaam zijn om mindful te denken, oftewel: te genieten van het moment. Probeer je te concentreren op de handelingen van jouw geliefde, voel zijn of haar handen en lippen, wees je bewust van hoe de lakens voelen op je lijf en hoe jouw partner smaakt en ruikt. Je brein is het grootste seksorgaan dat jij hebt, dus gebruik het! Dat is makkelijk gezegd dan gedaan, maar het is zeker het proberen waard. In ons artikel over mindful masturberen staan meer tips die jou hiermee helpen.

Vergeet niet: het kan even duren voor jij een orgasme bereikt met je partner en dat is oké. Het wil niet zeggen dat het nooit zal gebeuren. En misschien lukt het echt niet: dan kunnen jullie alsnog een bevredigend seksleven hebben.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?