Samen op vakantie gaan: waarom het belangrijk is

Waarom samen op vakantie gaan belangrijk is

Samen op vakantie gaan is belangrijk voor je relatie. Maar waarom is dat eigenlijk zo? En is het erg om zonder je partner op reis te gaan? We zetten alle voordelen voor jou op een rijtje.

Samen op vakantie gaat: goed voor je relatie

Deadlines, financiële stress, kinderen, sporten, het huishouden: het dagelijks leven is stressvol, of we het nou willen of niet. Als je samen op vakantie gaat, dan nemen jullie afstand van deze dagelijkse beslommeringen. En juist dat zorgt ervoor dat je meer echte aandacht hebt voor elkaar. Uit onderzoek van het Arizona Departement of Health blijkt bijvoorbeeld dat vrouwen die regelmatig met hun partner reizen meer tevreden zijn over hun huwelijk dan vrouwen die dat niet doen.

Uit onderzoek van de U.S. Travel Association blijkt dat koppels die samen op reis gaan, meer tevreden zijn over hun relatie. Ze zijn ook meer tevreden over de manier waarop zij met elkaar communiceren, hebben voldoende romantiek in hun relatie, een goed seksleven en voldoende quality time samen. Zeven op de tien ondervraagde stellen zegt dat praten en opnieuw verbinding zoeken met elkaar een reden is om samen op vakantie te gaan. Bovendien maak je samen nieuwe herinneren door te gaan reizen. Ook dat zorgt voor verbinding.

Quality time: goed voor jezelf en je relatie

De quality time die je beleefd op vakantie is goed voor jullie als geliefden. Zo schrijft relatietherapeut Sally Connolly: “Koppels raken meer verbonden op vakantie. Mensen zijn relaxter, hebben een betere bui. Lachen, fysieke inspanning en seks zorgen voor meer oxytocine: het hormoon dat voor verbinding zorgt.”

Naast verbinding voor jullie als koppel, is quality time voor jezelf ook belangrijk. Mensen die regelmatig zelf op reis gaan, scoren hoger als ze hun eigen welzijn mogen beoordelen: 68,4 ten opzichte van de 51,4 van mensen die niet regelmatig trips maken.

Vakantie werkt stressverlagend

Stress zorgt ervoor dat jij vatbaarder bent voor ziekte, vermoeidheid, irritatie, depressie en geheugenverlies. Allemaal dingen die je wilt voorkomen door stress te verlagen. Een vakantie kan de vicieuze cirkel van chronische stress doorbreken. Vakanties zorgen er namelijk voor dat je mentaal sterker in je schoenen staat en de wereld weer aankan.

Na een vakantie zijn mensen vaak meer gefocust en productief op hun werk. Britse onderzoeker Scott McCabe zegt daarover: “Vakanties zijn goed voor de mentale gezondheid van mensen. Een vakantie zorgt voor rust, mensen kunnen bijkomen van het werk, hun horizon verbreden en leren van andere culturen. Ook biedt het tijd om vrienden en familie te bezoeken, waardoor het bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.” Volgens McCabe zijn de gezondheidsvoordelen van een vakantie zo groot, dat mensen die zich geen vakantie kunnen veroorloven er een subsidie voor zouden moeten krijgen.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat actieve vakanties, zoals golfreizen en wandelvakanties, stressverlagend helpen bij mensen met een stressvol beroep, zoals advocaten.

Wat moet je wel doen als je samen op vakantie gaat?

Geef elkaar oprechte aandacht

Eindelijk: jullie zijn samen op vakantie. Dat je nu vrije tijd hebt, wil niet zeggen dat je alleen maar dingen kunt doen die jij leuk vindt. Probeer activiteiten te ondernemen die jullie allebei leuk vinden. Slenter bijvoorbeeld samen over een marktje of ga uitgebreid uiteten. Tijdens een strandwandeling heb je alle tijd om over jullie relatie te praten.

Geniet van de voorpret

Uit onderzoek blijkt dat zelfs het voorbereiden van een reis al zorgt voor minder stress en meer blijdschap. Al acht weken voordat jullie op reis gaan, kan jij de invloed van de voorpret voelen. Vergeet dus die georganiseerde reis en kruip ‘s avonds lekker samen achter de laptop om plannen te maken. Of old school: met de Lonely Planet op de bank!

Lees ook: Hoe creëer je thuis de romantiek van vakantie

Wat kun je beter laten als je samen op vakantie gaat?

Laat je vrienden thuis

Weggaan met vrienden kan onwijs gezellig zijn, maar het komt de quality time met je geliefde niet echt ten goede. Willen jullie echt de romantiek en passie terugbrengen in je relatie, kies er dan voor om samen weg te gaan.

En je kinderen ook

Ook als je kinderen hebt, dan is het beter om hen thuis te laten. Lukt het jou niet om je ouders zo gek te krijgen om een hele week op te passen op de kleintjes? Vraag dan of ze twee nachten uit logeren mogen. Zo kunnen jullie samen lekker een weekendje weg, zonder je druk te maken over middagdutjes en volle luiers.

Maak je niet druk om het werk

Je wilt op vakantie om elkaar oprechte aandacht te geven. Het laatste wat jullie dan moeten doen is de laptop meenemen om ‘s avonds toch nog even te kunnen werken. Ook jouw werkmail is een no-go tijdens de vakantie. Het is echt beter om het werk een weekje aan de kant te schuiven, hoe lastig dat misschien ook is. Zie het als een leerproces en investering in jullie relatie.

Wat nou als je liever alleen op vakantie gaat?

Ben jij er aan gewend om alleen of met vrienden op vakantie te gaan en wil jij dit tijdens je relatie ook graag blijven doen? Het is goed om te weten dat dit heel normaal is. Mensen zijn verschillend en als jullie verschillende verwachtingen hebben van een reis – of heel verschillende dingen willen doen – dan is dat lastig.

Relatie-expert Dr. Kimberley Moffit: “Het is heel normaal en gezond voor een getrouwd stel om apart van elkaar op vakantie te gaan. Verschillende mensen halen plezier uit verschillende soorten vakanties. En plezier is precies waar je vakantie om draait.” Bovendien is het in een relatie normaal dat jij de ander ook zijn of haar plezier gunt. Het wil echter niet zeggen dat je elke vakantie apart van elkaar moet doorbrengen. Moffit: “Als je alleen op vakantie wilt, zodat je even niet met je partner bent, dan moet jij nog een kritisch naar je relatie kijken. Hoewel het dus heel gezond is om af en toe alleen op reis te gaan, zou ik koppels aanraden om zeker eens per jaar samen op vakantie te gaan. Zo kunnen zij zich focussen op hun relatie. Een romantische vakantie kan, net als een geplande date night, ervoor zorgen dat jullie je verbonden blijven voelen met elkaar. Samen kun je dromen over de toekomst, doelen stellen en nieuwe herinneringen maken.”

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?