Zo lang duurt het gemiddeld voordat we trouwen

wedding

Heb jij ook zo zitten smullen van The Ultimatum op Netflix? De serie waarbij met name vrouwen ongeduldig met hun linkerhand zwaaien en wijzen op de nog lege ringvinger? En dat na al een jaar daten! De date- en trouwcultuur in de Verenigde Staten lijkt heel erg te verschillen van die in Nederland, dacht ik terwijl ik de serie zat te kijken. Waar in de VS de tendens lijkt te zijn dat je al snel moet gaan trouwen, omdat de relatie anders geen toekomst heeft, lijken stellen in Nederland veel relaxter op dat gebied. Niet één van mijn vriendinnen heeft ooit gemopperd dat ze lang moest wachten op een aanzoek of had het daar zelfs over. Hoog tijd om op onderzoek te gaan of we in Nederland inderdaad later gaan trouwen dan in andere landen.

Verliefd, verloofd, getrouwd?

Of je klaar bent om te trouwen hangt van heel veel dingen af. Natuurlijk ten eerste van je partner, maar ook van je leeftijd, levensfase, of je überhaupt wel wilt trouwen en of je er voldoende geld voor hebt. Heel veel mensen zien niet de noodzaak om te trouwen en zoveel geld uit te geven aan ‘een papiertje’. Aan de andere kant zijn er ook genoeg mensen die vinden dat hun partner hen niet serieus neemt als hij niet wil trouwen. Verreweg de meeste Britten trouwen om elkaar te laten zien dat ze toegewijd zijn aan elkaar. Het geloof speelt een veel kleinere rol. Het allerfijnste is om iemand te vinden die hetzelfde denkt over trouwen als jij. Dat voorkomt een hoop gedoe.

Van verliefdheid naar trouwen in zeven jaar

In Nederland zijn we relatief oud als we gaan trouwen en wachten we lang op het huwelijksaanzoek. Vrouwen zijn gemiddeld 31,8 ten tijde van hun eerste huwelijk en mannen 34,3 jaar. De reden voor de hogere trouwleeftijd is dat we eerst willen samenwonen. Ook zijn we al lange tijd samen tot er getrouwd wordt: de meeste mensen stappen pas na zeven jaar in het huwelijksbootje, blijkt uit onderzoek van ThePerfectWedding.nl.

Trouwen is sowieso sinds de piek in de jaren zeventig alleen maar in populariteit afgenomen in ons land. In 2021 zijn 56.400 stellen getrouwd in Nederland en werd er tussen ruim 26.000 stellen een geregistreerd partnerschap afgesloten.

wedding

Britten en Amerikanen trouwen sneller

Uit onderzoek dat Bridesbook deed onder 4000 pasgetrouwde stellen in Groot-Brittannië, blijkt dat het daar gemiddeld zo’n vijf jaar duurt voordat mensen gaan trouwen. Dit is onder te verdelen in:

  • Daten: 17 maanden
  • Samenwonen: 22 maanden
  • Verloven: 20 maanden

Pas na 4,9 jaar stapten de respondenten daadwerkelijk in het huwelijksbootje. Uit hetzelfde onderzoekt blijkt dat de gemiddelde Britse bruid nu 30,8 jaar is (tegenover 21,6 jaar begin jaren zeventig) en de bruidegom gemiddeld 32,7 jaar (tegenover 24,6 jaar).

In de VS zijn de getallen nog wat lager. The Knot deed onderzoek onder 11.000 getrouwde Amerikanen. Zo’n 30% van de respondenten ging al na minder dan twee jaar daten trouwen. De helft van de overige 70% heeft zo’n twee tot vijf jaar gedate, voordat ze de sprong hebben gewaagd. De gemiddelde leeftijden ten tijde van het eerste huwelijk zijn hier zijn opnieuw iets lager, 28 voor vrouwen en 30 voor mannen.

Meer kans op succes als je ouder bent

Ben je ouder dan 30 als je gaat trouwen? Dan is de kans maar liefst dubbel zo groot dat je een succesvol huwelijk hebt ten opzichte van mensen die jonger zijn. De meeste stellen die trouwen hebben namelijk al één of twee serieuze relaties achter de rug volgens Bridesbook, en weten dus welke valkuilen er zijn.

Mensen die getrouwd zijn, voelen zich meer verbonden

De tijd dat samenwonen niet meer sociaal geaccepteerd is, is in grote delen van de moderne westerse wereld verleden tijd. Samenwonen voor het huwelijk wordt steeds normaler. In een onderzoek van Pew Research Center onder 10.000 Amerikanen geeft twee-derde aan dat ze eerst hebben samengewoond, voordat ze gingen trouwen. Op deze manier leer je elkaar beter kennen en krijg je een idee of je huwelijk kans van slagen heeft. Van de ondervraagden gaf 80% aan dat zij zich dicht verbonden voelen met hun partner. Dat is een groot verschil met de 55% van de mensen die samenwonen, maar nog niet getrouwd zijn.

Wat kost een bruiloft gemiddeld?

Tot slot wilden we nog een schatting geven van de gemiddelde kosten van een bruiloft in Nederland, Groot-Brittannië en de VS. Zo weet je direct hoe lang je nog moet sparen. In Nederland kost een bruiloft gemiddeld 15.000 euro. In het VK geven ze er 27.000 pond (30.600 euro) en in de VS kost de gemiddelde bruiloft 28.000 dollar (26.000 euro). Maar het zal je niet verbazen dat je het zo duur of goedkoop kan maken als je zelf wilt. Wil je geen geld uitgeven aan je bruiloft, maar wel trouwen? Elke gemeente in Nederland moet dit aanbieden. Vaak is dat op maandag, vroeg in de ochtend. Het is niet 100% gratis omdat je nog wel een paar tientjes aan leges moet betalen, maar erg goedkoop is het wel.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?