10 dealbreakers tijdens een eerste date

dealbrekers eerste date

Jij bent al een tijdje aan het appen met iemand die je hebt leren kennen via een datingsite of -app en het is tijd voor de eerste echte date. Leuk! Maar ook heel erg spannend. In het tijdperk van dating apps komt het vaak voor dat mensen alleen op zoek zijn naar seks. Daar is niks mis mee, maar jij zoekt een serieuze relatie. Hoe weet je nu of iemand geschikt is om vaker te ontmoeten? En wanneer niet? Wij geven je tien dealbreakers tijdens een eerste date.

Dealbreakers tijdens een eerste date

Praten over je ex, eisen dat je date betaald of gewoon ontdekken dat jullie niet bij elkaar passen: er zijn veel dealbreakers die je tijdens de eerste date kunt ontdekken. Wij geven je de bekendste no-go’s: dingen die je beter niet kunt zeggen tijdens de eerste date. We noemen ook de belangrijkste dealbreakers waar mensen op af kunnen knappen tijdens een eerste date.

1. Dealbreakers: over je ex en kinderen praten

Niemand zit te wachten op verhalen over een bloedmooie ex-vriendin die onzeker en jaloers was. Of over de vader van je kinderen die zijn alimentatie niet op tijd heeft betaald. Je ex is een no-go tijdens de eerste date. Er is eigenlijk weinig minder romantisch, dan praten over een voormalige geliefde. Net als praten over je kinderen. Natuurlijk mag jij melden dat je ze hebt. Maar laat de foto’s op jouw telefoon gewoon nog even niet zien: zover ben je nog niet. Praat liever over overeenkomsten die jullie hebben, zoals hobby’s of een liefde voor reizen.

2. Toekomstplannen bespreken

Dit is één van de meestvoorkomende dealbreakers: een man of vrouw die direct de toekomstplannen op tafel legt. Dan hebben we het niet over de vraag of jullie binnenkort nog eens uit eten zullen gaan, maar over het stichten van een gezin, compleet met hond en koopwoning. Als jij je date vertelt dat je binnen een jaar wilt samenwonen en zwanger wilt zijn, dan leg je wel erg veel druk op de ander. Leef in het heden en geniet van het nu: van jullie date.

3. Teveel drinken

Drink niet teveel alcohol tijdens je date. Een serieus gesprek voer jij misschien makkelijker wanneer je een paar drankjes hebt gedronken. Toch is het belangrijk om elkaar leuk te vinden als je nuchter bent. Accepteer de zenuwen, drink eventueel één of twee drankjes, maar zorg ervoor dat jij niet dronken bent aan het eind van de date. Dat is ten eerste niet aantrekkelijk en ten tweede is de kans groot dat de grenzen dan vervagen. Dat kan er toe leiden dat je alsnog over dingen praat waar je eigenlijk niet over wilde praten. Uit onderzoek blijkt dat het misbruik van alcohol en drugs niet alleen tijdens de eerste date, maar ook tijdens een lange relatie, een dealbreaker is. Ook daten met een roker – als je zelf niet rookt – kan een uitdaging zijn.

4. Seks: ja of nee?

Praten over seks of direct met elkaar in bed duiken is echt een no-go als je een serieuze relatie wilt opbouwen. Het is prettig om te weten wat voor vlees jij in de kuip hebt, maar het kan ook goedkoop overkomen om na de eerste date al bij elkaar in bed te belanden. Als je stapelverliefd op elkaar bent, maar het klikt niet in bed, dan kun jij je partner heus nog wel wat trucjes leren en hem of haar bijsturen. Geef je date een leuk compliment, in plaats van een seksueel getinte opmerking. Laat haar weten dat ze slim is of er mooi uitziet, in plaats van lekker.

5. De rekening: wat doe je ermee?

We zien het vaak bij het televisieprogramma First Dates: de discussie over het betalen van de rekening. Dit is één van de dealbreakers die je tijdens een eerste date kunt tegenkomen. Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen vinden dat een man de eerste date hoort te betalen.

Bedenk voor jezelf wat jij graag wilt doen met de rekening en ook of het een discussie waard is. Is je date leuk en wil hij of zij graag de rekening splitten, terwijl jij hem graag zelf wilde betalen? Zeg dan toe om te splitten, maar spreek af dat jij de volgende keer trakteert. Voel jij je echt niet comfortabel bij datgene wat de ander wil? Maak dat dan duidelijk, zonder boos of geïrriteerd te raken. Bij het uitkiezen van de plek waar jullie naartoe gaan, kies je voor een plek die jij kunt betalen. Ons advies: biedt altijd aan om je eigen deel te betalen. Dat is wel zo eerlijk.

6. Laat gevoelige onderwerpen links liggen

Discussies zijn niet charmant en niet noodzakelijk tijdens een eerste date. Onderwerpen op het gebied van politiek en religie kunnen gevoelig liggen als jullie daar andere ideeën over hebben. Dit zijn gespreksonderwerpen die jij beter kunt mijden tijdens je eerste date.

7. Fanatieke sporter versus liever lui dan moe

Het kan voor een fanatieke sporter heel lastig te begrijpen zijn dat jij na je werk liever op de bank ploft om Temptation Island te kijken. Terwijl de ander zich in het zweet werkt, vreet jij een zak chips leeg. Ieder zijn ding natuurlijk. Toch is het handig om je te beseffen dat dit een dealbreaker kan zijn. Want hoe gaan jullie je eventuele toekomstige vakanties samen doorbrengen als jij het liefst op het strand ligt en de ander bergen wil beklimmen? En zit jij straks verplicht elk weekend bij een sportwedstrijd, terwijl je liever gaat shoppen?

8. Carrièretijger versus parttime werker

Werk jij 80 uur per week en laat je date weten dat drie dagen werken voor hem of haar wel voldoende is? Dit zou een dealbreaker kunnen zijn. Als jij niet zo gemotiveerd bent om te werken en de ander juist wel, dan is de kans groot dat jullie dat van elkaar niet zo aantrekkelijk vinden. Carrièremensen begrijpen makkelijker van de partner dat er weer overgewerkt moet worden en de laptop mee gaat op vakantie. Mensen die parttime werken begrijpen ook weer beter van elkaar dat hun prioriteiten ergens anders liggen, bijvoorbeeld bij het gezin.

9. Dealbreakers tijdens de eerste date: liegen

Iedereen zoekt een partner die niet liegt. Betrap je de ander op een leugentje, zoals bijvoorbeeld het gebruiken van een foto van vijf jaar geleden op een dating app? Of dat je date nog een partner heeft? Vraag dan om een verklaring. Merk jij dat je date die niet heeft? Dan kan dat een teken zijn om je biezen te pakken om jezelf te beschermen. Want als iemand nu al liegt, hoe nauw zou hij of zij eerlijkheid dan nemen als jullie echt een relatie krijgen?

10. Slechte hygiëne of onaantrekkelijk

Je hoeft absoluut geen fotomodel te zijn om een partner te vinden. Goede verzorging is wel belangrijk. Iemand die niet fris ruikt of er onverzorgd uit ziet wordt minder aantrekkelijk gevonden. Onverzorgde nagels, vette haren en naar zweet ruiken kunnen allemaal dealbreakers zijn tijdens een eerste date. Douche voor je op date gaat, poets jouw tanden en draag een lekker parfum. Als iemand lekker ruikt, dan is dat aantrekkelijk voor de ander.

Lees ook: Acht tips om je lichaam goed te verzorgen

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?