Alles over seks en zwangerschap

alles over zwangerschap en seks

Dat seks en zwangerschappen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, lijkt een open deur, maar hoe zit het precies? Het is allang niet meer zo dat je voor elke zwangerschap seks moét hebben. Toch gaat er vaak een periode van seks aan het zwanger worden vooraf.

Ook als je vervolgens ontdekt dat het zwanger worden niet als vanzelfsprekend is, heb je waarschijnlijk gedurende een langere periode al regelmatig geplande seks gehad om het te proberen. En hoeveel er ook te vertellen is over seks(ualiteit) en zwangerschappen voor, tijdens en na, zal ik het in dit artikel meer toespitsen op de periode van de zwangerschap zelf.

Een normale, gezonde, seksuele relatie

Wat kan jij verwachten van jouw eigen behoeften naar seks, dan wel: hoe ziet een normale seksuele relatie er nou uit terwijl je zwanger bent? Zoals met alle vormen van seksualiteit is dit per persoon verschillend en het is vooral belangrijk om bij je zelf na te gaan wat fijn voelt voor jou of jullie. Wat zijn jouw seksuele behoeften? Waar verlang jij naar? En hoe kan je tegemoet komen aan de behoeften van je partner?

De eerste drie maanden van de zwangerschap moet je lijf wennen aan alle zwangerschapshormonen. Dit betekent dat je lijf nogal eens van alles doet zonder dat je hier direct invloed op kan uitoefenen. Je voelt je misselijk en je bent moe. Seks heeft tijdens deze periode dan vaak ook niet de prioriteit voor vrouwen, terwijl er bij je partner wel die prioriteit blijft. Dit is lastig en kan voor frictie zorgen.

Wanneer het tweede trimester nadert, zie je nog beter dat niet elke vrouw hetzelfde reageert op hormonen. Sommigen hebben er vooral last van. Ze voelen zich moe, futloos, hebben stemmingswisselingen en kunnen enorm kattig zijn. terwijl andere genieten van hun grotere borsten en: een enorme toename in opwinding! Daar waar bij sommige vrouwen de zin in seks spontaan verdwijnt, neemt deze bij andere juist exponentieel toe.  Doordat je tepels, schaamlippen en clitoris beter doorbloed zijn kan je sneller seksueel geprikkeld raken. Seksuele dromen en fantasieën zijn hierbij ook bekende fenomenen die frequent voorkomen.

Een veranderend lijf

Naarmate je buik groeit wordt het lastiger om ‘gewoon’ seks te hebben: Je moet wat creatiever worden en kijken wat jouw lijf aan kan. Hierbij zal het waarschijnlijk wat rustiger aan gaan en zullen jij en je partner misschien bang zijn om de baby te beschadigen. Wees gerust! De baby is goed beschermd, mits je blijft luisteren naar wat je lijf aangeeft. Voelt het fysiek niet goed, dan kan je altijd rustiger aan doen, een andere positie aannemen of stoppen.

Voel jij je niet meer lekker in je vel doordat je lijf zo is veranderd? Voor jou is je verandering vaak ingrijpender dan voor je partner. Spreek je onzekerheden uit en luister naar je partner als hij/zij je geruststelt. Toch kan het ook zijn dat je partner jou fysiek minder seksueel aantrekkelijk vindt, dan wel het aanraken van je buik of grotere borsten associeert met de baby: niet per se heel opwindend. Voel het niet als een persoonlijke afwijzing. Er verandert immers ook een boel, waarbij seks zomaar minder prioriteit kan krijgen, ook bij je partner.

Bloedverlies tijdens zwangerschap

Heb je last van licht bloedverlies? Dit kan komen doordat de bloedvaatjes bij je baarmoedermond oppervlakkiger liggen. Hierdoor kan het zijn dat deze knappen tijdens de seks. Niets om je zorgen om te maken! Blijft het bloeden, of is het teveel voor jouw gevoel? Bespreek het dan met je verloskundige.  Heeft je partner een soa? Pas dan op, of vrij liever niet! Doordat jouw bloedbaan in verbinding staat met de baby kan een soa ook schadelijk zijn voor de baby. Ga je richting het einde van de zwangerschap en heb je risico op vroeggeboorte, ben je voorbij je uitgerekende datum of zijn je weeën al begonnen? Dan kan een stevige vrijpartij de bevalling bespoedigen.

Seksuele beleving

Het grotendeel van de vrouwen lijkt seksualiteit toch heel anders te beleven gedurende de zwangerschap. Het algehele gevoel van satisfactie neemt af, maar ook de frequentie. Liggen de behoeften van jou en je partner nou erg uit elkaar? Kijk naar wat er voor andere mogelijkheden zijn: vooral soloseks kan in deze periode het verschil in behoeften opvangen, of seksuele handelingen waarbij de een meer geeft dan ontvangt. Jij hebt misschien geen behoefte aan ‘gedoe’ aan je lijf, maar misschien vind je het geen probleem om je partner te helpen bij het masturberen.

Zowel de hormonen, als de fysieke en mentale veranderingen hebben nogal een impact op jou en daarmee ook op je beleving van seks. Maak het bespreekbaar en vraag wat de ander zijn of haar behoeften zijn. Voorkom in ieder geval dat het onderwerp 9 maanden lang vermeden wordt, dan wel uitgeput wordt tegen de zin van de ander in (denk hierbij aan een voorbeeld van een zwangere vrouw die elke dag meerdere keren seks wilde, waarbij de man zoveel als hij kon mee ging in deze behoeften, maar vervolgens teleurgesteld was dat het na de bevalling maanden duurde voordat zijn vrouw weer enige interesse in seks toonde).

Seks na de bevalling

Het doktersadvies is om 6 weken te wachten met seks na de bevalling. Afhankelijk van de bevalling en de mate van fysiek letsel, kan het ook langer duren voordat het idee van seks prettig klinkt. Het is voor iedereen verschillend wanneer de behoefte naar seks weer komt, maar probeer er wel bewust mee om te gaan. De kans bestaat dat het té spannend wordt om eraan te beginnen, wanneer je het al een tijd niet hebt gedaan. Probeer een eerste keer rustig te kijken en te voelen, hoe alles voelt. Die eerste keer is wellicht niet ongeremd en ontzettend opwindend, maar gebruik het juist om af te tasten en te voelen hoe je lichaam is hersteld. Neem de tijd en probeer alles weer opnieuw te ontdekken.

Lees ook: mijn eerste keer seks na de bevalling

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?