Column: Freiheit fur die liebe

Nynke Nijman

14 februari, de dag van de liefde. Dat is het voor mij zeker. Op die datum lanceerde ik ilvy.com én was de release van mijn boek: De Relatie APK. En of daar een boel liefde in zit! Het is zeker geen toeval dat ze beide precies op de dag van de liefde vielen, want de dag van de liefde gaat in mijn beleving om zoveel meer dan een geheime of beginnende liefde. Het gaat om alle vormen van liefde, over mensen, over jou. Wellicht niet in het traditionele verhaal van Cupido, maar wel als je het vertaalt naar een hedendaagse variant.

De levensleus van Beate Uhse past hier eigenlijk perfect bij: freiheit fur die liebe, vrijheid voor de liefde.  Freiheit fur die liebe, omdat de liefde niet discrimineert. Hoe klinkt dat als nieuw slogan?Het is eigenlijk best verdrietig om te horen hoeveel eenzaamheid er wordt ervaren op 14 februari. Mensen zonder partner stellen waar de liefde verloren is gegaan, mensen die een liefde hebben die er niet kan of mag zijn. Om al die mensen wat te ontlasten – en dat zijn er een boel – pleit ik voor een dag van de liefde in z’n breedste zin.

Liefde voor je vrienden, liefde voor je kinderen, liefde voor je huisdier, liefde voor je collega’s, liefde voor je broers en zussen, je ouders, maar misschien nog wel het meeste van allemaal: liefde voor je zelf. Zonder liefde voor jezelf kan je namelijk ook geen oprechte en vooral gezonde liefde voor een ander voelen. Het ontvangen van liefde is dan bovendien een enorme uitdaging. De liefde voor jezelf vormt dus als het ware de kern van alle andere vormen van liefde. Daar is niets egoïstisch aan, maar het is simpelweg nodig om vervolgens nog meer liefde in je leven te ervaren.

Hoe mooi zou het zijn als het een dag van de liefde wordt voor iedereen: jong, oud, alleen en samen. De liefde discrimineert niet, dus waarom zouden we dat op de dag van de liefde wel doen? Pabo is het nalatenschap van Beate Uhse, dus laten we bij Pabo een begin maken. Heb een ieder lief die jouw dierbaar is en geef ze een blijk van waardering. Wees lief voor jezelf, gun je zelf wat extra liefde. Doe iets waar jij blij van wordt, het liefste elke dag, maar vooral op de dag van de liefde. Want 14 februari zou niet moeten gaan over eenzaamheid en de discussie of het een commercieel gedoe is, het zou moeten gaan over de liefde. Over de freiheit fur die liebe.

Lees ook: huidhonger: waarom we fysieke aanraking nodig hebben

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?