Column: orgasmekloof

orgasmekloof column

Heb jij weleens over de orgasmekloof gehoord? Het beschrijft het verschil tussen mannen en vrouwen in orgasmes dat ze krijgen wanneer ze seks hebben. Binnen heteroseksuele contacten is het percentage mannen dat een orgasme krijgt veel hoger dan vrouwen. Bij lesbische seksuele contacten krijgen beide vrouwen veel vaker een orgasme. Ergens gaat er hier dus iets mis.

Je zou kunnen stellen dat bij heteroseksuele contacten de seks meer gericht is op mannen dan op vrouwen. Dat mannen assertiever zijn in het aangeven van wat zij lekker vinden en nodig hebben om een orgasme te krijgen. Je zou kunnen zeggen dat heteroseksuele seks nog te vaak gericht is op penetratie seks, waardoor mannen wel heerlijk klaarkomen, maar het gros van de vrouwen niet. Je zou kunnen zeggen dat vrouwen meer op moeten komen voor wat zij nodig hebben, dat ze hun eigen lichaam beter moeten leren kennen om te weten wat ze lekker vinden en waar hun lichaam op reageert. Je zou kunnen zeggen dat vrouwen, mannen, en mensen in het algemeen gelijke aandacht verdienen binnen de seks en dat iedereen recht heeft op opwinding.

Je zou dat allemaal kunnen zeggen – en niets ervan zou waarschijnlijk onwerkelijk of irrealistisch zijn – maar wat ik ook belangrijk vind om te zeggen is dat seks niet gaat over orgasmes of wie er vaker klaar komt dan de ander. Seks gaat om gelijkwaardigheid, genot, het kennen je van je eigen lichaam en het ontdekken van het lichaam van de ander. Seks gaat over nieuwsgierig mogen zijn, over intimiteit en liefde.

Het lastige in de hele discussie rondom de orgasmekloof, dan wel de feministische golf die hier tegen strijdt, is dat het zo belangrijk is om te bepalen waar je de nadruk op legt: vind je dat mannen en vrouwen evenveel orgasmes moeten krijgen? Dat vrouwen het recht hebben op een orgasme? Vind je dat vrouwen assertiever moeten zijn? Dat vrouwen hun lichaam beter moeten kennen? Vind je dat bedpartners verantwoordelijk zijn voor het bezorgen van een orgasme bij de vrouw? En dat de seks niet volledig is als het orgasme uitblijft?

Of wil je graag zien dat seksualiteit net zo goed iets is waar vrouwen ook van kunnen genieten? Dat er meer aandacht is voor manieren om vrouwen in hun behoeften te voorzien? Dat de norm niet langer penetratie seks is (wat het voor velen al niet meer is), maar dat orale seks en masturbatie ook als volwaardige seks worden ervaren?

Als je de nadruk legt op het eerste, is het risico aanwezig dat juist de vrouwen die het al lastiger vinden om een orgasme te bereiken, het nog lastiger zullen vinden. Simpelweg omdat de druk nóg hoger ligt: kennelijk is de seks niet lekker als het orgasme uitblijft. Kennelijk zijn ze niet assertief genoeg. Kennelijk kennen ze hun lichaam niet goed genoeg. Kennelijk is hun partner niet voldoende op hen gericht. Kennelijk kent hun partner hun niet goed genoeg. En kennelijk hebben ze dus gefaald, of zullen ze falen als ze geen orgasme krijgen. No pressure please!

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?