Hoe gebruik je een anaaldouche en welke soorten zijn er?

anaaldouche

Als je overweegt om een anaaldouche te gebruiken, dan is het handig om te weten hoe jij deze het beste kunt gebruiken. Wij vertellen jou alles over anaaldouches in dit artikel: waarom jij er één zou gebruiken, welke soorten er zijn en hoe je ze gebruikt.

Wat is een anaaldouche?

Een anaaldouche is een product waarmee jij je anus van binnen én buiten kunt reinigen. Met een anaaldouche reinig je de endeldarm. Door water in jouw anus te spuiten, word jij van binnen gereinigd. Het water en eventuele restjes ontlasting uit je endeldarm lopen vanzelf weer naar buiten. Een anaaldouche wordt ook wel een klysma, intieme douche of darmspoeling genoemd. Anaaldouches zijn er in verschillende varianten, die we verderop bespreken.

Redenen om een anaaldouche te gebruiken

Er zijn verschillende redenen waarom mensen er voor kiezen om een klysma te gebruiken.

Voor anale seks

Veel mensen hebben het idee dat anale seks vies is als ze van te voren geen anaaldouche nemen. Een grote angst bij anale seks is dat er ontlasting aan de penis zal zitten na afloop. Door een intieme douche van de anus maak jij de kans hierop minder. Zo kun je zorgeloos genieten van de anale seks. Neem je anale douche minimaal drie kwartier tot een uur voor je anale seks gaat hebben. Op deze manier gun jij jezelf voldoende tijd om je darmen leeg te laten lopen. Zo voorkom je dat je water lekt tijdens de seks.

Lees ook: Anaal voorspel; tips en toys voor anale stimulatie

Voorspel

Als je al wat meer ervaring hebt met anale seks en anaaldouches, dan is zo’n intieme douche een fijne vorm van voorspel. Het water helpt om je anus te ontspannen. Bovendien prikkelt het water jouw endeldarm, wat prettig aanvoelt. Dit prikkelende gevoel verneem je vooral goed als jij een anaaldouche gebruikt die je op de kraan of doucheslang aansluit.

Obstipatie

Mocht jij last hebben van obstipatie, dan kan een anaaldouche helpen. Het lauwwarme water zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt, waardoor je makkelijker naar het toilet kunt. Houdt er rekening mee dat een klysma met water minder effectief kan zijn dan een klysma die je in het ziekenhuis krijgt, bijvoorbeeld vlak voor een darmonderzoek. Dit soort klysma’s zijn gevuld met een speciale vloeistof en niet met water. Heb jij al langere tijd last van obstipatie en helpt een anaaldouche niet? Neem dan contact op met je huisarts.

Welke soorten anaaldouches zijn er?

Knijpbal met reservoir

Een knijpbal met reservoir is een makkelijke anaaldouche om te gebruiken. Dit type intieme douche heeft een afneembare top en een knijpbal die wordt gevuld met water. De top wordt in de anus ingebracht en heeft openingen waardoor het water naar buiten komt. Als jij weinig ervaring hebt met anale seks of het gebruik van anale douches, dan is dit type heel geschikt voor jou. Kies een exemplaar uit dat is gemaakt van siliconen. Dit is zacht, flexibel en buigt met je lichaam mee.

Anaaldouche in de vorm van een spuit

Een intieme douche in de vorm van een spuit werkt hetzelfde als een intieme douche knijpbal. Het enige verschil is dat jij niet in de spuit knijpt, maar het water naar boven drukt. De smalle tuit is eenvoudig in de anus in te brengen. Dit is ook een type anaaldouche die heel geschikt is voor beginners. Net als knijpbal-variant is dit een compacte anaaldouche die jij eenvoudig kunt meenemen naar een hotel, mocht je dat willen.

Opzetstuk voor de doucheslang of kraan

Voor meer ervaren gebruikers van anale douches is een opzetstuk voor op de doucheslang of kraan heel geschikt. De douchekop is speciaal ontworpen om je van binnen te reinigen en zorgt ervoor dat de waterdruk niet te hoog wordt. Hierdoor kun jij de intieme douche veilig gebruiken. Geniet niet alleen van een schone endeldarm, maar ook van heerlijke anale stimulatie. Er zijn vele soorten opzetstukken die jij op de douche aan kunt sluiten. Kies bijvoorbeeld voor een set van rvs douchekoppen of een gebogen exemplaar dat makkelijk in te brengen is.

Hoe gebruik je een anaaldouche?

We raden je aan om jouw klysma onder de douche te gebruiken. Het water ontspant je lichaam en jij kunt de vloeistof die uit je lichaam komt zo weg laten spoelen. Je kunt ook op je bed gaan liggen terwijl je de anaaldouche inbrengt. Leg dan voor de zekerheid wel een handdoek onder je billen. Eventueel kun je een verdovende anaalspray gebruiken om de anaaldouche in te brengen.

 • Ga van te voren naar het toilet, zodat de meeste ontlasting al uit je darmen is verdwenen.
 • Gebruik lauwwarm water in jouw anaaldouche. Koud of te heet water kunnen een onprettig gevoel geven.
 • Vul het reservoir van je knijpbal/spuit of sluit het opzetstuk aan op je doucheslang.
 • Gebruik glijmiddel voor het inbrengen. Dit voorkomt beschadigingen en scheurtjes in en rond je anus. Gebruik jij een metalen of rvs opzetstuk voor aan de doucheslang, dan is het mogelijk om alle soorten glijmiddel te gebruiken. Siliconen glijmiddel is het best bestand tegen water en blijft het langst glad.
 • Een anaaldouche met knijpbal of een spuit kan gebruikt worden met waterbasis- of siliconen glijmiddel. Een siliconen anaaldouche kan alleen gebruikt worden met waterbasis glijmiddel.
 • Jij kunt de anaaldouche inbrengen door te hurken, voorover te buigen of op je zij te gaan liggen.
 • Knijp vervolgens in de bal, druk de spuit omhoog of laat het water door de doucheslang stromen. Als je endeldarm gevuld voelt stop dan.
 • Haal het tuitje van de klysma uit jouw anus en zorg ervoor dat je zo veel mogelijk water ophoudt.
 • Door te bewegen wordt de darm goed gespoeld. Zo komt het water namelijk op alle bereikbare plekjes.
 • Ontspan je kringspier en laat het water lopen. Dit kun jij zowel onder de douche als op het toilet doen. Vaak krijg je meerdere keren aandrang.

Hier moet jij op letten bij het gebruik

 • In je darmen zitten goede bacteriën, die jij wegspoelt door het gebruik van de intieme douche. Deze bacteriën heeft je lichaam nodig voor een goed werkend immuunsysteem en je spijsvertering. Het is daarom belangrijk dat jij niet al te vaak een anaaldouche gebruikt. Wij raden aan om maximaal twee keer per maand een klysma te nemen.
 • Een intieme douche kan de soa Hepatitis C overdragen. Deel jouw douche dus niet.
 • Een douche voor anaal gebruik is soms ook te gebruiken als vaginale douche. Houdt er rekening mee dat je twee exemplaren nodig hebt om zowel je vagina als anus te spoelen. Zo voorkom je eventuele infecties.
 • Reinig je intieme douche na gebruik met water en antibacteriële zeep of gebruik een toycleaner. Schroef de onderdelen, voor zover dat kan, uit elkaar. Vooral de delen die in de anus worden gebracht moeten goed schoon worden gemaakt.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?