Hoe vaak masturberen is normaal?

hoe vaak masturberen is normaal

In tegenstelling tot vroeger gelooft niemand nog dat je van masturberen doof, onvruchtbaar of krankzinnig wordt. We zien het voor wat het is: een normaal en natuurlijk onderdeel van de menselijke seksualiteit. Toch knaagt de vraag: bestaat er rondom soloseks zoiets als too much of a good thing? Is het mogelijk om te veel te masturberen en hoe schadelijk is dat?

Masturbatiepiek tijdens lockdowns

We soloseksen wat af met zijn allen. Zo’n 85 procent van alle vrouwen heeft ooit wel eens gemasturbeerd en ongeveer een kwart kietelt zichzelf meerdere malen per maand. De coronacrisis doet daar nog een pittig schepje bovenop. We zitten massaal thuis en vervelen ons een beetje. Tussen het tikken en Zoomen op de laptop door, dwalen de gedachten dan al gauw af naar leukere dingen. Zoals masturberen.

Twee- tot driemaal per dag

Die opleving in soloseks zorgde tijdens de eerste lockdown voor een heuse masturbatiepiek, bleek uit onderzoek van EDC Retail. Ruim 1400 mensen werden ondervraagd over hun seksleven in tijden van corona en ruim 85 procent van de vrijgezellen zei nu vaker te masturberen dan vóór de lockdown: van driemaal per week naar vijfmaal per week. Bij mensen met een relatie gaf 39 procent aan vaker de hand in eigen broek te laten zakken.

Uit een Brits onderzoek, uitgevoerd door LELO, kwamen min of meer dezelfde resultaten naar voren. Achttien procent van de ondervraagden zag het thuiswerken zelfs als ideale masturbation playground en verhoogde de frequentie naar twee- tot driemaal per dag. Ook de omzet van seksspeeltjes schoot omhoog.

Tijd en verveling

De belangrijkste reden voor deze toename? Mensen grijpen nu sneller naar zelfbevrediging omdat ze zich vervelen of het moeilijk vinden hun tijd in te delen. Ze zien het als een snelle afleiding, om zich daarna weer op het werk of de studie te storten.

Ook de omgeving werkt mee. Er zijn maar weinig mensen die op kantoor stiekem naar de wc sneaken voor een potje soloseks. Of die de handjes onder het bureau laten ronddwalen om de erogene zones te bepotelen. Thuis heb je daarentegen alle kansen, niemand die je ziet.

Masturbatie kan ook een uitlaatklep zijn voor spanningen, door bijvoorbeeld corona. Een orgasme is natuurlijk de perfecte ontlading, waarin je alle opgebouwde stress even los kunt laten. Dat euforische gevoel kan ervoor zorgen dat je er daarna weer opgepept tegenaan kunt.

Is masturbatie schadelijk?

Allereerst het heuglijke nieuws. Er is geen enkele reden om te denken dat masturbatie fysiek of mentaal schadelijk zou zijn. Alle mythes die eeuwenlang op zondige zelfbevlekkers zijn afgevuurd? Pure onzin. Je wordt niet blind, doof, frigide of infantiel door een stevige solosessie en je vagina ‘verslijt’ echt niet als je op regelmatige basis een beetje ligt te foezelen en te poezelen.

Vaker masturberen, betere seks

Sterker nog, zelfbevrediging is een natuurlijke manier om je lichaam te ontdekken, om plezier in seks te ontwikkelen en om je spanningen los te laten. Uit onderzoek blijkt dan ook dat vrouwen die regelmatig masturberen vaak een bevredigender seksleven hebben dan vrouwen die dat niet of nauwelijks doen.

Waarom? Omdat ze snappen hoe hun lichaam in elkaar steekt. En omdat ze begrijpen hoe ze seksueel genot kunnen bereiken door hun lekkere plekjes te stimuleren. Daardoor krijgen ze een positiever zelfbeeld, meer zelfvertrouwen in bed en een beter seksleven.

Foeffuifjes

Er is dan ook niks geks aan als je binnen een relatie nog steeds behoefte hebt aan soloseks. Het is juist slim, omdat het de seks met je partner alleen maar ten goede kan komen. Een foeffuifje, met of zonder speeltje, zal je seksleven dan ook zeker niet ondermijnen. Integendeel, het kan er juist voor zorgen dat je precies weet wat je wil in bed.

Daarnaast is er niets zo ontspannend en gezond als een relaxte masturbatiesessie. Je valt er lekker door in slaap, het kan je menstruatiekrampen verlichten en het zorgt ervoor dat stressgevoelens verminderen. Ook versterkt het je bekkenbodemspieren en je immuunsysteem, dus tel uit je winst.

Kun je te veel masturberen?

Masturbatie is dus niet gevaarlijk en het heeft geen vervelende gevolgen voor je gezondheid. Als je puur naar de lichamelijke effecten kijkt, kun je dan ook eigenlijk niet te vaak masturberen. Tegelijkertijd kan excessieve zelfbevrediging een negatieve wissel op je welzijn trekken. Dus waar ligt de grens? Wanneer is masturbatie een gezonde, welkome oppepper en wanneer wordt het een gevalletje dwangmatige obsessie? En welke frequentie is normaal?

Magisch getal

Op deze klassieke hamvraag is het lastig een antwoord te formuleren. Wat voor de een te vaak is, is voor de ander dagelijkse kost. En waar de een nooit behoefte heeft aan een robbertje schaamhaar strijken, is het voor de ander heel normaal om tweemaal per dag de hand aan zichzelf te slaan. Er is geen magisch getal en het maakt voor de frequentie ook niet uit of je in een relatie zit of niet. Toch kan masturbatie wel degelijk problematisch worden.

Verslaafd aan masturberen

Dat wordt het wanneer het een moetje wordt. Wanneer je niet verder kunt met je dag of bezigheden zonder klaar te komen. Als je dacht dat dit een typisch mannenprobleem was, heb je het mis. Ook vrouwen kunnen zozeer bevangen raken door het achtjes draaien dat het hun leven overneemt.

Zoals bij elke verslaving, heeft een verslaving aan masturberen fikse gevolgen. Mensen die niet kunnen stoppen met masturberen, merken vaak dat ze minder productief zijn op het werk of bij de studie. Ook zetten ze vriendschappen en relaties op het spel, omdat ze alleen maar gefocust zijn op hun volgende shot soloseks.

Alarmsignalen

Je weet dat je een probleem hebt, wanneer je op vrijdagavond liever met een porna onder de lakens verdwijnt dan de stad induikt. Of wanneer de inspanningen van je partner op weinig meer dan een obligate zucht kunnen rekenen, terwijl je fantaseert over je wilde soloplannen. Of wanneer je steevast te laat op je werk verschijnt omdat je eerst nog even klaar moest komen.

Ben je bang dat je masturbatiesessies te veel tijd en aandacht opslokken? Kijk dan of je jezelf in het volgende rijtje herkent:

 • Je betrapt jezelf erop dat de gedachte aan masturberen continu in je hoofd opduikt
 • Je bent snel afgeleid omdat je weer eens dagdroomt over masturbatie
 • Je slaat je dagelijkse activiteiten, colleges, werkzaamheden over
 • Je zegt afspraken met vrienden of familie af omdat je liever met jezelf aan de gang gaat
 • Je kunt niet meer verder met je dag omdat je eerst klaar moet komen
 • Je voelt aan dat masturberen een te grote rol in je leven speelt, maar het lukt je niet om te minderen

Soms kun je ook aan je lichaam merken of je zelfliefde een beetje te ver gaat. Vrouwen die in een korte tijd supervaak vingeren, krijgen vaak last van een ruwe, pijnlijke huid en clitoris. Ook als je steeds sneller of harder moet vingeren om klaar te komen, heeft dat gevolgen voor je vagina.

Als je op het punt bent dat je zó fanatiek tekeer gaat, gaat het meestal niet eens meer om de zelfbevrediging of het orgasme zelf. Masturberen wordt dan compulsief gedrag: iets wat moet gebeuren om andere, nare gevoelens uit te schakelen, bijvoorbeeld.

Waarom masturbeer je zo vaak?

Zoals je ziet, draait het niet eens zozeer om hoe vaak je masturbeert, maar om de redenen die erachter liggen. Zolang zelfbevrediging een onderdeel van je leven is en je leven niet beheerst, is er geen probleem. Pas wanneer het een ontsnapping is, of wanneer het echte levenservaringen vervangt, zou je kunnen overwegen om de rem erop te zetten.

Twijfel je aan de redenen achter je masturbatiepatroon? Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Ben je tevreden met je leven, je carrière, relatie, vriendschappen?
 • Hoe voel je je wanneer je behoefte hebt aan masturberen?
 • Merk je dat je tijdens bepaalde perioden of gebeurtenissen meer behoefte hebt aan masturberen?
 • Heb je nog seks met je partner en is jullie seksleven bevredigend?
 • Heb je problemen om klaar te komen met je partner?

Ontsnappen aan realiteit

De reden waaróm je masturbeert, kan dus belangrijker zijn dan de frequentie van je trips down under. Sommige mensen gebruiken masturbatie om aan de realiteit te ontsnappen. Dat kan ertoe leiden dat ze zich emotioneel afsluiten van alles en iedereen om zich heen, ook van hun partner. Die overmatige solosekssessies zijn een signaal dat er emotioneel of mentaal iets niet in de haak is.

Wanneer je je in dat schuitje bevindt, loop je het risico dat je op den duur steeds verder verwijderd raakt van de mensen van wie je houdt. Maar dat niet alleen, het kan er ook voor zorgen dat je alleen nog maar ‘bevredigende’ seks kunt hebben met jezelf. Zeker wanneer je het steeds op dezelfde manier doet en je je lichaam zó conditioneert dat je alleen nog opgewonden kan worden van een bepaalde, routineuze handeling.

Uitlaatklep frustraties

Als jij dus masturbeert omdat het moet, kun je jezelf afvragen of je niet een beetje obsessief bezig bent. Vaak ben je dan eigenlijk op zoek naar een uitlaatklep voor frustraties en spanningen. Hoewel een orgasme een prima manier is om spanningen te elimineren, is het minder effectief als je om de paar uur een dwangmatige behoefte voelt.

Als je het gevoel hebt dat je nergens anders met je gevoelens van onvrede naartoe kunt, is het misschien wijs om die gevoelens te onderzoeken in plaats van weg te vingeren.

Zoek hulp bij chronische masturbatiedwang

Er is dus niks mis met masturberen. Sterker, het zou een plezierig onderdeel van je seksualiteit moeten vormen. De juiste balans is wél belangrijk. Seks je regelmatig met jezelf omdat je dat gewoon fijn vindt? Dan is er waarschijnlijk weinig aan de hand.

Beheersen jouw masturbatiesessies daarentegen je dagelijks leven? Groeien ze uit tot een obsessie waar je een groot gedeelte van je tijd mee bezig bent? Dan is het misschien verstandig om hulp te zoeken bij een seksuoloog. Die kan je helpen de redenen voor je chronische masturbatiedwang te achterhalen.

Je seksuele ontdekkingstocht zou plezierig moeten zijn, geen obsessieve queeste om maar zoveel mogelijk klaar te komen. Voel je dus vrij om vrolijk met vingers of speeltjes je onderste regionen te verkennen en te verwennen. Maar trek aan de bel als je erin doorslaat.

Lees ook: Masturberen door de jaren heen en waarom het gezond is

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

1 comment

John
juni 5, 2021 9:35 pm

Mastruberen hoe veel maakt niet uit ook al heb je goede sex met je partner ik doe het vaak soms kom ik iemand op straat tegen die ik super lekker vindt dan voor het slapen gaan als mijn vrouw nog beneden zit even mastruberen en klaar komen en als mijn vrouw dan naar bed komt ben ik nog super geil kan ik haar lang neuken zonder klaar te komen ik blij en mijn vrouw zeker maar weet wel als ik haar zeg dat ik mijn af heb getrokken op een vrouw die ik vandaag tegen ben gekomen zal ze niet leuk vinden maar ik denk dat, zij dat ook wel eens heeft alleen ze zegt dat heb ik nooit jammer dat ze dat niet toe wil geven en ben al 20 jaar bij haar ga niet vreemd maar heb met fantaseren en mastruberen ook al seks gehad met de buurvrouw grjohn

Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Kom jij ons ook volgen?