Seks na de menopauze: tips om te blijven genieten

Dat je seksleven na de overgang voorbij is, is gelukkig een fabeltje. Krijg je te maken met lichamelijke ongemakken die jouw seksleven belemmeren? Dat is mogelijk. Vooral vaginale droogheid zorgt voor ongemakken tijdens het vrijen. Ook je libido kan tijdelijk verminderen. Er zijn simpele trucs, en soms medische hulpmiddelen, die kunnen helpen om jouw seksleven ook na de menopauze geweldig te houden. En die delen wij graag met je.

Zo beïnvloedt de menopauze jouw seksleven

Het nadelige effect van de overgang op een fijn en spannend seksleven, heeft alles te maken met oestrogeen. Dit hormoon wordt steeds minder aangemaakt door jouw eierstokken. En vaak komt het voor dat ook de productie van testosteron wegvalt. Dit heeft vier gevolgen:

  • Jij kunt last krijgen van vaginale droogheid door minder hormonen in het lichaam;
  • Je vaginawand en schaamlippen worden dunner en gevoeliger;
  • Je kunt urine verliezen en dan voel jij je allesbehalve sexy;
  • Jij krijgt minder zin in seks. Minder testosteron betekent een lager libido.

Lees ook: Tips voor vrouwen bij een laag libido

Hoe voorkom je pijn bij het vrijen

Vaginale droogheid en een kwetsbaardere vaginawand kunnen pijn bij het vrijen veroorzaken. Wanneer die ongemakken steeds opspelen wanneer jij intiem bent met jouw partner, dan heb je kans dat je steeds minder zin hebt in seks. Zonde! Er zijn een paar simpele oplossingen:

  • Gebruik glijmiddel. Veel glijmiddel. Zo gaat het glijden, wrijven en penetreren van jouw erotische zones een stuk soepeler. En pijn bij het vrijen wordt een stuk minder.
  • Zorg dat jouw seksleven afwisselend is: probeer verschillende standjes en wissel jouw routines af. Zo worden steeds andere plekken gestimuleerd en voorkom je dat ze overgevoelig worden. Nog een pluspunt: afwisseling helpt bij het oppeppen van je libido.
  • Gebruik fijne sextoys! Wanneer het bevredigen met vingers te ruw aanvoelt, kun je als alternatief een zachte vibrator gebruiken waarvan jezelf de intensiteit kunt instellen. Experimenteer met verschillende speeltjes en ontdek wat je lekker vindt.

Urineproblemen? Train je bekkenbodem

Urineproblemen zijn nooit fijn en al helemaal niet tijdens de seks. Urine verliezen tijdens de seks komt trouwens vaker voor dan je denkt, maar vrouwen praten er niet graag over. Bespreek het met jouw partner, hij of zij begrijpt hoogstwaarschijnlijk wel dat jij er weinig aan kunt doen. Het trainen van je bekkenbodemspieren kan helpen om meer controle te krijgen over je blaas, zodat je minder snel urine verliest. Dit kun je bijvoorbeeld doen door dagelijks te trainen met vaginaballetjes. Ook kun je advies vragen aan je huisarts of een fysiotherapeut. Nog een tip: ga voordat je gaat vrijen naar het toilet om er voor te zorgen dat je blaas zo leeg mogelijk is.

Lees ook: Vaginaballetjes: hoe werken ze en hoe train je er mee?

Waarom hebben vrouwen minder zin in seks na de menopauze?

Het libido is zo complex, dat de reden is dat je minder zin hebt in seks na de overgang moeilijk vast te stellen is. Al decennia lang wordt het verminderen van libido aan de eierstokken en hormoonverandering toegeschreven. Anderen schuiven het af op onzekerheid door een veranderend lichaam. Door een trage stofwisseling worden sommige vrouwen dikker. Als je ouder wordt, krijg je ook rimpels en is jouw huid minder strak. Die lichamelijke veranderingen kunnen geestelijk een belemmering zijn voor een spannend seksleven, zo zeggen onderzoekers. Wat kun je doen om je libido op peil te houden?

  • Blijf actief in bed: wissel af, experimenteer en maak het leuk voor jezelf;
  • Heb je nou écht geen zin? Wek het op door een langzaam voorspel. Streel elkaar, kijk een romantische pornofilm of ga samen douchen.
  • Werk aan lichaam en geest en probeer je veranderde lichaam te accepteren. Iedereen wordt ouder, ook jouw geliefde. En dat is prima!

Zwanger worden is mogelijk bij overgang

Weinig vrouwen weten dat je zwanger kan raken tijdens de overgang, omdat de menopauze gezien wordt als een periode van ongeveer twaalf maanden waarin je niet ongesteld wordt. Sommige vrouwen krijgen toch een eisprong zonder het in de gaten te hebben. Een enkeling vloeit wel, maar dat hoeft niet. Dit betekent dat het daadwerkelijk mogelijk is om zwanger te raken tijdens de menopauze.

Een beter seksleven na menopauze: het kan

Geen zorgen meer om ongesteldheid of zwangerschappen (ná de menopauze dan), een toename van seksueel bewustzijn van het lichaam en het idee dat jouw lichaam echt van jezelf is. Dit zijn een paar redenen voor een verbetert seksleven na de menopauze. Minder zorgen en meer zelfvertrouwen doordat jij de menopauze achter de rug hebt, kan dus voor een flinke boost zorgen. Er wordt zelfs gezegd dat het kan leiden tot intensere orgasmes.

Zoek hulp bij een hopeloos seksleven

Gelukkig is er maar een klein percentage vrouwen dat vindt dat hun seksleven na de menopauze ‘hopeloos’ is. Het libido komt niet terug, jij hebt weinig zin in seks en vindt niets geils aan je eigen lichaam. Een vreselijk idee, maar weet dat je niet de enige bent. Stap over die drempel, want dat kan het echt zijn, en zoek hulp. Een huisarts bijvoorbeeld kan jou helpen of doorverwijzen naar een specialist die samen met jou zoekt naar de oorzaak én de oplossing. Want ook na de menopauze is seksueel genot een belangrijk onderdeel van jouw relatie.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?