Seksuele chemie met je onenightstand: lust of liefde?

onenight stand lust of liefde

Wist je dat dertig procent van alle relaties begint in bed? We zien een onenightstand vaak als onbeduidend en soms gênant, maar er zijn genoeg escapades die uitmonden in een serieuze relatie. Hoe weet je of er meer in zit dan een sporadische booty call? Waar eindigt lust en begint liefde?

Onenightstands en Tinderdates

Over onenightstands doen we vaak een beetje lacherig. Wanneer we met iemand het bed in zijn gedoken, roepen we de ochtend erna onze vriendinnen bij elkaar om er besmuikt over te smoezen en te giechelen. Echt serieus nemen we het niet, behalve wanneer we stiekem toch wel wat vlindertjes voelen.

Dan passeren uiteraard ook de meest uitgesponnen vragen en theorieën de revue: ‘Denk je dat hij mij leuk vond? Wat betekent het dat hij ’s ochtends een ontbijtje op bed heeft gemaakt? Hij zei dat hij zou bellen, wanneer denk je dat-ie dat zal doen?’. Als een Bridget Jones in overdrive maken we onszelf gek met vragen, onzekerheden en op hol slaande analyses over de betekenis van dat ene verliefde lachje.

Swipen op Tinder

Dat we vaker met relatieve vreemden de lakens delen, is niet zo gek. Nooit eerder hadden we toegang tot zo’n enorme pool van potentiële bedgenoten. Sinds Tinder en andere datingapps is een snelle seksontmoeting of onenightstand tenslotte slechts een paar muisklikken weg. Sterker nog, Tinderen staat inmiddels synoniem voor casual sex, no strings attached: iets wat het beruchte swipen op basis van een flatteus fotootje en wat obligate achtergrondinfo alleen maar onderstreept.

In een interview in The Guardian vertelt ‘Sally’ hoe ze door Tinder ontdekte dat seks ook gewoon leuk en lekker kon zijn, zonder verplichtingen. Soms had ze drie tot vier Tinder-dates per week en daar voelde ze zich prima bij. Dat betekende niet dat ze met iedereen seks had. Bij zo’n negentig procent van alle dates merkte ze dat ze niets voelde op het moment dat ze elkaar daadwerkelijk zagen. Ondanks online geflirt en de uitwisseling van spannende berichtjes, was er in levenden lijve geen vonk te bespeuren.

Lees ook: de beste datingapps voor de lgbtq+ community

Intense aantrekkingskracht

Zo’n vonk is wel nodig, want er is niets verslavender dan intense seksuele aantrekkingskracht. In pre-corona tijden was het natuurlijk makkelijker om de seksuele high potentials eruit te pikken. Je hoefde maar een bar of club binnen te stappen en je voelde vanzelf wie je aantrekkelijk vond en wie niet. Je keek elkaar aan, vonkjes vlogen door de ruimte en na een uurtje flirten stapte je samen de buitenlucht in: ‘Gaan we naar jou huis of de mijne?’.

Op dit moment is zo’n natuurlijk sjansmechanisme wat minder vanzelfsprekend. Toch neemt de kans op lust op het eerste gezicht toe naarmate we meer daten en ontmoeten. En daarmee ook de kans op liefde. Het idee dat een bestendige relatie kan voortvloeien uit zoiets banaals als een Tinder-date is misschien ongeloofwaardig, maar het gebeurt. Vaker dan je denkt, zelfs. Het is niet voor niets dat mensen die een datingapp gebruiken, sneller willen settelen dan mensen die elkaar ouderwets in een café aan de haak hebben geslagen. Zo’n app is een bewuste keuze, logisch dat veel gebruikers ergens in hun achterhoofd niet alléén op zoek zijn naar een snelle wip.

Lees ook: de toekomst van online daten

Onenightstands zijn verwarrend

Maar waarom voel je je na zo’n onenightstand vaak zo verward? Waarom zijn die rondzwermende kriebels zo ontzettend moeilijk te duiden? Dat heeft alles te maken met de verschillen tussen lust en liefde. Uit studies blijkt dat het slechts negentig seconden duurt voordat je verliefd wordt op iemand. In boeken en films voelt dat als een bliksemschicht, als vonken die overslaan en als elektrische stroomstootjes die door je lichaam razen. Klinkt allemaal heel romantisch, maar de redenen zijn vrij biologisch van aard.

Tongzoenend in een taxi

Allereerst jaagt de neurotransmitter dopamine het sekshormoon testosteron aan, waarna je libido en je seksuele verlangens een opzwieper krijgen. Vervolgens nemen adrenaline, cortisol en andere neurotransmitters het over, zodat de focus op je love interest intensiveert en scherper wordt.

Nadat je niets meer ziet dan zijn overweldigende aanwezigheid, vallen ook nog eens je frontale en prefrontale cortex in katzwijm. Je weet wel, die onderdelen in onze hersenpan die ervoor zorgen dat we weloverwogen beslissingen nemen. Voor je het weet vind je jezelf tongzoenend terug in een taxi, op weg naar een zinderend nachtje vrijen.

Er is dus geen logica die bepaalt voor wie je lustgevoelens hebt, van wie je seksueel opgewonden wordt of over wie je fantasieën ontwikkelt over een nest vol liefdesbaby’s. Het gaat om die ongrijpbare connectie die je binnen een paar seconden voelt. Of niet. Hoewel het op dat moment meer om lust dan om liefde gaat, zijn de deuren voor diepere gevoelens wél al wagenwijd opengezet.

Intiemer dan ooit

Soms voelt het gek, als je die aantrekkingskracht niet rationeel kunt verklaren. Wanneer je bijvoorbeeld met iemand een biertje drinkt die werkelijk niets met jou gemeen heeft. Je hebt andere interesses, een andere smaak in muziek, compleet andere ideeën over wat belangrijk is in het leven. En toch staat al die tijd je lichaam in vuur en vlam en wil je niets liever dan deze verovering mee naar huis sleuren.

Het verwarrende is dat je verwachtingen van zo’n nacht losse seks vaak relatief laag zijn. Niemand ziet een onenightstand als iets verheffends of een modern equivalent van Victoriaanse hofmakerij. Integendeel, we beschouwen het vaak als iets vluchtigs, zo niet schunnigs, en voelen ons vaak beschaamd als we ’s ochtends met mascaradoorlopen ogen de aftocht blazen.

Knuffelhormonen

Als zo’n onenightstand vluggertje dan toch heftige gevoelens in je oproept, raak je daarvan in de war. Terwijl het heel begrijpelijk is. Je wordt naakt wakker naast iemand die je nauwelijks kent, maar met wie je wel super intiem bent geweest. Op een bepaalde manier ken je elkaar opeens verdomd goed. Je kent elkaars geur, elkaars huid, elkaars aanrakingen.

Het knuffelhormoon oxytocine, dat wordt gestimuleerd door huid-op-huid-contact, jaagt door je lijf en zorgt ervoor dat die minieme emotionele band de kans krijgt te ontkiemen. Bovendien lig je in een soort coconnetje: je bent even weg van het leven van alledag en voelt jezelf vrijer en losser. In zo’n setting, waarin de hormonen in het rond vliegen, is het moeilijk de barrières hoog te houden en een rationele afstand te bewaren.

Is het lust of liefde?

Als je thuis onzeker ligt te wezen en elke seconde kijkt of er een appje binnen is gekomen, heb je natuurlijk weinig aan die wetenschap. Toch kun je wel een beetje inschatten of je de onenightstand alleen leuk vond voor de seks of dat hij serieuzere gevoelens heeft ontwikkeld.

Signalen checken? Komen ze:

Pure lust:

  • Je verovering kijkt alleen naar je lichaam
  • Je verovering lijkt niet echt geïnteresseerd in jou
  • Jullie gesprekken vallen dood en gaan nergens heen
  • Seks, daarentegen, vindt hij wel een goed idee
  • ’s Ochtends word je vrij snel de deur uitgewerkt

Potentiële liefde:

  • Je verovering kijkt je vooral in de ogen
  • Je verovering wil van alles van je weten
  • Na de seks maakt hij een ontbijtje
  • Na de seks wil hij opnieuw met je afspreken
  • Je voelt je op je gemak bij hem

Zendt je onenightstand vooral ‘pure lust’-signalen uit? En voel jij je nog steeds helemaal ‘high’ als je in zijn buurt bent of aan hem denkt? Dat is niet zo raar, want volgens onderzoekers is passie zowel de basis van lustgevoelens als van echte liefde. Dat je even niet weet hoe je je tot je eigen gevoelens moet verhouden, is dus volkomen normaal.

Voor je eigen rust en zelfvertrouwen is het wél slim om er kritisch op te zijn. Voordat je wekenlang verspilt aan dagdromen over die ene gast die zo leuk leek, maar die je nu zo vaag aan het lijntje houdt.

Twijfel? Wees vrouwmoedig en praat erover

Soms is het overduidelijk. Als je wakker wordt naast je laatste verovering en je wilt zo snel mogelijk wegwezen, dan gaat er weinig aan jullie onenightstand verloren. Maar als je nieuwsgierig bent, vlinders voelt en langer bij hem wil blijven, dan zijn er misschien diepere gevoelens aangeboord die je graag wil onderzoeken.

Een spetterende seksuele chemie kan tenslotte de basis zijn van een serieuze, liefdevolle relatie. Daarom is het zo belangrijk dat je niet eindeloos om elkaar heen blijft draaien. Voel je meer dan seksuele aantrekkingskracht? Wees dan duidelijk over je gevoelens: als hij niets meer in jou ziet dan een leuke scharrel, kun je dat het beste zo snel mogelijk weten. Zo bespaar je jezelf heel wat twijfels, verdriet en urenlange analyseersessies met vriendinnen.

Wil hij je ook beter leren kennen? Mooi, want de beste manier om te ontdekken hoe goed jullie bij elkaar passen, is door elkaar in allerlei verschillende omstandigheden te ontmoeten. En wie weet, zo kan die onenightstand toch nog leiden tot een ijzersterk Tinder-koppel!

Lees ook: de beste high class sextoys voor vrouwen

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?