Van ginseng tot kroket: hoe eten je seksleven beïnvloedt

gezond seksleven

We hebben allemaal weleens zo’n periode waarin ons seksleven op een laag pitje staat. Door stress of vermoeidheid zie je je libido pijlsnel tot onder zeeniveau zakken. Heel normaal, wel vervelend. Gelukkig hoef je de oplossing voor een gezond seksleven niet ver te zoeken. In de keuken vind je tal van voedingsmiddelen om je libido op een natuurlijke manier te verhogen.

Slimme jongens, die Romeinen

Stress, sleur en een ongezonde levensstijl zijn funest voor een gezond seksleven. Wie heeft er tenslotte zin in seks wanneer je amper tijd hebt voor elkaar? Een beetje rollebollen in de slaapkamer schiet er bij veel stellen dan ook regelmatig bij in. Dat is jammer, want de hormonen die vrijkomen na een orgasme kunnen je stresslevels aanzienlijk verlagen. Net als dat seks de doorbloeding van je lichaam versoepelt. Seks gezond? Jazeker.

Mensen zoeken dan ook al duizenden jaren naar manieren om hun seksleven te verbeteren. Voeding is er daar eentje van. Natuurlijk zijn er genoeg associaties rondom seks en voeding, zoals het naar binnen slurpen van een oester of het knabbelen aan een mossel. Maar er zijn ook voedingsmiddelen die onze lusten en driften aanwakkeren. Zo zworen de Romeinen bij knoflook om het seksueel uithoudingsvermogen te versterken. En verorberden de Azteken avocado’s om de libidoverhogende eigenschappen die de vrucht zou bezitten.

Seks na de McDonalds? Nope

Wanneer je veel vitaminen en eiwitten binnenkrijgt, is dat niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je libido. Voedingsmiddelen die je seksleven een boost geven, hebben dan ook vaak gezonde voedingswaarden of een gunstige chemische samenstelling. Ze zorgen ervoor dat de bloedtoevoer naar je geslachtsdelen toeneemt, dat je gelukshormonen een boost krijgen en soms zelfs dat je remmingen minder worden.

Fastfood doet dat niet. Integendeel, als je veel snackt, daalt je energieniveau en belemmer je je bloedcirculatie. Ga maar na, heb jij veel zin om na een zak chips of een tripje naar McDonalds het bed in te duiken? Om te slapen misschien, want over het algemeen maakt junkfood je alleen maar vermoeid en lethargisch. Daarnaast voel je je na een vettig vreetfestijn meestal een beetje schuldig, wat de emotionele zin in seks niet bevordert.

Libidoverhogende voeding

Maar wat zijn die superseksfoods dan? Welke voedingsmiddelen moet je in je supermarktkarretje gooien om je seksleven een stevige slinger te geven? Een verstandige stelregel is dit: als voeding goed is voor je hart, is het ook goed voor je seksleven.

Hartdieet

Het is niet voor niets dat de American Heart Association een dieet aanraadt dat bestaat uit fruit, groenten, noten, gezonde oliën en vetten en volgranen producten vol vezels. Deze voedingsmiddelen zorgen namelijk stuk voor stuk voor een sterkere bloedcirculatie en een beter uithoudingsvermogen. Onderzoekers ontdekten vervolgens dat mannen die zich aan zo’n hartdieet hielden, veel minder last hadden van erectieproblemen.

Goed nieuws? Op vrouwen hebben deze voedingsmiddelen dezelfde positieve effecten. Wees daarnaast niet bang voor onverzadigde vetten. De sleutel tot ons seksueel functioneren ligt in een gezonde hormoonbalans, zegt medisch expert Tasneem Bhatia, en voor een gezonde hormoonbalans hebben we gezonde vetten nu eenmaal nodig. Die vetten vind je vooral in oliën, noten, zaden, avocado en vette vis.

Vitamine C

Vitamine C is een geweldig hulpmiddel als je je libido wilt aanjagen. Het verbetert de bloedcirculatie naar je organen en wordt in verband gebracht met een gezonde vrouwelijke geslachtsdrift. Omdat het stress en angstgevoelens vermindert, voel je je sneller opgewonden en klaar om het bed in te duiken. Door deze vitamine komt ook prolactine vrij en dit stofje verhoogt de gelukshormoontjes in je lichaam, zoals oxytocine: essentieel voor een extatisch orgasme. Je vindt vitamine C vooral in citrusfruit, aardbeien, bessen en kiwi’s, broccoli en rode pepers.

Vitamine E

Vitamine E wordt ook wel de seksvitamine genoemd. Deze vitamine pompt niet alleen bloed en zuurstof naar je edele delen, het reguleert ook je sekshormonen zodat je libido een flinke boost krijgt. De antioxidant gaat bovendien huidveroudering tegen, waardoor je jezelf bij voldoende inname vaak aantrekkelijker en energieker gaat voelen. Nooit verkeerd als het om seks gaat. Je vindt vitamine E vooral in noten, eigeel, spinazie, asperges, kikkererwten, broccoli, tomaten en volgranen brood.

IJzer

Voel je je al een tijdje zwak en moe? Vermoeidheid is een bekende boosdoener bij seksuele problemen. Als je verder goed slaapt en niet overdreven veel stress hebt, kan het zijn dat je kampt met een ijzertekort. Eet daarom voldoende vis, vlees, vleesvervangers, noten, zaden, donkere bladgroenten en gedroogd fruit om je ijzergehalte op te vijzelen.

Afrodisiacum

Een voedingsmiddel dat direct lustverhogend werkt, noemen we een afrodisiacum: genoemd naar Aphrodite, de Griekse godin van de liefde. Bananen, vijgen en avocado’s zitten vol met vitaminen en mineralen die er samen voor zorgen dat de bloedtoevoer naar je vagina versterkt wordt.

De ultieme afrodisiaca? Die komen uit Azië en Zuid-Amerika en zijn daar al eeuwenlang bekend als natuurlijke lustopwekkers:

• Ginseng wordt in de Chinese geneeskunst al duizenden jaren gebruikt. Je kunt het vers, gedroogd of vermalen kopen. Het wonderstofje in ginseng is arginine, een aminozuur dat de bloedstroom naar je vagina verhoogt, de gevoeligheid van je clitoris versterkt en je orgasme stimuleert. Arginine zorgt er ook voor dat je uithoudingsvermogen en stemming verbeteren zodat je seksleven een flinke oppepper krijgt. Voor vrouwen in de overgang werkt ginseng heel goed, omdat het de vagina minder droog maakt. Je kunt ginseng in je eten of in de thee doen, maar capsules werken het beste omdat daar hogere doses in zitten.

• Maca groeit in de Andes en staat erom bekend dat het de vrouwelijke hormonen in balans brengt. De wortel van het kleine plantje zorgt namelijk niet alleen voor een beter libido, maar ook voor een regelmatige ovulatie. De Peruanen gebruiken maca al eeuwenlang als vruchtbaarheidsversterker. Je kunt het rauw eten, maar je kunt het ook verwerken in gerechten of dranken zoals smoothies. Vermalen maca over een ovenschotel is een prima manier om je avondmaal een extra pikant tintje te geven.

Vijf lustopwekkende voedingsmiddelen

1. Noten: amandelen, pistachenoten, walnoten en paranoten zitten bommetjevol zink en magnesium, wat je libido een fikse opkikker geeft. Ze zijn een belangrijke bron van energie en vitamine E en bevorderen op een natuurlijke manier je seksprestaties. Een handje noten per dag is genoeg, voor zowel je gezondheid als je seksleven.

2. Aardbeien: het sap van een rijpe aardbei in je mondhoek heeft iets ontegenzeggelijk erotisch, maar wist je dat aardbeien ook je zenuwstelsel stimuleren? Op die manier intensiveren ze elke seksuele impuls, terwijl de grote hoeveelheden vitaminen B en C je libido en bloedsomloop versterken. De zaadjes van de aardbei zitten bovendien vol zink, wat je lichaam helpt om zich klaar te maken voor seks.

3. Avocado’s: foliumzuur en vitamine B6 zijn nodig voor een gezonde seksdrive. Waar de eerste een ware energiebom is, zorgt de tweede voor een stabiele, stressvrije hormoonhuishouding. Laten avocado’s nou net tjokvol zitten met deze stoffen. Daarnaast bestaat de Zuid-Amerikaanse vrucht uit gezonde vetten, die je bloedcirculatie stimuleren.

4. Chocolade: hoe fijn zou het zijn als chocolade je seksdrive zou aanzwengelen? Helaas is dat een fabeltje, maar tijdens het eten van een blokje pure chocolade komen wél stimulerende stoffen als serotine en endorfine vrij. Deze gelukshormoontjes zorgen ervoor dat je je positiever en energieker voelt. Ze verminderen ook je stressniveau, wat je ontvankelijker maakt voor seks. Cacao zwengelt bovendien de aanmaak van dopamine aan. Dopamine zorgt ervoor dat je gevoelens van genot en geluk sterker ervaart.

5. Honing: heb je je ooit afgevraagd waarom ze een huwelijksreis ook wel honeymoon noemen? Honing wordt al van oudsher gezien als een middel om de vruchtbaarheid te verhogen. Zo voegden de Vikingen honing aan hun wijn toe en dronk een Babylonische bruidegom tijdens de eerste maand van het huwelijk honingbier om bedprestaties te versterken. Dat er een kern van waarheid in deze gebruiken zit, blijkt uit het feit dat honing de testosteronniveaus in het lichaam laat stijgen. Testosteron zorgt ervoor dat je libido versterkt en dat je orgasme intenser wordt.

Libidoverpestende voedingsmiddelen

Naast libidoverhogend voedsel, zijn er natuurlijk ook meer dan genoeg lustkillers in je ijskast te vinden. Een van de usual suspects? Drank. Shakespeare zei het al: ‘wine provokes the desire, but takes away the performance’. Natuurlijk kan een ontspannend glaasje wijn je helpen om de seksuele teugels te laten vieren, maar meer dan drie eenheden alcohol beïnvloedt je seksuele prestaties enorm. En niet op een positieve manier.

Waar mannen hem niet meer omhoog krijgen, is de zin bij vrouwen ook vaak verdwenen bij overdadig drankgebruik. Zeker wanneer de stemming omslaat van giechelig aangeschoten naar schaamteloos starnakel. Wanneer je langere tijd flink drinkt, tast dat bovendien je hormoonspiegels aan, waardoor je seksdrive serieus beschadigd raakt.

Kauwgom en koolzuur

Je hebt misschien zelf al gemerkt dat je na kauwgom en koolzuurhoudende dranken last krijgt van een rommelige buik. Dat komt doordat je bij deze middelen vooral veel lucht binnenkrijgt. Zo komt er tijdens het kauwgom kauwen telkens een hap lucht binnen en zitten er in frisdrank talloze koolzuurbelletjes die zich in je buik ophopen. Resultaat? Een opgeblazen middenrif en een ingezakt libido.

Transvetten

Getting lucky tonight? Vermijd dan vettig eten uit de frituur. Dat kroketten niet bepaald bijdragen aan een uitgebalanceerd voedingspatroon wisten we wel. Maar dat de transvetten in gefrituurd voedsel een negatief effect hebben op je libido is misschien nieuw. Transvet is een onverzadigd vet dat je testosteronlevels en je bloedcirculatie aantast. Veel junkfood maakt je bovendien lomer en passiever, wat een energiek robbertje seks danig in de weg kan staan.

Zout en suiker

Voedsel uit blik en bewerkte voeding bevatten relatief veel sodium. Een hoge inname hiervan verhoogt je bloeddruk. Niet erg gezond, maar ook een killer voor je bloedcirculatie. Bij mannen resulteert een te hoog zoutgehalte in erectiestoornissen, maar ook voor vrouwen doet een dagelijkse overdosis aan zout weinig goeds voor de bloedtoevoer naar de geslachtsdelen. Suiker heeft juist weer een negatief effect op je hormoonspiegels en dan speciaal op je testosteronniveau.

Libidoversterkende supplementen

Heb je last van een tegenstribbelend libido? En zetten een goede nachtrust, voldoende beweging en een gezond dieet weinig zoden aan de dijk? Als er geen medische oorzaak is, zijn er altijd nog libido verhogende supplementen positief kunnen beïnvloeden.

• Zo is Viafemme een natuurlijke libidoverhoger die zorgt voor een betere doorbloeding van je schaamlippen, clitoris en vulva. De capsules helpen je meer te genieten van seks en beloven je intense en langdurige orgasmes. No-brainer, toch?

• Als je een snelle shot seksenergie nodig hebt, kun je kiezen voor de Libido Power Shot van Prorino. Het drankje is speciaal voor vrouwen ontwikkeld en bevat verschillende libidoverhogende ingrediënten.

• Libidoforte is een product dat is gebaseerd op de Chinese geneeskunde. Het stimuleert je libido en kan er zelfs aan bijdragen dat je sekssessies urenlang voortduren.

Tip: lees voor gebruik altijd de bijsluiter! Sommige producten worden afgeraden bij hartproblemen, zwangerschappen of specifiek medicijngebruik. Staan alle lichten op groen? Veel plezier tussen de lakens!

Lees ook: goede seks begint met een gezonde mindset

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?