Hoe kom je uit je libido-dip?

libido dip banaan

Een langdurige relatie, lichamelijke problemen, onzekerheid of stress: er zijn vele oorzaken die ervoor kunnen zorgen dat jij een lager libido hebt dan voorheen. Hoe kom jij uit deze libido-dip, welke oorzaken zijn er allemaal en is het eigenlijk wel een probleem?

Een libido-dip: wat is het?

Je libido, dat is jouw behoefte aan seksualiteit. Als jij minder zin hebt in seks dan dat je voorheen had, dan kun je spreken van een libido-dip. We spreken ook wel van een laag of lager libido.

Is een lager libido erg?

Het antwoord hierop is: nee. Het kan alleen wel heel vervelend zijn wanneer het jou of je relatie negatief beïnvloed. Het is binnen een relatie normaal dat de één een hoger libido heeft dan de ander, maar wanneer dit verschil zeer groot wordt kan dit voor wrijving zorgen. Zeker wanneer dit voorheen niet zo was. Ook als single kun je hier last van hebben. Het kan je namelijk ook mentaal beïnvloeden en je tegenhouden doordat je bijvoorbeeld niet meer durft te daten.

Oorzaken van een libido-dip en mogelijke oplossingen

Er zijn heel veel verschillende oorzaken die een lager libido kunnen veroorzaken. Sommigen zijn lichamelijk en andere oorzaken zijn geestelijk. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken bij mannen en vrouwen en de mogelijke oplossingen. Over het algemeen zijn gezond eten, voldoende bewegen, voldoende slaap en het beperken van stress de vier belangrijkste elementen om jouw libido op pijl te houden of te verbeteren.

Gebruik van medicatie

Het gebruik van bepaalde medicatie kan jouw testosteronniveau omlaag brengen. Hierdoor kan jouw seksuele verlangen ook minder worden. O.a. antidepressiva, hormonen tegen prostaatkanker, kankerbehandelingen als chemotherapie en radiologie, pijnstillers als morfine en oxycodon, steroïden en medicatie tegen hoge bloeddruk kunnen zorgen voor een libido-dip.

Het gebruik van testosteron, in de vorm van testosteron capsules of pillen, kan helpen om jouw testosteronniveau weer op te krikken. Doe dit altijd alleen in overleg met je huisarts. Hij/zij kan controleren of jouw medicatie gebruikt kan worden in combinatie met testosteron pillen.

Libido-dip door stress of een depressie

Stress kan ervoor zorgen dat jouw hormoonniveau daalt. Spanning kan namelijk zorgen voor een vernauwing van je aderen en zo jouw bloedtoevoer beïnvloeden. Dit heeft weer invloed op je hormonen. Zowel het libido van mannen als vrouwen wordt beïnvloed door stress, blijkt uit het onderzoek Psychological Impotence uit 2012.

Stress kan door van alles worden veroorzaakt: werk, financiële problemen, ziekte of relationele problemen bijvoorbeeld. Het is nagenoeg onmogelijk om alle stress uit jouw leven te bannen. Wel kun je proberen om een betere balans te zoeken. Wellicht kun jij minder gaan werken als je teveel druk voelt, meer gaan werken als jij financiële problemen hebt of eens samen op vakantie gaan om jullie relatie te versterken.

Lees ook: Samen op vakantie gaan; waarom het belangrijk is

Als jij depressief bent, dan kan dit er voor zorgen dat je last hebt van een libido-dip. Over het algemeen haal je minder plezier uit alledaagse activiteiten, dus ook uit seks. Bovendien zorgen bepaalde soorten antidepressiva voor een lager libido en kunnen een blijvende stoornis veroorzaken. In dit artikel van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde lees je er meer over. Professionele hulp inschakelen om je te helpen bij je depressie is zeer verstandig. Wanneer jij je minder depressief voelt zal je libido hoogstwaarschijnlijk ook weer toenemen.

Slaapproblemen zorgen voor minder seksueel verlangen

Mannen met slaapapneu hebben een lager libido, blijkt uit onderzoek. Maar liefst één derde van de mannen die aan slaapapneu leiden hebben een lager testosteronniveau, wat zorgt voor een libido-dip en minder seksuele activiteit. Uit een ander onderzoek blijkt dat het testosteronniveau van jonge, gezonde mannen met 10 tot 15% daalde, nadat ze een week lang maximaal vijf uren per nacht sliepen.

Een goede nachtrust heeft veel invloed op je libido: het is daarom om makkelijk te verklaren waarom mensen met een baby vaak minder zin hebben in seks. Het is een geruststellende gedachte dat jouw baby vanzelf zal leren doorslapen en jullie dus ook. Merk je dat jouw libido minder is geworden? Probeer voortaan voldoende te slapen. Je kunt bijvoorbeeld je schermtijd verminderen (het blauwe licht zorgt ervoor dat je wakker blijft), eerder naar bed te gaan of voordat je gaat slapen lekker te ontspannen in bad of onder de douche. Ook meditatie en ontspanningsoefeningen kunnen helpen om eerder in slaap te vallen.

Weinig zelfvertrouwen

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, dan kan dit resulteren in een laag libido. Als jij je onaantrekkelijk voelt, dan is de kans groot dat jij het lastig vindt om je helemaal te laten gaan in bed. Dit kan zorgen voor onzekerheid, wat bij mannen kan resulteren in erectieproblemen. Op de lange termijn kan dit depressie, angststoornissen of alcohol- of drugsmisbruik veroorzaken. En al deze problemen zorgen ook weer voor een lager libido.

Het goede nieuws is dat je aan jouw zelfvertrouwen kunt werken, als jij dit wilt. Je kunt de hulp inschakelen van jouw huisarts of een therapeut.  Ook open gesprekken met vrienden hierover helpen. Zij kunnen je laten inzien dat het goed is wie je bent en dat een gebrek aan zelfvertrouwen nergens voor nodig is.

Minder zin in seks door een hogere leeftijd

Je seksleven kan nadelig beïnvloed worden door de menopauze als vrouw. Hierdoor kun jij last krijgen van een lager libido (vanwege het wegvallen van de productie van testosteron) en vaginale droogheid (omdat je lichaam steeds minder oestrogeen aanmaakt).

Mannen kunnen op elke leeftijd erectieproblemen krijgen, maar het komt het meest voor bij mannen die wat ouder zijn. Ongeveer 14% van de mannen in Nederland hebben hier wel eens last van, waarvan 41% tussen de 61 en 80 jaar oud is. Erectieproblemen kunnen zorgen voor een lager libido, omdat jij een vicieuze cirkel kunt belanden. Het zelfvertrouwen en vertrouwen in je lichaam daalt, waardoor je bang bent om te ‘falen’ in bed. Dit veroorzaakt spanning, waardoor je lichaam inderdaad niet presteert zoals je zou willen.

Jouw huisarts kan helpen onderzoeken wat de oorzaak is van jouw erectieproblemen of tips geven als jij bijvoorbeeld na de menopauze last hebt van vaginale droogheid. Een tip die je alvast op weg kan helpen, is het gebruik van glijmiddel.
Minder zin in seks doordat je meer op leeftijd bent is een heel natuurlijk proces. Wil jij je libido wel weer laten groeien? Kijk dan of je meer intimiteit met je partner kunt realiseren en verhoog ook het seksuele spanningsveld. Zo wordt de potentie voor een gezamenlijke vrijpartij al groter.

Lees ook: Seks na de menopauze

Libido-dip door chronische ziekte

Als jij je niet lekker voelt door een chronische ziekte, dan staat seks waarschijnlijk laag op je prioriteitenlijstje. Bovendien kunnen bepaalde ziekten, zoals kanker, ervoor zorgen dat bijvoorbeeld de spermaproductie lager wordt.

Ook deze chronische ziekten kunnen je libido negatief beïnvloeden: type 2 diabetes, obesitas, hoge bloeddruk, hoog cholesterol en chronische lever-, nier-, hart- en longproblemen. Vind je seksueel contact wel belangrijk? Probeer hier dan met je partner over te praten en kijk hoe jullie samen de stemming kunnen verbeteren. Zorg voor de juiste setting en besteed aandacht aan jezelf en elkaar indien mogelijk. Dit kan al met hele kleine dingen. Zo kun je toch proberen je libido weer omhoog te krijgen. Als het echt een obstakel vormt kun je hierover ook in gesprek gaan met je huisarts, hij kan je hierbij ook ondersteunen.

Alcohol- en drugsgebruik

Uit onderzoek blijkt dat mensen die per week minimaal veertien glazen alcohol drinken, minder testosteron produceren. Ook het gebruik van cannabis, tabak en drugs als heroïne zorgen voor een verminderde testosteronproductie. Om je libido weer op peil te krijgen zit er dus maar één ding op. Reduceer je alcohol- en/of drugsgebruik, of stop hier zelfs helemaal mee. Je libido zal vervolgens vanzelf weer groeien.

Communiceer met jouw partner over je libido-dip

Als jij een lager libido hebt dan voorheen, dan is het belangrijk om hier over te communiceren met jouw partner. Wellicht heeft je geliefde helemaal geen problemen met of last van je lagere libido. En misschien hebben jullie er samen – of één van jullie – wel problemen mee. Een huisarts, relatietherapeut of seksuoloog zou jullie handvatten kunnen bieden hoe jullie hiermee om kunnen gaan, welke dingen jullie zouden kunnen problemen en eventueel welke medicatie zou kunnen helpen.

Gerelateerde blogs

Reageer of stel een vraag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tags

Kom jij ons ook volgen?